Reminder for peoples in love with gerontocrats

2022-11-01 10:52:30Pikëpamje SHKRUAR NGA SHABAN MURATI
Shaban Murat

On October 30, 2022, the presidential mandate of the 89-year-old president of Lebanon, Michel Aoun, ended. A character, who has been prime minister and president of that tragic country, crippled by internal wars, and the president, who just left now, is one of the protagonists of that Lebanese crap.

Because short-memory peoples fall in love with their oppressors, in 2016 at the age of 83 he was re-elected president of Lebanon and has now left office at the age of 89.

The name of the Lebanese president is also related to a biographical element of mine, because because of him I received the first warning for dismissal, because my article about the rulers, who turn the pain of the people into dollars, published in "Voice of the People" on 20 January 1990, had burned a lot for someone with a lot of weight in the party leadership. The editor-in-chief had not seen page four of international affairs that day, and I was in charge of the page. That's why I am bringing to my friends and readers the article entitled:

THOSE WHO TURN PEOPLE'S PAIN INTO DOLLARS

The tragic nightly scenes, which come to the television screens from Beirut, cause pain and sadness to millions and millions of spectators, who watch them simultaneously in the four corners of the globe. The revolution in the field of information makes the sights of the day turn, at the same time in a massive pain to the common people. This is the first transformation. But there is another transformation, which is not shown on the screens and takes place behind the scenes of power. It is the transformation of people's pain into dollars. Naturally, they do not return to Beirut, where the tragedy takes place, because the war barons are not safe there. They return to Western banks in the form of private insured deposits.

The French weekly <> announced that the Lebanese general Michel Aoun, commander of the Lebanese Christian forces, has a personal deposit of over 15 million dollars in the National Bank of France. His official salary as a soldier is far enough, both in amount and in time, to create such a large personal deposit, which only from percentages brings in 100 thousand dollars every month. Middle East experts say that the general, who has close ties and serves Israel, also has deposits in several banks in other countries. This money, like all the money that comes from dishonest work, has been accumulated by exploiting the position and power, monopolizing from the funds assigned to the army and from taxes and other contributions of the population, making speculations with the aid that is sent to Lebanon for humanitarian reasons and for economic recovery,

Mishel Auni kërkon t’i veshë kësaj depozite private një motiv <>: ato i duhen partisë së tij për të vazhduar luftën në Liban. Specialistët deklarojnë se ky është një pretendim qesharak, sepse me këtë shumë mund të blihen vetëm tre tanke të tipit <>, pa municion. Nga ana tjetër shtypi francez e rrëzoi pretendimin <> të Aunit me faktin tepër domëthënës që të drejtën për t’i tërhequr paratë e depozituara e ka edhe e shoqja e gjeneralit, mjaft që të paraqitet në sportelet e Bankës Kombëtare të Francës. Pra motivi <> avullon dhe paratë dalin si pronë e familjes Auni.

Ç’janë këto para? Ato janë shpërblimi, që i jepet Mishel Aunit, si një nga protagonistët e tragjedisë libaneze, për të vazhduar luftimet, për të mbajtur gjallë vëllavrasjen, për të vrarë libanezë e për të mbjellë terror. Atij i intereson të vazhdojnë gjaku dhe lotët në Bejrut, sepse shtojnë depozitat e familjes së tij në bankat e huaja në dollarë. Kuptohet, i interesojnë dhe atyre që e financojnë dhe e mbajnë Aunin, si Izraeli, që kanë përfitime të mëdha nga vazhdimi i luftimeve në Liban.

Përballë realitetit të depozitave personale në miliona dollarë në bankat e huaja, humbet si vesa në diell retorika e baronëve të luftës se <<mendojnë për popullin>>. Në fakt, ata mendojnë për lëkurën e tyre, ndaj vrapojnë të fshehin depozitat në bankat e huaja. Është një traditë e provuar e diktatorëve, mafiozëve, mercenarëve dhe trafikantëve të ndryshëm, që paratë e grabitura popullit t’i transferojnë në shtetet e tjera. E bëjnë këtë, sepse e dijnë që në tokën e tyre janë zotër të përkohshëm, mbi të cilët, sot a nesër, do të bjerë urrejtja e popullit. Kështu ndodhi me Reza Pahlevin, Markosin, Dyvaljenë dhe diktatorë të tjerë, të mëdhenj e të vegjël, të ditëve tona. Nga rregulli nuk mund të bëjë përjashtim as Mishel Auni dhe baronë të tjerë të luftës, të cilët shtojnë depozitat bankare, duke shtuar dhimbjen e popullit.

With the money robbed from the people, or earned from their blood, dictators big or small, think to create an oasis of calm in other countries, in the times of storms predicted in their countries. But even those who avoided the storms, did not escape the hatred of the people. Nor from shame, which takes and has the form of these bank deposits, created with the pain and tears of the people.

*Published 20.1.1990 (Book "Shadows in Albanian Diplomacy", 2012, pg.44)

Video