PROFILE / The rise and fall of the Bengal Tiger

2022-07-26 11:54:16Patronazhisti SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Embarrassed tiger to the left of Edwin in parliament during the swearing in of the president

TIRANA / LONDON - They had been saying this for months, he had had a premonition for weeks, but only on the day of the inauguration ceremony of the new president did he realize that this work had ended.

Deputy Prime Minister Ahmet Arbenaj, at the same time Minister of Reconstruction with the stage name Tiger of Bengal (the latter because it is believed that he had suggested to Edwin to bring workers from Bangladesh) was on edge since the morning of that ceremonial day.

He was taken with a headache. I am being crucified, he said, it seems to me that it will rain. There had been rumors for months that Edwin would fire him, and that was the least of it. He no longer depended on her, he ignored her, he stayed away from her. Every time the Wild Tiger approached him to tell him something, Edvin frowned and replied: Well, this is old, Ballukja told me the day before yesterday. 

He decided to meet with Agushi of the Presidency.

Ore, he will fire me, he said, there is a danger that he found out that the leak of those incinerator documents came from my office.

It can't do anything to you, Agua assured him, even if he signed the dismissal, I don't decree it. You know I'm like Vojo Kushi, right?

Vojo Kush?, asked the distracted Tiger.

Kushi ore, Kushi has the last name, that actor who threw the bomb inside the tank at the Guerrilla Unit, Agua was irritated with Arbenaj's cinematic ignorance. The Tall One made you not a tiger, but a kitten.

Aha, the Tall One, Tigri spoke to himself, and suddenly he remembered something: What do you say Agush, I don't mind going back to English, yes?

***

Tiger almost regretted doing such a great job of rebuilding, housing all the injured in luxury villas and apartments. He remembered like now when Edvin spoiled him in front of everyone in a ceremony of handing over the keys: Mr. Arbenaj, I almost feel angry that the earthquake didn't happen to me too, because I would have also taken a house of good fortune like these.

The tiger whispered sweetly: Today we will give you the keys for photos, because the houses are not finished yet!

Ehhh, kohëra të arta, psherëtiu kryeministri zëvendës. Por nostalgjia nuk ja kishte zbehur instinktet prej felini. Kishte kohë që komunikonte me Londrën, ku kishte zhvendosur shumicën e aseteve të grumbulluara në vite: Pajën e të shoqes, zahiretë tipike të gjirokastritit për të shtyrë dimrin, si një kavanoz turshi, dy kile trahana, një tas me dhjamë keci, tre trasta mollë dhe ca dhjetra milionë paund.

Të nesërmen ishte ceremonia dhe ai do sillej normal. Mbase, tek e fundit, të gjitha ishin thashetheme.

***

Pasditen e ndërrimit të presidentëve, Tigri vajti në parlament dhe u ul në podium, tek posti i tij pranë kryeministrit. Por skenografia i la një shije të hidhur. I Gjati kishte veshur një kostum ngjyrë kremi, që kontrastonte me hijen e tij të rëndë; sa i ngjante me shokun Enver! Nuk i qeshte buza, ndërsa Tigrit gjithnjë e më shumë po i dukej vetja si Mehmet Shehu në kongresin e 8-të, dy javë para se ta vetëvrisnin.

Doli nga Kuvendi dhe iu drejtua Presidencës. Për dreq, seç iu kujtuan ca vargje të vjetra komitësh gjirokastritë.

Moj Presidenca me Vulë,

Ç’e bëre Lilo Hajdunë…

Lilua me dizet vetë

Vanë në litare vetë!

He decided to stay with the Minister of Defense, Piko Melesh, so as not to find out anything more. But after they told each other some things, Pikua cut the wood short: Listen Tigër, he said, you are always offended when you are told that you are an English teacher, but that's how time brings it. Now that you're about to move to London, you should thank god you studied English…

Note: The Patronage is a pro-British satirical column

PROFILE / The rise and fall of the Bengal Tiger
Tiger laughing hard at Piko's salty jokes

Video