"New staff", as social networks are being used to market massage centers in Tirana

2023-09-23 12:20:38Investigim SHKRUAR NGA ANILA HOXHA
Illustrative photo

Social networks are being used as the main channels to market massage centers in Tirana. In search of economic income, many students have applied for a job. But, after employment, another choice was found, that of sexual exploitation against money. These centers not only offer massage, but also sexual services. Faktoje has brought some real cases of how these girls are marketed with sexist and exploitative language.

Sexist language

These massage centers use social networks to find customers. Their profiles resemble a white meat market where what is being sold are not services, but women's bodies.

"New staff", as social networks are being used to market massage

If, like any other profession, a masseuse would grow in skill and clientele over time, using reputation and seniority on the job to attract a wider clientele, one of the most frequently used phrases in these profiles is "new staff ”, like a store will use the phrase “new product” to attract customers. On some of these sites, women are presented as products with their photo, 'name', age and price listed.

"New staff", as social networks are being used to market massage"New staff", as social networks are being used to market massage"New staff", as social networks are being used to market massage"New staff", as social networks are being used to market massage

Përmes postimeve këto profile “mashtrojnë” se po ofrojnë punë për masazhatore në rrjete sociale, ndërkohë që, puna në fjalë përfshin ushtrimin e prostitucionit. Edhe nëse një grua punësohet në këto qendra vërtet, fillimisht, thjesht si masazhatore, punësimi në një ambient ku ushtrohet prostitucioni vjen me risqet e tij specifike, duke filluar nga ato higjenike-shëndetësore, vulnerabiliteti ndaj dhunës dhe afërsia me një aktivitet të paligjshëm dhe të rrezikshëm. Nga një sërë dokumentesh zbulohet se këto qendra keqpërdorin rrjetet sociale, duke përdorur fotografi dhe përshkrime që manipulojnë imazhin e një qendre masazhi tradicionale. Përtej kësaj imazhi të rremë, shpesh ato ofrojnë shërbime të tjera, duke përfshirë mardhënie seksuale për pagesë. Ky është një rast flagrant i abuzimit të informacionit.

"New staff", as social networks are being used to market massage"New staff", as social networks are being used to market massage

Blerina (po përdorim një emër të rremë për të mos zbuluar identitetin e saj) është 24-vjeç dhe vjen nga qyteti i Lushnjes. Tani që i ka mbaruar studimet ka vendosur të mos rikthehet në vendlindje, por kërkon një të ardhme më të mirë në kryeqytet. Ndërsa kërkonte online për ndonjë punë, sheh se në Instagram dhe Tik Tok gëlojnë ofertat e punës për masazhatore. Në pamje të parë çdo gjë duket (pothuajse) në rregull. Ofertuesit e punës kanë të publikuar në llogaritë e tyre në Instagram numrin e telefonit dhe mundësia e punësimit është vetëm një telefonaë larg. Pasi telefonon, administratorja e qendrës i shpjegon Blerinës se puna është gjashtë orë në ditë dhe do të paguhet me përqindje, në bazë të numrit të masazheve, ku për një të tillë pagesa është 5 mijë lekë të reja.

Por realiteti është krejt ndryshe kur ajo nis punën, pasi masazhi shndërrohet në një ofertë për shërbime seksuale kundrejt pagesës.

Në TikTok, fytyra e saj është e pa identifikueshme. Duke prezantuar fundshpinën, vajza njofton se mund të kontaktohet për masazhe. Si ajo, edhe dhjetra të tjera i kanë kthyer platformat në “ vitrina” që në dukje besohet se garantojnë masazh edhe pse janë të dyshimta.

"New staff", as social networks are being used to market massage

Klodian Bilushi, drejtues policie pranë sektorit kundër krimeve kibernetike në kryeqytet, thekson se monitorimi i platformave sociale është thelbësor për hetimet. “Ky monitorim vepron si një sinjal për aktivitetet kriminale të mundshme, jo vetëm në fushën e krimeve në internet,” shton ai. Brenda këtij vëzhgimi vërehen individë që shpërndajnë fjalë urrejtjeje ose më keq, duke fshehur aktivitetet e paligjshme, si prostitucioni, nën maskën e shërbimeve të masazhit.

Oficeri i policisë shpjegon se si këto reklama online mund të çojnë në zbulimin e aktiviteteve të paligjshme.

“Mund të identifikohen shërbime apo promovime të rreme, që synojnë përfitime ekonomike të paligjshme. Po ashtu, mund të identifikohen individë që ekspozojnë përmbajtje pornografike me të mitur, si dhe sende të kundërligjshme si arma apo substancat narkotike,” shpjegon ai.

