The "Buka" file/ Lirim Fezollari testifies in SPAK, after him it's Arben Ahmetaj's turn. 6 people under investigation

2023-05-05 16:12:20Investigim SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Arben Ahmetaj and Lirim Fezollari

Lirim Fezollari, the businessman of "Tabaço Holdin Group" at the same time and the beneficiary of the auction for the privatization of the state shares of "Buka Sh.a", has appeared at SPAK, giving explanations about the procedure for the profit of the former Bread Factory in Tirana.

This is a property with thousands of square meters, quite coveted in Tirana, which has been recognized since 1994 by the Property Restitution and Compensation Agency, to the Myderzi family.

But through an auction procedure opened in 2014 by the former Minister of Finance, Arben Ahmetaj, the beneficiary of the state shares of the company "Buka Sh.a" has become the businessman Lirim Fezollari.

This auction procedure violated a series of court decisions by excluding the legal owners of the land where the former Buka factory is located.

Due to this situation, the former minister Arben Ahmetaj will be called to testify very soon in SPAK.

Shkëlqim Cani also testified on this issue in SPAK, as the former minister who refused to sign before Arben Ahmetaj took his place. "Ora Neës" has learned that the entry of Lirim Fezollari as a shareholder in "Buka Sh.a" dates from September 5, 2014.

While an auction maneuver opened by former minister Ahmetaj, has made him the main owner of this company, benefiting from a property located on "Kavaja" street.

This property is claimed by the members of the Myderzi family, who were able to benefit from the right to their property, even through the decisions of the Albanian courts.

But although the Myderzi family is the heir to the property, Ahmetaj signed it during the period when he headed the Ministry of Finance.

"Ora News" learns that Fezollari appeared last week at SPAK, giving explanations regarding the procedures he followed for the privatization of this property.

Against Fezullar, members of the Auction Commission at the Ministry of Economy and former minister Arben Ahmetaj, SPAK has launched a criminal investigation for the charge of "Violation of inequality in tenders and auctions" and "Abuse of duty".

Gjashtë persona, përfshirë dhe Ahmetaj tashmë janë vënë nën hetim, duke u verifikuar për sa i përket pozicionit ligjore në këtë privatizim të përfituar nga biznesmeni Lirim Fezollari.

Gjatë dëshmisë së tij dhënë në prokurori, Fezollari ka pretenduar se nuk ka asnjë njohje personale me ish-ministrin e Financave, Arben Ahmetaj.

Fezollari ka shtuar se ai është përfshirë në këtë privatizim të aksioneve shtetërore, pasi dispononte dhe më parë aksione të kompanisë, duke kryer blerjes e disa aksioneve tek persona të tjerë, pronarë të kësaj kompanie.

Por hetimi i SPAK, ka përparuar duke u futur deri tek regjistrat e hyrje-daljeve në ministrinë e Ekonomisë, që asaj kohe drejtohej nga Ahmetaj.

Faktet e grumbulluara nga SPAK, deri në këtë fazë të hetimit janë të plota, dhe së fundmi grupi i hetimit ka nisur dhe një letërporosi drejt një shteti të huaj, për të mësuar kontaktet dhe miqësinë e afërt mes Arben Ahmetaj dhe biznesmenit Lirim Fezollari.

Miqësia dhe afrimiteti mes këtyre dy njerëzve është provuar dhe me prova të tjera, që do i vihen në dispozicion gjykatës në një moment të mëvonshëm.

Hetimi deri në këtë fazë i kryer nga SPAK, ka treguar se Ministria e Ekonomisë, është tregua e paduruar për të mbyllur ankandin, ndërkohë që institucioni ishte i paditur në gjykatë dhe procesi gjyqësor e trashëgimtarët e familjes Myderzi, ishte në vijim.

Sipas dosjes hetimore në Gusht 2015, Ministria e Financave shpall biznesmenin Fezollari, fitues të ankandit për blerjen e aksioneve të shoqërisë anonime “Buka” sha.

In October 2015, only two months after the announcement of the results of the auction, the Administrative Court of the First Instance gives the right to the former owners, also deciding to cancel the consequences of the auction procedure that the ministry conducted.

The case goes to Appeal, with the Ministry of Economy as the appellant, as the institution that ordered the auction.

But while the file was waiting for the decision in the Appeal, it turns out that the businessman Lirim Fezollari, as the main shareholder of "Buka" sh.a., has sold the assets of the company, specifically its land, to the company "Tobbaco Holding Group", which was also owned his.

Precisely on these properties, Fezollari has received permission from the mayor of Tirana, Erion Veliaj, to build a shopping center, as well as built a game complex in the overpass area at "Unaza e Re"./OraNews

Video