“Rama po sillet gjithnjë e më autoritar”, gazeta austriake: Marrëveshje e pistë!

27 Nëntor 2023, 12:44Fokus SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Edi Rama/ Giorgia Meloni

“Qendrat e emigracionit në Shqipëri janë një marrëveshje e pistë”, kështu shkruan gazeta austriake "Der Standard" në një shkrim kushtuar marrëveshjes Rama-Meloni për trajtimin e emigrantëve në Shqipëri.

Në shkrimin me autore Adelheid Wölfl, thuhet se dikur në vitin 2018 Herbert Kickl, në atë kohë Ministër i Brendshëm i Austrisë u përpoq të bindte Shqipërinë për ngritjen e një kampi për të dëbuarit, por është refuzuar.

Kryeministri Edi Rama në atë kohë ka theksuar: “Shqipëria nuk do të jetë kurrë vendi ku vendet shumë të pasura krijojnë kampe për të hedhur emigrantët”. Tani gjërat janë padyshim ndryshe, shkruan gazeta.

“Tre javë më parë, Rama nënshkroi një protokoll me homologen e tij italiane Giorgia Meloni që do të sillte emigrantët nga Mesdheu në Shqipëri për t’u mbajtur më pas në “paraburgim administrativ” në “qendrat e përpunimit të emigracionit”. E ardhmja e tyre nuk është as e përcaktuar në marrëveshje.

Sipas avokatëve, Protokolli Meloni-Rama është i paligjshëm dhe antikushtetues për shumë arsye, si për shembull sepse cenon sovranitetin e shtetit të Shqipërisë.

“Rama po sillet gjithnjë e më autoritar”, gazeta

Rama, i cili po sillet gjithnjë e më autoritar në Shqipëri, e paraqiti të gjithë këtë si një nder, sepse në vitin 1997 Italia pranoi shumë shqiptarë që po iknin nga dhuna dhe anarkia.

Në Shqipëri në veçanti, megjithatë, është e rëndësishme që shteti i së drejtës të mos cenohet më tej nga marrëveshjet e pista si ajo me Italinë”, shkruan gazeta.

“Rama po sillet gjithnjë e më autoritar”, gazeta

Më tej gazeta thekson se “Për BE-në, sundimi i ligjit në vendet kandidate duhet të jetë prioriteti kryesor. Ideja për të sqaruar statusin e emigrantëve në mënyrë ekstraterritoriale dështoi edhe në Gjykatën e Lartë në Britaninë e Madhe. Gjykata Kushtetuese e Tiranës duhet ta parandalojë tani këtë marrëzi”./Der Standard 

Video