Money from a Russian oligarch? Kryemadhi crossed the border on foot 1 day before crossing the money

2023-03-18 11:59:18Investigim SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Monika Kryemadhi

European media EU Reporter, on March 15, 2023, in an article on Russia's influence in the Balkans, published documents on three bank transfers of Monika Kryemadhi.

The published documents showed that in 2017, Kryemadhi received two payments from Holdem Holdings Limited, a company incorporated in Cyprus and made one payment to Vradus Holdings Limited, another company incorporated in Cyprus.

Behind the offshore company, Vradus Holdings, is Vitaly Savvin, a Russian businessman in the oil market. Behind the other offshore company Holdem Holdings are also Russian oil oligarchs Alexander Smizukov and Alexander Kaplan.

The payments are marked ' shareholder dividend ' and ' marketing services '. The first note shows not only that Monika Kryemadhi has secret accounts abroad, but that she is also a shareholder in a company with Russian oligarchs close to Putin, who is wanted internationally for war crimes.

Megjithatë, shënimi të qenit aksioner mund të jetë një sajim për të mbuluar lëvizjen e parave të pista, të cilat dyshohet se si burim kanë aferat dhe abuzimin me pushtetin në Shqipëri. 

Në një reagim për mediat në Tiranë, EU Reporter tha se “provat e pretenduara tregojnë qartë se Kryemadhi kishte një llogari bankare në Credit Agricole Suisse SA në Zyrih, Zvicër”. Nga ana e saj, Monika Kryemadhi ka mohuar që të ketë aksione dhe llogari jashtë vendit. 

Por, sot, Report Tv sjell një provë shtesë, e cila përputhet me dokumentet e publikuara nga EU Reporter, duke rënduar pozitat e Monika Kryemadhit. Bëhet fjalë për lëvizjet jashtë vendit të ish kryetares së LSI-së, lëvizje të cilat përputhen me lëvizjen e parave. 

Nga verifikimet, rezulton se Monika Kryemadhi, në datën 17 korrik 2017, ora 14:26, ka kaluar kufirin në këmbë në pikën e kufitare të Qafë Botës. Duket i çuditshëm fakti se si ka mundësi që një deputete dhe në atë kohë kryetare e LSI-së, kalon kufirin në këmbë.

Money from a Russian oligarch? Kryemadhi crossed the border on foot 1 day before

Një ditë më pas, në 18 korrik 2017, ora 15 e 20 minuta, siç edhe e konfirmon ky dokument, nga llogaria e Monika Kryemadhit në Credit Agricole Suisse SA në Zyrih, Zvicër drejt llogarisë së kompanisë Vradus Holdings Limited, numri i faturës: 030125062017. (Adresa e Vradus Holdings Limited: 150 Grivas, Digeni st limassol Qipro). 

Money from a Russian oligarch? Kryemadhi crossed the border on foot 1 day before

Shuma e kaluar tek llogaria e kompanisë së biznesmenit rus të naftës Vitaly Savvin, është 9.6 mijë USD, për shërbim marketingu. 

Nëse për të kaluar para në llogarinë e Monika Kryemadhit, kësaj të fundit nuk i nevojitet për të qenë prezent tek banka, për të kaluar para nga llogaria e saj në llogari të kompanive të tjera, duhet që klienti të jetë prezent dhe të nënshkruajë.

Ndërkaq, një ditë pas këtij transaksioni, Monika Kryemadhi kthehet në Shqipëri. Zonja Kryemadhi rezulton se ka kaluar në pikën kufitare në Qafë Botë, me makinë, në 19 korrik 2017, në orën 11 e 39 minuta. 

The matching of the movements in TIMS with the illegal transactions in Switzerland is another strong evidence for SPAK, which is not known whether or not it has started the main investigations./ Albanian

Video