Të dhënat e monitorimit online kalohen në departamentin e antiterrorit, që merret me hetimin e trafikimit të qenieve njerëzore. Përmes agjentëve të infiltruar që paraqiten si klientë, ky departament ka zbuluar një skemë të sofistikuar ku ofertat e masazhit shpeshherë çojnë në shërbime seksuale.

Në një nga dosjet në hetim me numër vendimi 2321 thuhet: “ Nga të dhënat e administruara dyshohet se persona që posedojnë qendra masazhi, i kanë përshtatur këto ambiente për prostitucion, duke punësuar femra të ndryshme të cilat krahas punës si masazhatore, nxiten ose iu ofrohet nga pronarët që të kryejnë marrë dhënie kundrejt pagesës me klientët që frekuentojnë këto ambjente”.

Policia dhe autoritetet lokale po përballen me një sfidë per të zbuluar dhe ndaluar këto aktivitete të paligjshme që shfaqen nën fasadën e një qendre masazhi.

Nga një sërë dokumentesh zbulohet se këto qendra keqpërdorin rrjetet sociale, duke përdorur fotografi dhe përshkrime që manipulojnë imazhin e një qendre masazhi tradicionale. Përtej kësaj imazhi të rremë, shpesh ato ofrojnë shërbime të tjera, duke përfshirë mardhënie seksuale për pagesë. Ky është një rast flagrant i abuzimit të informacionit dhe manipulimit të klientëve.

Në një nga dosjet e policisë, një vajzë që ndjek studimet e larta rrëfen se si u kap në flagrancë duke ushtruar prostitucion nën “maskën“ e masazhit. Ajo tregon për punën që ka gjetur nëpërmjet rrjeteve sociale, duke filluar me një ofertë për masazh, por më pas iu kërkuar të ofronte shërbime të tjera, përfshirë mardhënie seksuale për pagesë.

Policia konfirmon për Faktoje se bashkëpunoi me Inspektoriatin Shtetëror të Punës Shërbimeve Shoqërore për të kontrolluar dy qendrat e masazhit, ku dyshohej se ushtrohej prostitucion, njëra në rrugën ‘ Sulejman Delvina” dhe tjetra në rrugën “ Beqir Luga” në Tiranë. Policia ndaloi katër gra, dy me status të martuara dhe dy beqare të cilat u akuzuan për ushtrim prostitucioni. Për 23 vjeçaren A.T e cila ndjek studimet e larta konfirmohet se u kap në flagrancë nga shërbimet policore duke ushtruar prostitucion. Të katërta rezultojnë të pasiguruara edhe pse janë punësuar si masazhatore. I pandehur në këtë dosje u mor edhe administratori i qendrës M.R, që u akuzua për veprën “mbajtje e lokaleve për prostitucion, parashikuar nga neni 115 I Kodit Penal. “Në disa raste iu kam ofruar klientëve shërbime ekstra dhe kam marrë pagesë ekstra, përveç asaj të masazhit”-ka deklaruar studentja 23 vjeçare para policisë.

Ndërkohë në telefonin e administratorit të ndaluar u gjetën mesazhe të shkëmbyera me klientë, tilla si:

“Mund të vini ta provoni. Ja vlen gocat janë shumë të mira”.

Studentja është ndëshkuar si fajtore për prostitucion me 10 ditë burgim.

“Gjykata thekson se vepra penale e prostitucionit (për të cilën parashikohet dënim nga gjobë deri në tre vjet burgim) ka marrë përhapje të gjerë duke vënë në rrezik parimet morale të shoqërisë’.

24 vjecarja pranoi se u punësua si masazhatore, por që më pas u pagua dhe për shërbimet ekstra. Një tjetër punonjëse, nënë e një fëmije tha për hetuesit: “E gjeta punën në rrjetet sociale, në Instagram. Administratorja më shpjegoi se puna ishte tetë orëshe dhe se pagesën do ta kisha me përqindje. Pesëmijë lekë për masazh. Ditën e parë kreva 4-5 masazhe dhe kundrejt pagesës kreva dhe shërbime ekstra, pra marrëdhënie seksuale”, shpjegon e 25 vjeçarja. “Të nesërmen pyeta administratorët nëse isha e detyruar që të kryeja shërbime ekstra, dhe ata u përgjigjën se çdo veprim ishte zgjedhja ime“.

"I saw on Instagram a phone number where it was said that a massage could be done. On WhatsApp I communicated with one of the numbers, I asked for the payment of 4 thousand lek which I gave to the girl who gave me the massage. And then I got into the shower. The police came there" the man with the initials EB testified for the police "I was impressed - he adds - how when I laid down for a massage - the girl who was serving me offered me sex for 4 thousand lek"./ Faktoje.al

Video