Gjyshja nga ana e mamit: Njihuni me rëndësinë e saj psikologjike dhe gjenetike

18 Shtator 2023, 20:35Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Gjyshja nga ana e mamit: Njihuni me rëndësinë e saj psikologjike dhe gjenetike

Gjyshja nga ana e mamit ka luajtur gjithmonë një rol të privilegjuar në familje. Ajo është figura më e dashur e familjes dhe imazhi që të mbetet thellë në zemrën dhe kujtesën tënde.

Roli psikologjik i gjyshes nga ana e mamit në familje

Sa i përket mendimit të nipërve, shumica e tyre janë dakord për të perceptuar një vazhdimësi më të madhe familjare dhe emocionale me pjesën e anës së mamit. Dhe sa për vajzat mbizotëron një mendim pozitiv 360 gradë për nënën e saj, e cila jo vetëm luan një rol të ndihmës, por perceptohet si një këshilltare e mençur. Të njëjtët nipër janë të prirur t’i njohin gjyshet nga ana e mamit me një rol arsimor dhe është gjithmonë për ta që të kthehen të parët në rast të mungesës së nënës. Pa përmendur ndikimin e gjyshes nga ana e mamit në një nivel psikologjik në qasjen edukative të vajzës.

Gjyshet më të kënaqura, dhe për pasojë më pozitivet, janë ato që nuk zëvendësojnë plotësisht figurën prindërore. Sipas disa hulumtimeve, këta të fundit do të vuanin më shumë nga çrregullimet shëndetësore dhe depresioni, duke pasur nevojë të merrnin përsipër një përgjegjësi dukshëm të tepruar.

Roli i tyre është i ndryshëm dhe duhet respektuar. E njëjta gjë vlen edhe për nënat që ndahen dhe e gjejnë veten të detyruar të jetojnë me “gjyshet / nënat”, duke shkaktuar mekanizma insidiozë. Për shembull, një pjesëmarrje më e ulët në vaktet e fëmijës dhe në përgjithësi një ulje e ngrohtësisë që u tregohet fëmijëve. Prirja, në këto raste, është të mbështetesh te nëna / gjyshja në dëm të ekuilibrit familjar dhe shëndetit të të gjitha figurave të përfshira.

Një periudhë shumë e rëndësishme për të porsalindurin, gjatë së cilës gjyshja ndihmon vajzën e saj për të hyrë në rolin e prindit. Por edhe një fazë tranzicioni vendimtare në të cilën gjyshja vepron si një mbështetje dhe, nëse është e nevojshme, si një alternativë e përkohshme për nënën. Në fakt, ajo ndihmon edhe në zbutjen e efekteve negative të një ftohtësie të mundshme të nënës, shpesh të lidhura me depresionin e paslindjes, ose të një gjendjeje të kompromentuar momentale të shëndetit. Me kusht që kjo ftohtësi të mos lidhet me një bllok të pavetëdijshëm të transmetuar nga nëna tek vajza

Gjyshja nga ana e mamit ndikon gjenetikisht në brezat e ardhshëm

Sipas hulumtimeve, gjyshja nga ana e mamit është themelore për transmetimin e informacionit dhe programeve gjenetike.

Sipas studimeve, rezulton se kur ajo ishte shtatzënë me nënën tuaj, fetusi tashmë i ka formuar “oocytet”. Dhe nga këto oocytes, dy milionë vezët që nëna juaj do të ketë gjatë jetës së saj janë gati për të dalë. Një nga këto vezë mban emrin tënd. Pra, kjo vezë mbart informacionin e gjyshes. Për çfarë informacioni po i referohesh? Për çdo gjë që jetonte gjyshja, ndjente dhe si e jetonte. Nëse ishte koha e duhur për të pasur fëmijë, nëse shtatzënia ishte e dëshiruar, nëse ndihej e mbrojtur nga bashkëshorti i saj, cilat ishin dashuritë e tyre, konfliktet e identitetit të saj, etj. […] E gjithë kjo dhe shumë më tepër është informacioni që është implantuar në çdo qelizë të fetusit. Kështu që ju sillni informacione për gjyshen kur ajo ishte shtatzënë me nënën tuaj. A keni dëgjuar ndonjëherë se gjenetika ndonjëherë kalon një brez? Sepse kjo është ajo që është. Veza që keni mbart informacionin e gjyshes së nënës.

Pse gjyshja dhe jo gjyshi?

Sepse gjyshja vë vezën dhe gjyshi vendos spermën. Dhe veza përveç informacionit gjenetik, mbart informacionin mitokondrial, që është membrana qelizore. Ndërsa gjyshi, informacioni mitokondrial është në bishtin e spermës, dhe siç e dini në kohën e fekondimit, bishti mbetet jashtë. Në mitokondri është vendi ku keni ruajtur informacionin në nivelet e programit që trashëgohen. Për ekspertët është një zbulim i madh.

“Ndërsa bëheshin të vetëdijshëm për jetën e shumë prej tyre, frika ime ishte e tyre. Dhe e kuptova jetën e saj, e nderova dhe në mënyrë magjike mund të ndihesha e lirë nga shumë gjëra që po më pengonin të përparoja. Ishte si një energji stagnante që nuk rridhte. Dhe ti, çfarë di për gjyshen tënde të nënës?”, përfunduan ata.

 

 

Video