How Top Channel is blackmailing Rama

2022-11-03 11:30:57Pikëpamje SHKRUAR NGA ANDI BUSHATI
Andi Bushati

As in the summer, when the prime minister was involved in a clash with News 24 and the media of Irfan Hysenbelli's media group, this time, the different episode of the same series is being played with Top Channel. The largest television in the country has been broadcasting chronicles highly critical of the government for days, while Edi Rama is repeating the same refrain, that of those who have the privilege of being heard in public and use this power for "blackmail" and "illegal benefits". .

Lapsi.al journalists closely followed a full TCH news show, with the aim of understanding what is really happening.

It was not difficult to come to the conclusion that the dose of denunciation had increased and that there was a whipping tendency in the ranking of the chronicles. It was noticeable that the headlines for the prime minister's meetings, from once the main ones, had been moved to the end of the edition. It was also observed that non-topics of the day were also brought to attention to reinforce the dose of shock. But that's all. Other than that, it was all true. Even the fact that with statist boards we maintain the highest price of fuel in the region, and that we are the country with the largest exodus of the population in the Balkans, and that there are still people left between the four roads, after their houses collapsed due to the earthquake, were supported by authentic testimonies and international reports.

 So, the only ones who could complain about this news could be the Top Channel viewers, who after listening to this television for a long time "trumpet the party", may raise the question why they are watching so late a reality they have been masking for years. Apart from them, no one has the right to feel disappointed, let alone blackmailed. 

Then why was Edi Rama worried? Why did he talk about illegal benefits? Why, to tell the truth, did I combine crime and pressure?

These question marks need an explanation. And it is found in the silent pact that Edi Rama has made with all the major media of this country, to reflect an alternative reality from the one that happens every day in Albania. The purpose of this unwritten agreement is that when the incinerators are stolen, citizens should see on the screens how clean the cities are, that when students stand up in demonstrations, that in the evening shows stage debates with freshmen disguised as protesters, that when the government changes the constitution, in order to draw up, as it likes, the electoral law in its favor, on TV they lament the plight of a weak and divided opposition. 

Gjatë gjithë kohës televizionet e mëdha, e mbi të gjitha Top Channel, e kanë respektuar këtë pakt. Kjo ka bërë që Shqipëria të humbasë këtë vit mbi 20 vende në klasifikimin e lirisë së medias të “Reporterëve pa kufij”, me motivacionin se ”politikat editoriale ndikohen nga ata që japin punë publike dhe leje ndërtimi”. Kjo e ka detyruar BE-në, që në disa progres raporte, madje dhe tek ky i fundit që e lavdëroi vetë kryeministri, të ngrejë shqetësimin për mënyrën okulte se si financohen mediat nga qeveria.

Pothuajse të tërë e kanë pranuar dhe zbatuar këtë pazar të fëlliqur për ti rënë në qafë realitetit në këmbim të “favoreve të paligjshme”. Ndaj kur dikush e prish paktin që ka me të, si News 24 para disa kohësh, apo Topi tani së fundi, Edi Rama fillon e çirret se po i bëjnë shantazh. Me kod mafioz ai ka të drejtë, pasi mendon se ka paguar për ta blerë heshtjen e tyre. Por as ligjërisht, as moralisht pretendimi i tij nuk qëndron në këmbë, pasi rrëfimi i së vërtetës, qoftë edhe nga burime apo gojë të gabuara, nuk mund të konsiderohet kurrësesi, as presion dhe as kërcënim. Absurdi i Edi Ramës është se qëndrimin publik ai e mban duke u baziuar në marrëveshjen okulte.

Ekzistencën e kësaj marrëveshjeje e vërteton edhe një aspekt tjetër. Duke parë përplasjen e fortë të këtyre ditëve mes Top Channel dhe kryeministrit, i kam pyetur disa nga kolegët e mi se si është e mundur që nuk e raportojnë në televizionet ku punojnë një ndodhi të tillë, që do ishte ngjareje kryesore në çdo mjedis demokratik, kudo në botë. Përgjigjja e tyre është standarte: “porosi e shefit, nuk merremi me pronarët e TV të tjera”. 

Pra, po të vërehet me kujdes, kjo përplasje e kreut të ekzekutivit me televizionin më të madh në vend, nuk pasqyrohet fare. Kur sulmohet Irfan Hysenbelliu mediat e Frangajt apo Vjollca Hoxhës bëjnë sikur s’ka ngjarë asgjë. Po ashtu kur radha i vjen kësaj të fundit, të tjerët përsëri heshtin. Sepse të gjithë e dinë se e kanë të pamundur të hapin kutinë e Pandorës nga e cila do të dilnin sëbashku të humbur. Ata janë të gatshëm të bëjnë dhe sakrificën më sublime, të censurojnë edhe vetë Edi Ramën, në mënyrë që teshat e palara të “familjes” të mos dalin në pazar.

Por Edi Rama nuk mund të ankohet, as për censurë as për shantazh. Me përjashtimin e ndonjë gërvishtjeje të vogël, ai kontrollon me dorë të hekurt dhe portofol të çpuar mbi 90% të audiencës televizive në vend. Ai është vite dritë larg nga paraardhësit. Fatos Nano e la pushtetin në 2005 me TV Klan kundër, i cili e dërrmoi duke i transmetuar atë videon e famshme të harbimit në buzuk në ditën e një zie komnbëtare. Sali Berisha, ndonëse nuk shquhej për tolerancë me mediat, e mbylli qeverisjen e tij, me Top Channel dhe Vizion Plus kundër, që nuk përtonin të tregonin bëmat e të birit në Gërdec, apo biznesmenin pakistanez që falej tek zyra e së bijës. Nën regjimin e Ramës këto “scoope” janë harruar, aq sa dhe kur arriti të sigurojë një skandal të madh si përgjimet për vjedhjen e votës, opozita u detyrua të organizojë një lobim të kushtueshëm tek Bildi gjerman, në mënyrë që ti’a impononte ato peisazhit mediatik shqiptar.

In a decade of power, Edi Rama has managed to impose the law of omerta. Therefore, when someone who has not managed to have his "tower" like the others, dares to say a piece of reality, he starts screaming, claiming that he is being blackmailed. So simple is the story of his clash with Top Channel. It is the story of a man who will apply the 1984 truth ministry methods today.

Video