The megascandal is revealed / Monika Kryemadhi's new invoices with people close to Vladimir Putin

2023-03-30 15:14:52Investigim SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Monika Kryemadhi

At the official address of Top Channel, an e-mail with sensitive data has been received for several days that talk about the involvement of Monika Kryemadhi, the former president of LSI, in suspicious financing and payments from offshore companies controlled by Russian oil businessmen. .

To our knowledge, these data have been sent to other media in Albania and beyond. The email is anonymous, sent from the proton platform, but after verification the documents are authentic. They show details and evidence of Kryemadhi's Russian ties to companies that have been denounced as sponsors of Vladimir Putin's party in Russia.

The file contains facts of suspicious payments, made and received by Monika Kryemadhi, Albanian politician and the wife of the former president of Albania, Ilir Meta. The facts revealed show that in 2017, Kryemadhi made and received these suspicious payments from her offshore bank account to companies controlled by Russian oil businessmen. The facts are as follows.

In this document, Kryemadhi received two payments into her bank account at Banco Espirito Santo SA (Madeira branch, IBAN: PT50 002600000094497331092) from Holdem Holding Limited, a company registered in Cyprus (see Document 1). The payments came from Holdem's account at UBS AG, IBAN-No. CH420020620645331160 W ( see Document 1 ). From these accounts, Kryemadhi's account received two payments (see Document 1): On February 15, 2017, Kryemadhi received a payment of 5,350 euros from the Holdem company.

On May 23, 2018, another payment of 13,500 euros, yes from Holdem. At the time of the transfers in 2017, Holdem Holding Limited was jointly owned by three companies registered from the Virgin Islands (see  Document 2  and  Document 3 ): The companies are Curol Investments Limited (registered address: Trust Offices 197 Main Street Totalserve Trust Company Limited , Road Town Tortola, BVI). Vollandes Assets Corporation (registered address: Quijano Chambers Road Toën, Tortola, BVI) and Kealy Worldwide Corp (registered address: Trident Chambers, POBox 146 Road Toën, Tortola, BVI).

Nëpërmjet pronësisë së njërës prej këtyre kompanive, Alexander Smuzikov, një biznesmen multimilioner rus dhe partneri i tij i biznesit Alexander Kaplan vlerësohen të jenë pas kompanisë Holdem. Smuzikov është quajtur një “oligark në hije” në raportimet e mediave ruse. Ai mbajti lidhje të ngushta me oligarkët rusë, që aktualisht i nënshtrohen sanksioneve si Viktor Vekselberg dhe Mikhail Fridman gjatë kohës së tij si zëvendëspresident në gjigantin e naftës TNK-BP.

Kaplan shërbeu gjithashtu si nënkryetar në TNK-BP dhe si drejtor menaxhues në A1, divizioni i investimeve të Mikhail Fridman dhe Pyotr Aven’s Alfa Group. Nga themelimi i kompanisë më 28 maj 2016 dhe shpërbërja më 31 korrik 2018, Smuzikov u rendit si me ndikim ose kontroll të rëndësishëm në të dhënat e korporatave në Mbretërinë e Bashkuar të Balkan Petroleum Holding Limited tashmë të shpërbërë në Mbretërinë e Bashkuar (shih dokumentin 4dokumentin 5 dhe dokumentin 6).

Smuzikov dhe Kaplan u raportuan nga Reuters se ishin pronarët pas Balkan Petroleum (shih Dokumentin 7). Sipas të dhënave të korporatave në Mbretërinë e Bashkuar, kompania mëmë e drejtpërdrejtë e Balkan Petroleum që nga themelimi deri në shpërbërjen e saj ishte Davolia Holdings, një kompani e regjistruar në Qipro (shih Dokumentin 4). Davolia u themelua më 17 maj 2016 dhe aktualisht është në shpërbërje pas likuidimit vullnetar. Davolia është regjistruar në të njëjtën adresë si Holdem. Drejtoresha e Davolia është Pantelitsa Chrusostomou (greqisht: ΠΑΝΤΕΛΙΤΣΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ), e cila më parë ka shërbyer si drejtore e Holdem midis 2018 dhe 2020.

