The penitent: Laertius is merciless, he only wants to kill, I realized that he was going to get rid of me too...

2023-10-02 21:15:34Aktualitet SHKRUAR NGA ELTON QYNO
The Penitent: Laertes ruthless, seeks only to kill

Artan alias Marjus Tafani, the associate of the prosecution, defines Laert Haxhiu as a ruthless person and ready to kill anyone who thinks he has an opponent, brings problems or if Haxhiu has doubts about the person's credibility.

Such a thing happened with his cousin, Fridman Xhaferaj, who was killed and thrown into the tank, just because Fridman had broken the trust of his relative, Laert Haxhiu.

Artan Tafani also smelled such a fact, who told the prosecutor Kreshnik Ajazi, that he realized that Laert Haxhiu's trust had been shaken against him, and he suspected that the very group he belonged to and committed crimes was following him. to kill him.

The mental prison created in the mind of Marjus Tafani and the fear of his elimination in the same way as Laert Haxhiu, who had killed his other friends, was one of the strong reasons that immediately after the arrest by the police, Tafani agreed to speak about crimes committed.

According to the prosecutor's associate Laert Haxhiu, he had put on the list to kill all the people who were part of Aldo Bare's gang and anyone who was associated with family members of the people he had killed before and was interested in the police about the state of the investigations.

In this list was Kujtim Vata, a close friend of Besnik Hida, who was killed by Laert Haxhiu, Orgest Bilbili and Ardian Ahmeti on October 1, 2019 on the veranda of a bar in Lushnja.

For Hida's murder, the prosecutor's office of Fier has arrested Orgest Bilbil in the prison of Drenova and has announced the search for his two friends, Laert Haxhiu and Ardian Ahmet.

Before Besnik Hida, Zamir Latif's uncle, who was also killed in 2017 by Laert Haxhiu, was killed, a message was sent through some well-known people in Lushnja that:

"... Laerti said, for me, I will not eat the New Year.., they sent me news, Laerti together with Orgest and Kaloshi... they swore that they will kill me...".

And in fact, before the New Year's date arrived, Besnik Hida was killed just because he was Zamir Latif's uncle and was interested in the police and the prosecutor about the fate of the investigations and the capture of Laert Haxhiu.

For the same reason, on April 20, 2022 in the city of Lushnja, Laert Haxhiu, together with Artan Tafanin, Lulzim Arapin and Dorian Shurdhin, organized and shot a gun to kill Kujtim Meta.

Meta was a close friend of Besnik Hida and worked as a truck driver in Lushnja, without having any criminal record or connection to crime. But just the fact that he accompanied and frequented the members of the Hida family was enough to put him in a red circle by Laert Haxhiu.

Kujtim Meta, while standing in a bar drinking coffee in the "Train Station" area, was shot a total of 8 times by Dorian Shurdhi, but was unable to kill him. Meta, was seriously injured, and fortunately escaped. After the incident, the police and the prosecutor's office of Lushnja identified Shurdhi, declaring him wanted.

According to the witness of the prosecution, in May 2023, Laert Haxhiu also targeted Genci Hida. This person is the brother of Besnik Hida, killed with 16 Kalashnikov bullets in 2019. Artan Tafani has shown that Laert Haxhiu, himself and Kristi Bixheku were involved in the murder of Genci Hida.

Sipas bashkëpunëtorit të prokurorisë gjithçka ishte bërë gati dhe vrasjen do e kryente Tafani së bashku me Kristi Bixhekun. Por arrestimi i Laert Haxhiut në muajin Maj 2023 në Janinë të Greqisë, solli shtyrjen e planit, duke mos realizuar sulmin me armë.

Bujar Turku, ishte një tjetër objektiv për tu vrarë nga Laert Haxhiu dhe banda e tij. Shkak sepse në vitin 2017 Bujar Turku ka qenë rastësisht prezent në lokalin ku Laert Haxhiu, Anterio Kaloshi dhe Orgest Bilbili, shkaktuan masakrën me dy të vrarë Jurgen Hoxhën dhe Zamir Latifin.

Në këtë masakër i plagosur mbeti dhe Bujar alias Arben Turku, i cili më vonë u kthye në dëshmitarin kryesor të policisë dhe prokurorisë në procesin penal kundër tre autorëve të masakrës. Por Turku si pasojë e kërcënime iku së bashku me familjen në Angli.

Për të kërcënuar dëshmitarin Bujar Turku, në datën 1 nëntor 2022 si dhe në natën e Vitit të Ri, 31 dhjetor 2022, Laert Haxhiu së bashku me Artan Tafanin, Lulzim Spahinë dhe Erisiano Abedinin, kanë vendosur tritol në banesën e Bujar Turkut, duke sjellë dëme të konsiderueshme materiale. Në kohën kur është vendosur tritoli, në banesë qëndronte familja e Altin Lamçes, kunat i Bujar Turkut.

Një tjetër emër që ishte futur tek lista e Laert Haxhiut për tu vrarë është dhe Rexhep Gina. Gina, ka qenë anëtar i bandës së Lushnjës dhe rezulton i dënuar me 10 vite burgim nga Gjykata e Krimeve të Rënda në Tiranë. për tentativën e vrasjes së Arben Kicja në vitin 2005 në Lushnjë.

Prezenca e Ginës në qytetin e Lushnjës ka tërhequr vëmendjen e Laert Haxhiut për të bërë përgatitjen e vrasjes, por në rrethana të paqarta nuk u realizua.

In this crime planned on July 6, 2022, according to the prosecution witness, Laert Haxhiu, Artan Tafani, Lorenc Lala, Ederin Çaushi and Fatjon Veliu from Berat were involved.

Video