Mero Baze: Many ministers have given the shtufi, including the tower, to prevent Berisha from attacking them

2023-08-13 18:13:55Pikëpamje SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

By Mero Baze

The debate about the tower in the center of Tirana would not be so strong, if the parties had not reacted in this way. All their arguments and all the way the government and Berisha debated, were the ones that created the conviction that within this story there is one thing that unites them.

The first argument that when the tower was adopted there was no noise is the weakest of all arguments. Since it was approved, there were voices saying this, but there was no noise that neither the government nor Berisha reacted, ignored and even controlled the silence over this debate. And they succeeded.

The debate did not go up because some journalists or politicians spoke. The debate now climbed precisely because there was noise from the authors. There was reaction from the government exonerating the berishas as owners and there was reaction from berishas exonerating the government for the permit.

The argument why there was no noise on Mars but in August, relates to the authors of the pact. Then they had a pact to keep quiet, now they apparently let go of their nerves and began to protect each other. Without doing that, no one would be convinced that they have anything between them.

The argument that there was no noise on Mars is not for them. Rather it is the worst against them, as it shows that there was a pact for silence and as soon as the debate opened, instinctively began to defend each other.

The argument that the debate has been stirred up by envious, vengeful fine-tuning people, old hate nails, and I know what else, is not an alibi.

Suppose everyone who spoke about the tower is envious, vengeful, fine-tuning and whatever the two sides want.

The point is, is there a pact or not?

And the pact is that the investor group that is Berisha's circle has given assurances that it does not want a debate about the tower. Now if there is no real pact, if everything is defamation, fiction, revenge, fine and whatever, I don't understand all this concern from the government as from the berishas. Why should they worry about something that isn't true?

If they hadn't been bothered, it wouldn't have become so big. And above all, these are the pal with a lot of power in Albania and they don't get so nervous about a lie told by the finest, vengeful charlatans, as they say that these people have raised concern.

In the opinion, there is not much room for what these who insult the authors of the pact have accused, but their concern. They are not the ones who are falsely accused. They're having fun with them.

Finally, the argument that this tower is building a man called Ilir Shtufi, and not Shkëlzeni by his name, makes the debate even more ridiculous.

If you look at the history of the business of Ilir Shtuf these years, the socialist government sees that he has been 20 folded, precisely through the pact that he offered to some socialist ministers, the type gives me permission for photovoltaic parks because I will not attack Berisha in the Assembly, give me reconstruction tenders because I will not attack Berisha in parliament, Give me permission to build that the Berisha press will not attack and so on. And the tower has this market. He has simply found the socialists the gift they need not to disturb anyone in their affairs.

Pikërisht ky mekanizëm paqeje me berishët është problemi. Pastaj si i ndanë katet e Kullës Shtufi, kë fut nënkontraktorë e si përfundon është tjetër plan biznesi. Atë mund ta verifikojmë gjatë rrugës.

Atë që mund të verifikojmë tani, është se shumë ministra dhe ofiqarë të lart socialist, kanë preferuar të kenë partnere në biznese që ka nevojë për licenca një njeri të Berishës pasi e kanë më kollaj me të si për të qenë të pa përfolur ashtu dhe për të marrë ndonjë pjesë të tyre.

Një biznesmen i afërt me PS , apo krejt i pavarur, nuk është aq i pëlqyer nga ministrat socialist se as i marrin dot gjë, as kanë garanci se nuk përfliten. Ndaj “emërohen’ biznesmenë” tipa si Shtufi, që shërbejnë dhe për të blerë qetësinë. Ky është i vetmi talent i Shtufit. Të tjerat janë plan biznesi i qeveritarëve të PS me berishët. Pa qenë nevoja të ulen e të bëjnë pazar.

Madje në fund debati degradoi aq shumë nga dashuria e palëve për njëra tjetrën sa të dy palët po përpiqeshin ti gjenin armiq të brendshëm te pala tjetër. Këta të Saliut u përpoqën të gjejnë si armik Erion Veliaj, kurse këta të PS ti kujtonin Saliut, Lulin si bukëshkalë.

Në fakt asnjë as tjetri, nuk kanë asnjë përgjegjësi në këtë histori. Veliaj si gjithë ministrat e tjerë socialist kanë “respektuar” Shtufin si biznesmenë të emëruar konsesual, ndërsa Luli, i cili po ashtu deri më 2021 e ka pas Shtufin në oborr të vet, herë si shok të Gridës e Salianjit, herë si mik të Zenit e herë si të partisë, thjesht e di kush është Shtufi dhe nuk mund të bëj si budalla të besoj që ska lidhje me Berishën.

Ndaj në këtë debat nuk kanë asnjë rol apo meritë denoncuesit. As unë, as kolegët e mij, as Qorri as Luli askush tjetër.

Të vetmit që kanë merita për këtë debat janë autorët e paktit. Mënyra si u shqetësuan mënyra si u mbrojtën dhe mbi të gjitha mënyra se si përpiqen ti gjejnë armiqtë në këtë histori, tregon që një gjë e kanë të përbashkët. Dhe ai është Shtufi.

Por kujdes se Shtufi është një lloj shkëmbi I butë me rërë të ngjeshur, i cili nuk mban dot kullë sipër vetes. Ndihmojeni ta mbaj!

Video