Nga themelimi i kompanisë deri në korrik 2019, Davolia ishte në bashkëpronësi në pjesë të barabartë nga Vollandes dhe Dalia Global Corp, një kompani tjetër e regjistruar ne Ishujt Virginia (shih Dokumentin 10 dhe dokumentin 11). Smuzikov është renditur gjithashtu si pronari përfitues i Dalia në Pandora Papers, rrjedhja masive e tetorit 2021 e 11.9 milionë dokumenteve (shih Dokumentin 12). Smuzikov kishte ndikim ose kontroll të rëndësishëm mbi Balkan Petroleum dhe u raportua nga Reuters se ishte pronar i kompanisë së bashku me Alexander Kaplan. Prandaj, Smuzikov dhe Kaplan duhet të kenë qenë gjithashtu pronarë të Vollandes dhe Dalia Global Corp dhe për rrjedhojë duhet të kenë pasur të paktën pjesërisht pronësinë e Holdem në kohën e transaksioneve me Kryemadhin.

Ky dokument (Dokumenti 1) tregon gjithashtu se Kryemadhi ka bërë një pagesë nga llogaria e saj bankare në Credit Agricole (Suisse) SA në Cyrih (IBAN: CH04087410085921800021) prej 8,374 eurosh për një kompani të regjistruar në Qipro, Vradus Holdings Ltd. Pagesa është referuar si ‘Invoice 30 01 25062017 Sherbime Marketingu’. Pagesa është dërguar në llogarinë e Vradus në UBS AG (numri i llogarisë: 0206 – 123637.60X; IBAN: CH490020620612363760X). Vradus Holdings Ltd (HE 270621; Adresa e regjistruar: Γρ?βα Διγεν?, 115, 3101 Λεμεσ?ς, Κ?προς) u themelua në Qipro më 16 korrik 2010 dhe u shpërbë në 21 prill 2021 (shih Dokumentin 13).

Sipas grumbulluesve qipriotë të të dhënave të korporatave, Vradus ishte në bashkëpronësi në pjesë të barabartë nga dy kompani të inkorporuara në BVI nga viti 2012 deri në 2019 (shih Dokumentin 15 dhe Dokumentin 16): ato janë Investimet HQ Limited dhe Veng Holdings & Finance Inc.

Nga viti 2012 deri në 2013, Vradus mbante 100% në kompanitë e shitjes së naftës regjistruar në Rusi OOO Magnatek (rusisht: ??? “????????”; INN: 7701788872) (shih Dokumentin 17 dhe Dokumentin 18). Në vitin 2013, aksionet e Vradus u ulën në 99%. Vradus mbajti pronësinë e vetme të Magnatek nga viti 2012 deri në shpërbërjen e kompanisë në mars 2022. Magnatek u themelua në vitin 2008 nga Vitaly Savvin, një ish-tregtar nafte me bazë në Moskë dhe partner biznesi i Smuzikov (Magnatek Forbes Savvin). Smuzikov e zotëronte plotësisht kompaninë deri në vitin 2012, kur pronësia e vetme iu kalua Vradus-it (shih Dokumentin 17 dhe Dokumentin 18).

Në një intervistë të vitit 2012 me Forbes, Savvin raportoi se ai vazhdoi të zotëronte Magnatek përmes Vradus (shih Dokumentin 19). Prandaj, Savvin ishte pronari përfundimtar i Vradus. Savvin më parë ka shërbyer si drejtor i përgjithshëm në rrjetin e pikave të karburantit të Smuzikov Magistral. Magnatek iu nënshtrua një hetimi nga Forbes pasi doli se kompania ishte një nga donatorët më të mëdhenj të partisë politike ruse në pushtet, Rusia e Bashkuar. Për më tepër, Savvin zotëronte më parë një 9.94% të aksioneve në Peresvet Bank, një bankë ruse e lidhur ngushtë me kishën ortodokse ruse, e cila thuhet se ishte gjithashtu një sponsor “i madh” i Rusisë së Bashkuar.

In 2016, Savvin was declared bankrupt by the Supreme Court of Russia (see Document 20). Magnatek was also liquidated in 2022 following bankruptcy proceedings that began in 2015 (see Document 21, Document 22, Document 23 and Document 24). Both Savvin and Magnatek were subsequently declared bankrupt. In a 2018 court decision, Savvin and Sergey Kirichenko, general director of Magnatek between 2015 and 2016, were found liable for Magnatek's debts (see Document 25). Since there were no changes in the shareholding structures of Magnatek or Vradus until after 2019, this strongly indicates that Savvin continued to control the company as at the time of the transaction from Kryemadhi in 2017./ tch

Video