What are the 5 greatest mysteries of the life of Jesus Christ

2024-03-31 16:07:25Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Jesus Christ

You can have information on the birth of the virgin Mary, the disciples, the crucifixion and the resurrection. But there are some aspects of the story of Jesus Christ which have remained very obscure, enigmatic and mysterious throughout the millennia…

1- Lost years

The Bible is clear on the circumstances of Christ's birth and his tenure as a teacher and miracle worker. But it says absolutely nothing about the intervening years. The last time the young Jesus appears in the New Testament is when he was 12 years old. Then all of a sudden, he's in his 30s and begins his mission.

This begs the question, what did Jesus do as a teenager and young man? The more likely (and less sensational) answer is that he simply worked as a carpenter alongside his earthly father, Joseph. In fact, passages in the Bible openly refer to the witnesses of the time, who were amazed at how a 'carpenter' and a 'carpenter boy' displayed divine power.

But over the centuries, various theories have emerged about Christ's early years. One is that he went to India, explored the Himalayas, and even studied Hinduism and Buddhism. Another is that he arrived in Britain in the company of his wealthy patron (and future successor), Joseph of Arimathea. But such scenarios are dismissed by serious historians. And it can be argued that if anything significant had happened during these years, they would have been recorded in the Bible.

2- The civil status of Jesus

From the Bible we know that Jesus had a mother, an (earthly) father and several half-brothers and sisters. But did he have a wife? There is nothing in the canonical writings to suggest such a thing. However, this has not prevented generations of readers from reflecting on this question.

The main candidate as a possible wife for him has always been Mary Magdalene, one of the most devout followers of Jesus. Finally, she was present at the moment of the crucifixion and at his burial. And she was the first person to visit him after his resurrection. Also, Mary Magdalene is mentioned more times in the gospels than any other apostle.

Books such as Holy Blood, Holy Grail and The Da Vinci Code have popularized the theory that Mary was Jesus' secret wife. In 2012, the world was shocked by news of an ancient piece of papyrus containing the words: "And Jesus said to them: Behold my wife!".

At first thought to be part of an apocryphal gospel, the fragment is now considered a very clever forgery. However, speculation about the personal life of Jesus is likely to continue as long as the Bible is read.

3- The true cross

Reliket kanë qenë gjithmonë një tërheqje e madhe për pelegrinët e krishterë. Ato janë po aq të nderuara sa ‘kryqi i vërtetë’, pra druri mbi të cilin vuajti dhe vdiq Krishti. Sipas historisë së vërtetë të kryqit, ky objekt i nderuar u ri-zbulua në Jerusalem në shekullin IV-të pasi Shën Helena, nëna e perandorit romak Konstandinit të Madh, urdhëroi të shkatërrohej një tempull pagan në Jerusalem dhe të gërmohej toka nën të.

Që nga ai moment, fragmente të supozuara të kryqit të vërtetë u shfaqën kudo. Ato shkaktuan madje edhe luftëra, u shfaqën me krenari në objekte të veçanta të njohur si relikare, dhe madje u mbajtën në trup si stoli. Siç e tha me hidhërim teologu i shekullit XVI-të, John Calvin “nëse të gjitha pjesët do të mund të gjendeshin dhe mblidheshin bashkë, do të përbënin një ngarkesë të madhe anijeje”.

Ndërsa autenticiteti i fragmenteve të vërteta të kryqit, do të jetë një çështje gjithmonë e hapur për debat, joshja ndaj tyre është po aq e fortë. Madje Papa aktual, i dhuroi disa pjesë të tij mbretit të Britanisë së Madhe Charles III me rastin e kurorëzimit të tij.

4- Pamja e jashtme

Imazhi ikonik i Jezusit, një burrë me lëkurë të bardhë, me mjekër, me flokë të gjatë kaçurrelë, nuk vjen nga Ungjijtë, të cilët nuk na japin asnjë të dhënë mbi pamjen fizike të Krishtit. Në fakt, përshkrimet më të hershme të Jezusit në art, e shfaqnin shpesh atë si të rruar, pra pa mjekër dhe me flokë të shkurtër.

Por pamja ‘standarde’ e Krishtit, evoluoi ngadalë gjatë disa shekujve. Vetëm në fillim të viteve 2000 i udhëhequr nga Richard Neave – një ekspert në rindërtimin mjeko-ligjor të fytyrës së viktimave – përdori një qasje më shkencore ndaj enigmës.

Duke përdorur të dhëna kulturore dhe arkeologjike, përfshirë kafkat e popullit semit të shekullit I-të, ata ishin në gjendje që të rindërtonin fytyrën që mund të kishte një njeri tipik i asaj kohe dhe vendi. Imazhi që doli ishte ai i burri trupmadh, me lëkurë ngjyrë ulliri, me një fytyrë të gjerë, dhe me një hundë të spikatur, që është shumë larg përshkrimeve stereotipike në artin dhe kinematografinë perëndimore. Por debati mbi pamjen e vërtetë të Jezusit, ka prirjen të vazhdojë, dhe askush nuk do të mund t’i japë një përgjigje shteruese.

5- Graali i Shenjtë

Objekti i njohur si “Graali”, ishte fillimisht një pjatë kuzhine e cila u shfaq në një romancë mesjetare arturiane. Por më vonë ky term u bë sinonim i kupës që përdori Jezusi në Darkën e Fundit, dhe të cilën Jozefi i Arimateas e përdori më vonë për të mbledhur disa pika të gjakut të Krishtit në momentin e kryqëzimit të tij.

Vetë Bibla nuk i jep ndonjë rëndësi të veçantë enës ku pihej vera. Ajo është përmendur nga shkrimtarët e ungjijve në tregimet e Darkës së Fundit dhe kaq. Sigurisht, nuk ka asnjë sugjerim që ky objekt mund të dhurojë fuqi të veçanta si jeta e përjetshme.

In fact the whole story of Joseph of Arimathea receiving the blood of Christ was actually created by the medieval French poet Robert de Boron. While the legend of the Grail can ultimately be traced back to works of chivalric literature, Christ's cup has never ceased to be an object of fear and fascination among believers and non-believers alike. Even the infamous Nazi Heinrich Himmler tried in vain to find it in 1940.

Source: Sky History.co.uk

Video