The EU's pressure on Serbia is increasing for the sanctions against Russia

2022-12-03 18:51:43Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Aleksandar Vucic

European Union pressure on Serbia is increasing, due to Belgrade's refusal to support sanctions against Russia, European diplomats say.

From the time when Russia started the invasion of Ukraine in February, the EU has clearly expressed its expectations that the countries of the Western Balkans, which aim to integrate into the EU, will support the positions of this bloc, including the sanctions against Russia. because of the invasion of Ukraine.

Serbia, until now, has ignored these calls and this, it seems, has increased the anger of some EU member states.

As a result, say some diplomatic sources in Brussels, "the negotiation process of Serbia's membership in the EU is practically frozen."

This is proven by the fact that, for more than a year, Serbia has not opened or closed any chapter in the negotiation process. For their opening or closing, the agreement of all EU member states is required. And, some countries, diplomats say, "do not want Serbia to be rewarded with the continuation of the EU membership process, as if nothing had happened".

Even the European Parliament, through a resolution on the new enlargement strategy, has requested that Serbia's membership negotiations in the EU be conditional on the support of sanctions against Russia.

The pressure is expected to increase during the month of December, when a summit of the EU and the countries of the Western Balkans will be held in Tirana.

In the statement expected to be adopted there, the call for support for sanctions against Russia will be repeated.

In the draft statement seen by Radio Free Europe, no country is mentioned by name, but it is believed to be about Serbia, which has not yet supported the European Union's sanctions against Russia.

"As we deepen our cooperation with partners, we ask them to make rapid and significant progress towards full alignment with the common foreign and security policy, as well as to act in accordance with this, including with the restrictive measures of the EU- ", says the draft statement that is expected to be approved at the December 6 summit.

Serbia në atë samit, paralajmërojnë diplomatët, “do të jetë pak a shumë e izoluar, pasi është i vetmi shtet pjesëmarrës që nuk i ka vendosur sanksione Rusisë“.

Zhgënjimi i disa vendeve të BE-së me Serbinë pritet të jetë edhe më i qartë në disa konkluza që do të miratohen për procesin e zgjerimit dhe të stabilizim-asociimit, më 13 dhjetor, nga Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme të BE-së.

Sipas draftit të konkluzave që kanë përgatitur vendet e BE-së, pritet të shprehet “shqetësim i thellë“ për “ecjen prapa” që ka bërë Serbia në përshtatjen e qëndrimeve të saj me ato të BE-së, sa u takon çështjeve të politikës së jashtme dhe të sigurisë.

Në draft-konkluza, BE shpreh “pritje të fuqishme” nga Serbia që t’i përmbushë obligimet e marra në kuadër të kornizës negociuese me BE-në, si dhe të forcojë përshtatjen e saj me politikën e BE-së, përfshirë edhe sanksionet kundër Rusisë.

Po ashtu pritet që ky këshill i BE-së të mirëpresë faktin se Qeveria e re e Serbisë e ka cilësuar integrimin në BE si qëllim strategjik, por se do të kërkohet që kjo të ndiqet edhe me veprime konkrete.

“Sidomos në kontekstin e agresionit luftarak të Rusisë kundër Ukrainës, këshilli pret nga Serbia që të dëshmojë përkushtim të palëkundur ndaj BE-së dhe të angazhohet për parimet dhe vlerat tona të përbashkëta”, thuhet në draft-konkluza.

According to diplomatic sources, the European Union does not intend to take formal steps to suspend membership negotiations with Serbia, but is aware that negotiations are unlikely to continue until Serbia joins Western sanctions against Russia.

From Serbia, the EU countries also expect that it will not allow the circumvention of sanctions against Russia through its territory.

Serbia has been negotiating EU membership for years, but at the same time cooperates with Russia in several areas, including defense./REL

Video