How have Eclipses shaped history?

2024-04-06 16:37:35Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
How Eclipses have shaped history

Time and time again, the eclipse has changed the course of major events - for better and for worse, the BBC writes.

In one of the first time travel novels, published in 1889, Mark Twain wrote about a man whose life was saved by an eclipse.

In Twain's story, "A Connecticut Yankee" in King Arthur's Court, the protagonist Hank Morgan falls unconscious and wakes up in 6th century England. He soon finds himself in trouble and is punished by being tied to a stake and burned.

Luckily for him, his execution was scheduled on the same day as an eclipse. Knowing it was coming, Morgan tricked the king and his men into believing he controlled the Sun and Moon. His knowledge and understanding led to his sentence being forgiven.

It is a fictional story, but it may have been inspired by real-world events.

Explorer Christopher Columbus did something similar and may have saved his life. Indeed, throughout history, various eclipses have occurred at key points: influencing people's decisions, changing the outcome of battles, and even transforming what we once believed about the nature of the Universe.

Eclipses have influenced humanity in many ways, intertwining with a multitude of cultures, belief systems and mythologies.

Over the centuries, people have associated these cosmic events with gods, transcendental forces, demons, and a bewildering array of animals.

In western Asia, for example, there was a dragon devouring the sun, in Peru it was a puma, some Native Americans told of a hungry bear, and the Vikings spoke of a pair of sky wolves.

But every now and then, the eclipse can actually change the course of historical events.

"One of the earliest known examples of an eclipse provoking a different outcome was during a battle more than 2,000 years ago," said writer Mark Littmann of the University of Tennessee, Knoxville, who co-authored the book "Totality : The Great North American Eclipse of 2024”.

Writing in 430 BC, the Greek historian Herodotus told of a war between the Lydians, who occupied the regions of present-day Turkey, and the Medes, an ancient Iranian people.

After six years of fighting, with stalemates, victories and defeats on both sides, the opponents met again.

"However, this time, the day suddenly turned into night", wrote Herodotus.

"The Medes and Lydians, when they observed the change, ceased to fight, and were equally anxious to agree on terms of peace," he said.

"In the 1800s, astronomers pointed out that Herodotus must have been describing a solar eclipse on May 28, 585 BC," Littman said.

Një tjetër tregim i Herodotit përshkruan se si Kserksi, udhëheqësi i ushtrisë persiane, pa një eklips përpara se të pushtonte Greqinë.

Kserksi u alarmua aq shumë sa u konsultua me priftërinjtë e tij zoroastrianë. Ata i thanë atij se Perëndia po i paralajmëronte grekët për shkatërrimin e afërt të qyteteve të tyre. “Dielli parathotë për ta, dhe Hëna për ne”, sugjeruan ata.

“Kserksi, i udhëzuar kështu, vazhdoi rrugën e tij me gëzim të madh të zemrës”, shkroi Herodoti.

Doli të ishte një këshillë e tmerrshme. Kserksi sulmoi me sukses Athinën, por pasi flota e tij u shkatërrua, ai u detyrua të tërhiqej. Pas kthimit, ushtritë e tij u shtypën. Më pas, në vitin 465 para Krishtit, ai u vra.

Megjithatë, nuk do të ishte hera e fundit që një eklips do të ishte vendimtar.

Shpejt përpara më shumë se 1000 vjetësh, dhe Kristofor Kolombiishte në udhëtimin e tij të fundit.

“Në vitin 1503, ai u hodh në plazh me anijet e tij që po fundoseshin në Xhamajkë me ekuipazhet e tij në dëshpërim, shumica e spirancave të tij humbën dhe anijet e tij ishin ngrënë nga krimbat”, sipas një biografi.

Nga frika e urisë dhe konfliktit, Kolombi e ndaloi ekuipazhin e tij të largohej nga baza e tyre dhe paraprakisht tregtoi xhingla dhe bizhuteri spanjolle për ushqim dhe ujë me njerëzit që jetonin atje.

“Rreziku ishte gjithmonë i pranishëm – një nga grupet e tij u mposhtën dhe u kapën nga vendasit armiqësor kur hetonin pikën më lindore të Xhamajkës. Për t’i bërë gjërat edhe më keq, në janar 1504, disa persona nga ekuipazhi u rebeluan dhe u larguan në ishull. Ata abuzuan dhe talleshin me banorët e ishullit, vodhën ushqime dhe kryen çdo veprim të mundshëm”, shkroi biografi i Kolombit.

Pas disa javësh, vendasit e humbën durimin. Toleranca ia la vendin përbuzjes dhe urrejtjes dhe tregtimi i ushqimit pushoi. Kolombi dhe ekuipazhi i mbetur u përballën me krizën e urisë.

Por ndërsa fundi po sinjalizohej, Kolombi kujtoi se po afrohej një ngjarje astronomike: një eklips hënor.

