REPORTAGE / Advertiser Artid explains Babuina King's success

2022-05-23 17:35:09Patronazhisti SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Advertiser Artid explains Babuina King's success

TIRANA / GJINOKASTËR - Happy children, dressed in folk costumes full of colors, songs and dances, and Artid who leads them with his radiant smile. He leads them to a shop that sells only bananas. But toads do not like bananas anyway. They insist they only want Babuina King brand bananas. They cry, put down their horses, insist, and as soon as they take the banana of their dreams in their hands, they resume their gas and joy.

"I have nothing to do, only Babuina King wants these devils," says Artidi buzagaz for our column, "and they are not to blame. It is the best banana in the world. What vicissitudes does the company Babuina King remove to bring this golden commodity to the port of Durrës, did not remove even Marco Polo when he brought silk from China ".

The story of the introduction of Babuina banana in the Albanian market is a typical success story of hardworking and tireless Albanian people. Containers departing from Ecuador and Colombia stop at twenty ports around the world and are inspected as many times as they arrive at their destination. The children of Albania, and Artidi with them, hold their breath and grieve with anxiety whenever a load is delayed on the way. But when the promised fruit arrives at our main port, all the kindergartens and elementary schools of the country are buzzing with songs, gas and joy.

***    

"It has not always been so easy," Arditi claims in his silky voice, "when we started collaborating on Babuina King's commercials, the company owners were embarrassed. They wanted nice ads and all the color, but in the meantime they still had no load of bananas in the warehouses. I told them, we do commercials once, we pay for televisions, because that increases the demand. "Then when the bananas come, their sale is guaranteed."

Siç dihet tashmë, nuk ishte e lehtë për të mbërritur deri tek importi i bananeve. Në fillimet e veta modeste, kompania sillte nga Amerika Latine vetëm kokainë. Qese ordinere me pako kokaine, të stivosura dosido nëpër kontejnerë, vinin në Shqipëri për t’u shitur për dy lekë. Bananet ishin shumë të vështira për t’u arritur. Duheshin lidhje, kontakte dhe marrëdhënie të forta besimi reciprok që tregtarët ekuadorianë e kolumbianë të bindeshin për ta lëshuar nga dora mallin e çmuar. 

“Me sa di unë, në fillim Babuina King e sillte bananen në sasi të vogla, të fshehur mes kokainës, ose të maskuar nëpër cepa të padukshëm,” pohon gjithmonë i buzëqeshuri Artid, teksa zhvesh një banane, “ama, sapo siguruan liçensën e importit të bananeve, drejtuesit e firmës kryen hapin e madh cilësor duke mbushur tregun shqiptar dhe atë rajonal me banane të cilësisë së parë”.    

***

Dhe suksesi është i dukshëm nëpër çdo rrugë të Shqipërisë. Importi i bananeve është njëqindfishuar krahasuar me para 5 vitesh. Nga Vermoshi e Kopliku, në Sarandë e Konispol, pleq e plaka, fëmijë e të rinj, mesoburra e mesogra, paraplegjikë e tetraplegjikë, politikanë qëndrorë e lokalë, mësues, mjekë e infermierë, policë e gjykatës, gjithë ditën e kanë nga një banane në dorë, ose janë duke e përtypur një të tillë.

"It's Babuina, that's why she's so good," says Artidi, whose cell phone rings in the meantime. He interrupts the conversation and addresses the children around him hungry, "behold, the toad, the other container of bananas has arrived!"

The children erupted in songs and cheers.

Note: The patronage is a satirical column full of B vitamins

Video