Is Shefqet Kastrati avoiding paying taxes in "Downtown Albania"

2023-01-24 11:42:19Fokus SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
In the photo: Businessman Shefqet Kastrati

A large advertising board placed on the eastern side of the highest tower in the country invites interested citizens that in "DownTown Albania" sales for apartments have started.

Although the building is not yet finished and in part of it the external scaffolding is still in place, "Kastrati Group", which is also the investor of this tower, wants to get the profit as soon as possible, putting up for sale all the units that constitute this construction.

According to the building permit, "DownTown Albania" is a multi-functional building with 37 floors, of which a part is intended for residential units, a part for service units and a part for a hotel.

The permit was later changed by legalizing this building with 5 more floors, according to a denunciation made by MP Gazmend Bardhi.

The permit also stipulates that the building in question must also have 5 underground floors, which have been in use for months now.

Based on the law on the local tax system, a series of taxes and fees are paid for all new buildings, including the infrastructure impact tax at the level of 8 percent of the investment value, temporary tax for educational infrastructure, cleaning tax, greenery and lighting.
A 3 percent housing tax is also payable.

But this law excludes from the vast majority of taxes constructions aimed at the promotion and development of accommodation and hotel units.

More specifically, the law excludes the tax of 8 percent for the impact on infrastructure for investments made for the construction of accommodation structures "Hotel/Resort with five stars, special status", according to the definitions in the legislation in the field of tourism and which are holders of a brand registered and internationally recognized commercial "brand name".

It seems that this space is also being used by the investor of "DownTown Albania", since although he has received the permission for the building to be a hotel, he is selling the released construction units for apartments and service units, such as shops, bars, etc.

Kjo për vetë faktin se leja nuk përcakton raportin mes pjesës që do jetë hotel dhe asaj që do të përdoret për banim dhe shërbime.

Nën kamuflimin e hotelit, nëse nuk hap një të tillë dhe i shet njësitë vetëm si apartamente apo zyra e ambiente biznesi, investitori do t’u shmanget detyrimeve tatimore, me gjaë edhe për pjesën e njësive që po shet për banim dhe shërbime, ndonëse vlera e shitjes së tyre është nga më të shtrenjtat në gjithë Shqipërinë.

Natyrisht që kjo është jo vetëm në shkelje të ligjit dhe shmangie e pageses se taksave, por në të njëjtën kohë përbënë pabarazi në raport me ndërtuesit e tjerë, të cilët janë të detyruar t’i paguajnë të gjitha taksat.

Qeveria është vënë disa herë nën akuzë nga një pjesë e opozitës se e ka favorizuar investitorin e “Downtown Albania” duke e lënë të ndërtojë pa leje e më pas duke ndryshuar ligjin me një VKM për t’ia legalizuar 5 katet pa leje.

Shtesa e kateve e ka ndryshuar edhe fasadën e pallatit ndryshe nga sa ishte konceptuar nga studio holandeze e arkitekturës MVRDV dhe harta e Shqipërisë është disa kate më poshtë sesa duhej të ishte sipas projektit. (Shih ndryshimin në foto).

Por edhe pse Gazmend Bardhi e denoncoi si aferë të madhe korruptive dhe shkelje të rëndë, pasi ligji nuk mund të ndryshohet me VKM, ai nuk e çoi çështjen ndonjëherë në prokurori.

Me legalizimin e bërë nga qeveria, “Downtown Albania” nuk u prek as nga aksioni i qeverisë për konfiskimin e kateve dhe ndërtimeve pa leje, i cili goditi disa nga ndërtuesit kryesorë në vend.

Now, it seems, "Downtown Albania" is also avoiding taxes. It remains to be seen whether government structures will intervene in this case or find a way to close the case./ Zoom

Video