Më 1 mars, ai mblodhi krerët e komuniteteve lokale, i qortoi ata për tërheqjen e dispozitave dhe i paralajmëroi: “Zoti që më mbron mua do t’ju ndëshkojë… pikërisht këtë natë hëna do të ndryshojë ngjyrën e saj dhe do të humbasë dritën e saj, në dëshmi të të këqijave që do t’ju dërgohen nga qielli”.

Funksionoi. Vendasit e frikësuar u tërhoqën, duke siguruar ushqim përsëri. Kolombi premtoi të kryente një rit që do t’i “falte.

Përmes syve modernë, është një histori shqetësuese. Populli indigjen ndoshta kishte çdo të drejtë për t’ju shmangur evropianëve plaçkitës dhe vështirë se ishte diplomaci etike të përdorte njohuri shkencore dhe kërcënime të rreme për të arritur rrugën e tij.

Por megjithatë, ngrihet pyetja se çfarë do të kishte ndodhur me Kolombin nëse eklipsi hënor nuk do të kishte ndodhur atë mars. Shpëtimi nuk do të arrinte deri në qershor. Ndoshta do të kishte qenë më mirë për reputacionin e tij nëse ai do të kishte vdekur në Xhamajka. Pjesa e mbetur e jetës së tij nuk ishte aspak e lavdishme: ai u kthye në Spanjë me shëndet të dobët fizik dhe mendor, duke kërkuar njohje zyrtare dhe para. Mbrojtësit e tij dyshuan në gjendjen e tij mendore dhe i shpërfillën kërkesat e tij. Ai jetoi i pakënaqur deri në vdekjen e tij në 1506.

“Në mënyrë intriguese, eklipset hënore si ato të Kolombit duken të shfaqen në momente kyçe sesa eklipset diellore”, tha Littmann.

“Kjo është për shkak të numrit të njerëzve që mund t’i shohin ato. Ndërsa ka më shumë eklipse diellore, eklipset hënore zgjasin më shumë dhe janë të dukshme për më shumë se gjysmën e Tokës. Është më e lehtë për ta të ndikojnë në histori”, shpjegoi ai.

Eklipsi i udhëheqësit Tecumseh

Megjithatë, një eklips diellor luajti një rol të rëndësishëm në historinë e SHBA. Në vitet 1800, udhëheqësi vendas amerikan Shawnee Tecumseh dhe vëllai i tij, një profet i vetëquajtur, po kërkonin të bashkonin njerëzit e tyre dhe të ruanin mënyrat tradicionale.

Guvernatori i emëruar i territorit, William Henry Harrison – një president i ardhshëm i SHBA-së – kishte ide të tjera dhe filloi të bindte liderët që të dorëzonin tokën e tyre.

Ai e dinte se Tecumseh dhe vëllai i tij qëndronin në rrugë, kështu që – duke shpresuar t’i diskreditonte – u kërkoi atyre një shenjë: nëse profeti ishte kaq i fuqishëm, pse të mos e ndalonte Diellin në qiell?

Ai rezultoi i kundërt. Vëllai i Tecumseh njoftoi se Dielli do të qëndronte i palëvizshëm më 16 prill 1806. “Në momentin e duhur, ai doli me galeri të plotë dhe tregoi Diellin dhe tha, ‘errësohu’,” tha Littmann.

Është e paqartë se si Tecumseh dhe vëllai i tij e dinin se do të kishte një eklips atë ditë. Por sigurisht që ishte efektive, duke forcuar ndikimin dhe reputacionin e vëllezërve dhe motrave mes njerëzve të tyre.

“Shawnee nuk kishte nevojë për atë lloj prove, por sigurisht që nuk e ndihmoi përpjekjen e William Henry Harrison”, tha Littmann.

Mjerisht, pasoja ‘më afatgjatë në librat e historisë’ ishte kthimi në luftë.

Përfitimet relative

Për Littmann, eklipsi më i rëndësishëm historikisht, megjithatë, erdhi në fillim të shekullit të XX: ai i vitit 1919 që vërtetoi se Albert Ajnshtajni kishte të drejtë për relativitetin e përgjithshëm dhe e bëri atë një nga shkencëtarët më të famshëm në botë.

“Për mendimin tim, ky ishte ndikimi i vërtetë në historinë botërore. Kjo ishte një pikë kthese, për sa i përket shkencës, për sa i përket të kuptuarit tonë të Universit dhe qëndrimeve të njerëzve”, tha Littmann.

“Universi është shumë më i vështirë për t’u kuptuar nga sa supozonim në kohën e fizikës Njutoniane”, shtoi ai.

Me pak fjalë, eklipsi diellor i vitit 1919 i lejoi shkencëtarët të shihnin se graviteti i Diellit po përkulte dritën e yjeve, një parashikim kyç i Ajnshtajnit.

Video