"I adore the Arab leaders, they inspire me", Rama told Asharq TV: I don't believe that Greece will prevent us from joining the EU (Interview)

2023-09-27 18:10:52Politikë SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Prime Minister Edi Rama in Asharq News

Prime Minister Edi Rama gave an interview to "Asharq News", where he evaluated the countries of the Gulf Cooperation Council, commented on the tensions with Iran and expressed optimism for Albania's path towards EU membership.

Speaking to Adhyan Al-Ahmari, host of Asharq News' Al-Madar show, Rama expressed his admiration for the leaders of Saudi Arabia and other GCC member states, describing their achievements as "a source of inspiration", reports Arabic television.

"As for Saudi Arabia and the GCC countries, we have very strong relations with the United Arab Emirates, with Saudi Arabia and with Kuwait, and I wish that they become stronger," said Rama.

"I look with admiration at what is happening there, both in the United Arab Emirates and in Arabia, and I highly commend the leaders there who are showing vision and lifting these countries up and making them, in many ways, a resource inspiration", declared Rama.

"We may not agree on some things, but that is no reason not to admire what they are doing and we have a lot to learn from them. And I wish that our relationship becomes stronger and stronger", said Prime Minister Rama.

Rama also commented on the tensions between Albania and Iran, after the cyber attack on July 15 of last year.

"We had to act against Iran because Iran was acting brutally against us," said Rama. "They targeted Albania with a very vicious cyber attack", he added.

"Why? Because we have given shelter to several thousand Iranians, not to make Albania a political platform against the regime, even though we have nothing we like in that regime, not to give them a platform against the regime, but to "gave them a shelter because their lives were in danger," said Rama.

Rama was referring to members of the People's Mujahideen Organization against the regime of Iran, also known as Mojahedin-e-Khalq or MEK, who moved their headquarters from Iraq to Albania in 2016.

"We are a country that always respects human beings and human life," said Rama.

“Irani nuk e kuptoi aq mirë, ose fare, dhe na sulmoi, kështu që ne duhej t'i ndërprenim marrëdhëniet diplomatike dhe t'i dëbonim ata”, shtoi ai.

Rama u shfaq i sigurt gjatë intervistës se kombi i tij do të pranohet së shpejti në bllokun 27-anëtarësh të BE-së.

“Unë jam gjithmonë optimist tragjikisht, nuk jam pesimist, por duhet të them se për mua, BE-ja është gjëja më magjepsëse në historinë botërore të politikës që njerëzimi ka krijuar”, tha ai për Al-Ahmari.

“Një vizion për paqen dhe sigurinë dhe një veprim për të bashkuar vendet me një histori të gjatë luftimi me njëri-tjetrin dhe për të vendosur interesat e përbashkëta për të ardhmen mbi mënyrat e veçanta të shikimit të historisë. Dhe nga ana tjetër, BE-ja ka krijuar një përvojë të jashtëzakonshme të funksionimit të shtetit, të funksionimit institucional, të ndarjes së vërtetë të pushteteve, të të drejtave, të respektimit të njerëzve dhe të barazisë para ligjit”, tha Rama.

“Nuk ka kërkesa joreale nga BE-ja, duhet të them. Ne duhet të bëjmë detyrat tona të shtëpisë dhe është shumë e rëndësishme të sigurohemi që të gjithë të kuptojnë se detyrat tona të shtëpisë nuk janë diçka që duhet të bëjmë për shkak të tyre ose për ta. Detyrat tona janë diçka që duhet të bëjmë për fëmijët tanë, për Shqipërinë e së nesërmes”, vijoi Rama.

“Ne mund të kemi shumë myslimanë në vendin tonë, Zoti i bekoftë. Dhe ne kemi gjithashtu shumë të krishterë. Dhe ne gjithashtu kemi shumë ateistë. Por gjëja e rëndësishme dhe ajo që ne e vlerësojmë më së shumti është se para së gjithash, ata janë të gjithë shqiptarë, janë të gjithë vëllezër e motra, dhe nuk kemi pasur kurrë probleme fetare dhe nuk kemi pasur kurrë konflikte dhe kemi jetuar gjithmonë bashkë. Dhe është shumë e zakonshme në vendin tonë që të krishterët festojnë Ramazanin dhe myslimanët festojnë Krishtlindjet. Kështu që unë do të thoja se jemi vërtet në një vend shumë të mirë dhe nuk ka hapësirë për teori (konspirative)”, u shpreh Rama.

Kryeministri shqiptar shtoi se Eruopa nuk e ka patur të lehtë të pranojë myslimanët.

“Së dyti, e di që në Evropë nuk ka gjithmonë, le të themi, një mënyrë të lehtë për të pranuar myslimanët. Dhe ndonjëherë, për fat të keq dhe të turpshëm, një zë këtu, një zë atje, një parti këtu, një parti atje, që e thotë pa turp. Por në përgjithësi, BE-ja nuk është një vend ku myslimanët shihen si rrezik apo si problem, dhe ata janë mjaft të mirëpritur dhe të integruar”, tha ai.

Rama tha se nuk beson që Bullgaria do të bëhet pengesë për anëtarësimin e Shqipërisë në BE.

“Jo, kjo nuk është diçka e vërtetë, besoj. Ose të paktën nëse kjo është e vërtetë, është hera e parë që po dëgjoj për të, dhe do të isha shumë, shumë i befasuar", tha Rama, transmeton voxnews.al. "Por me Bullgarinë kemi një marrëdhënie shumë miqësore dhe asnjëherë nuk kemi pasur problem. Po, ne kemi pasur disa debate në të kaluarën, por jo për Shqipërinë, për Maqedoninë e Veriut, që është fqinji ynë i dashur. Por jo, Bullgaria nuk do ta bënte kurrë një gjë të tillë për të kënaqur Rusinë dhe për të vënë veton ndaj integrimit të Shqipërisë në BE”, tha Rama.

Në mënyrë të ngjashme, Rama tha se sheh pak shanse që Greqia të pengojë rrugën e anëtarësimit të Shqipërisë në BE, pavarësisht mosmarrëveshjeve të së kaluarës.

“Përkundrazi, Greqia ka qenë e mirë me ne, ka qenë mbështetëse për procesin tonë të integrimit”, tha Rama. “Dhe ka qindra mijëra shqiptarë që jetojnë në Greqi dhe janë të integruar, punojnë atje. Dhe këtu ka shumë grekë që vijnë për turizëm. Pra, ne jemi vende vëllazërore”, shtoi ai.

Rama tha se marrëdhëniet strategjike me Rusinë nuk i shërbenin interesave të Ballkanit në atë kohë dhe nuk u shërbejnë atyre sot, siç tregohet nga pushtimi rus në Ukrainë.

“Rusia e ka (zbuluar) veten plotësisht duke sulmuar brutalisht Ukrainën në dekadën e tretë të shekullit të 21-të në portat e BE-së, duke investuar në një luftë, duke vrarë njerëz dhe (duke e zbuluar) veten në një mënyrë që është vërtet tronditëse. Është një vizion tërësisht imperialist i botës”, tha Rama.

"What Russia wants in the region is easy to understand and we are not interested in having any kind of substantive relationship with Russia because of our history, for better or for worse. Of course, it is not the same Russia (now). But it is not very different and so we are not interested. Even they have understood in time that Albania is not a field to sow the seeds of division with Europe, with the West", said Rama.

Instead, Albania prioritizes ties with Western countries, he said.

"We are fully committed to the Euro-Atlantic community because history has taught us some very important lessons and it is the best place to be for reasons of peace and security," he added.

Video