Then he will not be asleep, but he will not sleep.

2023-08-16 21:49:32Pikëpamje SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

By Mero Baze

Sali Berisha's speechwriter is facing a series of silent crises within her, dealing with the disappointment that Berisha supporters have with the developments after May 14 and the long-term relations with Ilir Meta.

Among them was the way Berisha reacted after the overwhelming result against him, losing almost all of Albania, and further by the coldness with which Ilir Meta and his party have pursued allegations of Political Corruption of Berisha with Ram, regarding the tower in the center of Tirana and the future of that cooperation.

The first debate within the party is the way Berisha avoided the analysis of defeat, returning to his tradition of declaring no recognition of elections, which is actually simply a tradition of not reflecting in that party. Berisha not only did not take any political responsibility, but did not even vote for confidence in the National Assembly of the DP, as promised in the new statute of his group.

While for two consecutive years, Lulzim Basha accused him of not reflecting after the defeats and not setting rules of play within the party, he himself avoided the analysis of the defeat, and the formal vote of confidence in the National Council, inventing that it would do it with a referendum, so as not to face the vote count.

Another debate that is holding Foltoren in is the need to create a new party, with a name and legal seal, so that they are not yet under the mercy of Ilir Meta or the expectation of the judicial process for the seal. Berisha is trying to avoid creating a new party, but with that mayor, to the contrary of what they are asking for.

He has no idea of creating a new party, a way to maintain the alliance with Ilir Meta, as he fears the eventual breakup of Ilir Meta from him, which makes him hopeless.

By not creating a new party and being victimized as a man who has taken his stamp and seal, he justifies the coexists with Ilir Meta and the priority it gives him, seeing this as the only means to keep him connected to his grouping.

The creation of a new party can foster other interests and from Meta's party and may risk losing its alt-right with him, while staying under Ilir Meta's sigla, he has the opportunity to transfer the Foltore to Ilir Meta, melting into it.

Today, for example, Celibashi has decided that two opposition commissioners for the elections in Kukes belong to Meta and one DP of Basha. This is the first fruit of Foltore's meltdown at The Meta's party.

A sign of the strong crisis between Meta and Berisha is the silence of Ilir Meta in the recent debate about the tower in Tirana.

The charges against the "ownership" of the tower are concrete, as Sali Berisha's son resides practically in the luxury villa that is in the name of Ilir Shtuf and will own the tower in the name of Ilir Shtuf.

The NSA knows this reality well. It is also clear why Ilir Meta has not been accused by anyone of having a finger in the tower's history. No trace of it goes to any of the characters who are involved in this story. And that's better than anyone else knows the meth.

Për t’i treguar Berishës se ai e di të vërtetën, po hesht dhe nuk po përzihet në debatin për kullën, ai tha sot se qeveria “nuk ofron ambiente për komunitetin, por vetëm beton për kullat”. Dhe betoni i kullës është Ilir Shtufi, pasi e vetmja biografi e tij është që ka pasur një pikë betoni.

Ndryshe nga Berisha që u investua të gjente kush i zbuloi pronësinë mbi kullën dhe ka caktuar armik të Ramës, Erion Veliajn, Ilir Meta e ka soditur me qetësi këtë debat dhe sot ka shigjetuar pikërisht betonieren e kullës, që është njeriu i Berishës. 

Kjo tregon se ai jo vetëm që është i qartë për atë pazar, por nuk është se ka ndërmend t’ua falë, një gjë të bërë pas krahëve të tij.

Dhe një test për gjithë këto, sado i pjesshëm, do të jenë zgjedhjet në Kukës, ku Partia Demokratike e Bashës po përpiqet t’i kërkojë publikisht Berishës të mos paraqesë kandidat, por t’i bashkëngjitet kandidatit të tij.

Edhe pse nuk ka bërë publik emrin, duket se Basha kërkon të vendosë një figurë politike, ish- kryetar të PD, për t’i imponuar Berishës mbështetje për të. Kjo pastaj do ta bënte Ilir Metën edhe më të padobishëm për grupin e Berishës.

Natyrisht që nuk ka për të ndodhur. Në këtë depresion që është Berisha prej heshtjes së Ilir Metës, është i gatshëm t'ia dhurojë Kukësin, Edi Ramës, por kurrë t'ia lërë në dorë Lulzim Bashës kandidatin. 

Mbi të gjitha, pasi nuk do t’i shtojë më tej paranojat Ilir Metës. Boll ka gjithë këto ditë që ha veten me dhëmbë duke numëruar katet e kullës së Shtufit, të rrijë të numërojë dhe votat e Bashës në Kukës, meqë i ka dhënë Celibashi dhe dy komisionerë.

Video