How tenders of several million euros are distributed in Durrës, to the director of the Waterworks!

2023-10-02 09:48:03Investigim SHKRUAR NGA ADRIATIK DOçI
Spartak Kovaci/ Emiriana Sako/ Petrit Kovaci

Petrit Kovaçi is the father of Spartak Kovaçi , the director of Durrës Water and Sewerage , a company that has declared bankruptcy after financial obligations amount to 160 million euros.

The Durrës Water and Sewer Company is owned by the Durrës Municipality with 32% of the shares and the Ministry of Economy and Energy with 51% of the shares.

Petrit Kovaçi is a co-owner with 50% of the construction company " Adriatik " with the name J61807505I , founded in October 2004.

On October 31, 2022, the Mayor of Durrës, Emiriana Sako , announced Petri Kovac's company as the winner of the tender worth 350 thousand euros, with the object " KUB System on Taulantia Street ".

The difference between the limit fund and the winning bid is ALL 903,767 , which shows the ' seriousness ' of the competition.

The only company participating in the competition, Beqiri shpk , was disqualified with the claim that it did not meet the criteria.

At the time when Petri Kovaçi's father's company was announced as the winner of the tender by the Durrës Municipality, his son Spartak Kovaçi was the director of Waterworks, which partially depends on the Durrës Municipality.

This tender with symbolic value is indicative of a not so sophisticated scheme where tens of millions of euros are at stake.
During the last 7 years, the company ' Adriatik ' with co-owner Petrit Kovaçin has received about 35 million euros in public tenders in cooperation with the companies Kupa, Varaku.e, Vas Construction, Kronos Konstruksion, Ed Konstruksion, 2T, Vëllezërit Hysa, Rej, etc.

Petri Kovac's company received a tender worth about 19 million euros from the Municipality of Durrës, in cooperation with the companies 2T and Vëllezër Hysa, specifically the tender with the object "Rehabilitation of the network infrastructure in the area of ??Porto Romanos-Kënetë and the systemization of the rain water network in the urban area of ??the city of Durrës Phase I ". The contract was concluded in January 2022.

Meanwhile, the companies collaborating and co-winners in the tenders with Petrit Kovaçi's company 'Adriatik', have won tenders worth millions of euros from Durrës Waterworks, with administrator Spartak Kovaçi, Petrit's son.

Mes të tjerave, Ed Konstruksion i katërshes Ibrahimi, ka fituar nga Ujësjellësi i Durrësit edhe tenderin me vlerë rreth 4 milionë USD, me objekt 'Rikonstruksione në rrjetin ekzistues të qytetit të Durresit, zona 13/2 dhe ndërtimi i Depos 2/2,Loti I, Bashkia Durrës'.

Ndërkaq, 2T dhe Kupa, ortake të kompanisë së babait të të Spartak Kovaçit, kanë marrë mbi 10 milionë euro tendera nga Ujësjellësi Durrës me në krye Spartak Kovaçin.

Dhe paratë duket se do të shpërthejnë diku.

Në rrugën Plazh/13 në Durrës ka nisur të ndërtohet një hotel, i cili do të marrë emrin Azure Elegance Hotel, një investim disa milionë euro.

Spartak Kovaçi, camouflaged with his father, is behind this construction, as well as his cousin Genti Klosi, brother of the Director General of Taxes, Ceno Klosi, brother-in-law of Alda Klosi.

Is the investment based on legal money, meaning savings, dividend distribution, loans, etc.?

The answer belongs to SPAK, which blocked Spartak Kovac's phone and computer a few days ago.

Video