Dangers and threats, Albania as "eating without gates": 400 euros for each immigrant!

2024-04-07 08:19:57Fokus SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Photo: Accident car

The road accident in Albania , where 7 Pakistani immigrants lost their lives , brought attention to the fight against human trafficking in this country.

The government says that this phenomenon is being hit more and more and that the figures show a decrease in cases. For the opposition, the event shows that the state police do not have the territory of the country under control.

The Minister of the Interior, Taulant Balla , said during a debate in the Parliamentary Security Committee that Albania is part of the Balkan route that illegal immigrants follow to go to the countries of the European Union.

But, he emphasized that, currently, this country has the lowest number of illegal immigrants crossing its territory and the highest numbers of human trafficking.

However, he did not specify with which countries he compares Albania: " During the year 2023, 177 cases of smuggling of immigrants were found, 9 of which were for the trafficking of minors. There were 330 people involved, of which 147 were arrested .

"I ask the prosecutor's offices and the courts to issue decisions on all these referrals made by the state police", said Balla.

He added that, for years, the border with Greece has been controlled and patrolled in cooperation with the Greek police and the officers of the European police agency, Frontex.

Balla called on the opposition not to politicize the issue.

Focusing on the accident that happened at the beginning of this week, Balla said that he seeks the support of the opposition for changes to the Road Code, to improve road safety.

However, the deputy of the Democratic Party in the opposition, Ervin Salianji, said that the accident in Këlcyra showed that the police have no control over the territory of the country.

"It takes a serious accident to understand that Albania has turned into an 'inn without gates' where illegal immigrants pass," he said.

The People's Advocate also expressed concern about the event, who said that it should serve as a bell to strengthen the control of illegal immigration and to promote legal and safe ways for immigration.

"It is important that policies and laws protect the rights of immigrants and ensure that they are treated with dignity and respect. We have drawn up several reports and given recommendations to address important issues on this topic", said the Ombudsman in a statement to the media after the accident.

The spokeswoman of the People's Advocate, Alisa Demollari, tells Radio Free Europe that the flows of immigrants are decreasing, but that some concerns remain.

“Shqipëria është pjesë e rrugës së Ballkanit Perëndimor, ku emigrantët e huaj të parregullt hyjnë përmes kufirit jugor dhe juglindor me Greqinë. Grupet migratore nuk e konsiderojnë Shqipërinë si destinacion për qëndrim të përhershëm, ndaj vetëm një pjesë e vogël kërkon azil, pjesa tjetër shkon drejt kufirit me Kosovën apo Malin e Zi, me synimin për të depërtuar në vendet e BE-së”, shpjegon Demollari.

Numri i emigrantëve të parregullt, kryesisht nga vendet e Lindjes së Mesme dhe Afrika Veriore, ra në vitin 2023 krahasuar me vitet e tjera.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme, numri i emigrantëve të parregullt të kapur në Shqipëri gjatë vitit të kaluar ishte 6.624, thuajse dy herë më pak se numri i atyre që u kapën në vitin 2022, shkruan rel.

Në vitin 2021, ndërkaq, kjo shifër ishte 18 mijë.

Demollari thotë se prej vitit 2018 – pas një marrëveshjeje me Agjencinë për Refugjatë të Kombeve të Bashkuara, UNHCR – në pikat kufitare në Gjirokastër dhe Korçë, në jug të Shqipërisë, janë vendosur ekspertë të jashtëm të kësaj agjencie që shohin nga afër procesin e identifikimit të emigrantëve të huaj të parregullt, intervistimit dhe referimit të azilkërkuesve nga policia kufitare.

Demollari thotë se nga rreth 4.500 emigrantë të parregullt që hynë në pikat kufitare të këtyre rajoneve gjatë vitit 2023, rreth 300 prej tyre ishin të mitur.

“Problematikat që duhen adresuar me prioritet, janë: ngritja e mekanizmit kombëtar referues për trajtimin e fëmijëve të ndarë apo të shoqëruar të emigrantëve të parregullt, krijimi i një kuadri rregullator për akomodimin afatgjatë të tyre, si dhe mbështetja me psikologë e këtyre qendrave”, thotë Demollari duke kërkuar, gjithashtu, buxhet më të lartë nga shteti për çështje të emigracionit të parregullt.

Ajo thotë se u është rekomanduar institucioneve që t’i përmirësojnë kushtet dhe kapacitetet për monitorimin e kontrollit kufitar, si dhe masat ligjore e administrative në parandalimin e trafikut të qenieve njerëzore.

Rreziqet dhe kërcënimet

Eksperti i sigurisë, Fatjon Softa, thotë për Radion Evropa e Lirë se, prej vitit 1997, personat që hyjnë në Shqipëri nga vende në konflikt apo emigrojnë për arsye ekonomike, përdorin këtë rrugë për të shkuar në vendet e Bashkimit Evropian.

Sipas tij, ata nisen nga Siria, Afganistani, Pakistani apo vende të tjera dhe depërtojnë në Turqi, më pas në Greqi, prej aty kalojnë në Shqipëri përmes Gjirokastrës, Përmetit apo Korçës, udhëtojnë drejt Tiranës e më pas në Shkodër.

Pastaj, prej aty dalin në pikat kufitare me Kosovën apo Malin e Zi, kalojnë në Bosnje e Hercegovinë e në Kroaci, për të përfunduar në Itali dhe vende të tjera të Bashkimit Evropian.

Softa thotë se prania e tyre në territorin shqiptar mbart disa rreziqe.

"...because among them there may be people who belong to extremist groups. On the other hand, let's not forget that Russia is interested, because of the situation with Ukraine, in causing and transferring unrest to the countries of the EU or the Western Balkans. Therefore, border control should work better", says Softa.

He adds that Albania should have a better interaction with Greece, as well as with Frontex in general.

It also suggests looking at other potentials, such as drone controls, or the presence of the army at the border points that are considered more problematic.

Focusing on the dangerousness of this phenomenon, Softa recalls the event of May 24, 2023, when six Syrian and Algerian citizens were arrested at the Albania-Kosovo border, after shooting at police officials.

He says that the carriers of illegal immigrants usually end up in handcuffs, but not the organizers of human trafficking.

"Those who wait for them at the border points are simply employed, while those who lead them, manipulate them... are people of a certain weight and with international connections, who are rarely reached. Carriers benefit up to 400 euros for each immigrant, while the final cost they pay from countries of origin to destination ranges from 7 to 8 thousand euros," says Softa.

During the first three months of this year, 165 illegal immigrants, who came mainly from Syria, Pakistan, Afghanistan and other countries, were detained in the territory of Albania.

Video