What the world would be like if WWII never happened

2024-01-30 20:31:41Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
What the world would be like if WWII never happened

 

 

 

Although it was not the war to end all wars, as was promised, it is a fact that the First World War rebuilt the geopolitical order of our world. Kings, kaisers and tsars were dethroned all over Europe. New nations emerged from the ruins of ancient empires, while the United States achieved superpower status.

But the solution the war produced was so bitter to some that Marshal Earl Wavell contemptuously referred to it as "Peace to End Peace." It may be too easy to blame the Treaty of Versailles for World War II, but it is still a fact that it left Europe unstable, and may have contributed to the Great Depression, which only fueled discontent and renewed nationalism.

It was this very treaty, which enabled the beginning of the Second World War, which brought with it even greater changes. It hastened the decline of the remaining European empires and the rise on the global stage of the US and the Soviet Union. Also, it enabled a rapid expansion of technology, and left large parts of the world in ruins, so that 1945 is sometimes called "Year Zero".

What if it never happened? What if the ongoing tensions in Europe from the First World War had not flared up so much? What if the world powers took the opportunity to stop the spread of Nazism? We would find ourselves in a very different world, one without some of the most horrific stories of the 20th century. But perhaps also without many of the advances we know today.

Hitler could be replaced by a Kaiser

What the world would be like if WWII never happened

The Second World War began with the German invasion of Poland in 1939. But the aggressive ambitions of the Nazis had already become clear. The invasion of Austria and the annexation of Czechoslovakia in 1938 raised fears of a new conflict. Determined to avoid such a scenario, Britain and France pursued a tolerant approach towards Germany. Meanwhile, Germany's military leaders did not unanimously accept Hitler's determination to invade Czechoslovakia, because in 1938 it was not fully prepared for war. Above all, many military men were deeply troubled by the leadership of Adolf Hitler and Nazism.

Lieutenant Colonel Hans Oster devised a plan to use the anticipated invasion of Czechoslovakia as an excuse for a coup d'état. The plan envisaged the assassination of Hiller, the restoration of the German monarchy and a parliamentary system similar to that in Britain.

Për historianët mbetet e paqartë, nëse komploti ishte i mirë-planifikuar, pasi gjeneralët kryesorë nuk e mbështetën plotësisht atë. Por nëse Oster dhe njerëzit e tij do të ishin përgatitur siç duhet dhe politika tolerante e Parisit dhe Londrës nuk do t’u kishte hequr pretekstin, lidershipi nazist do të ishte neutralizuar, do të pezullohej marshimi drejt Polonisë, dhe do të anulohej lufta e re.

Perandoritë mund të ekzistonin ende sot në një botë me disa pole

What the world would be like if WWII never happened

Paratë dhe humbjet njerëzore gjatë Luftës së Parë Botërore, e zhytën në borxhe Perandorinë Britanike. Po ashtu, lufta fuqizoi popujt e nënshtruar, duke nxitur lëvizjet për autonomi dhe pavarësi, një tendencë e përshpejtuar pas Luftës së Dytë Botërore. Gjithsesi Perandoria Britanike ishte ende në këmbë në vitin 1939, siç ishin edhe ato të Italisë, Francës dhe Japonisë.

Bashkimi Sovjetik po dilte në skenën globale si një fuqi e madhe, ndërsa SHBA-të po e konsolidonin më tej pozitën e tyre. Nëse nuk do të ndodhte Lufta e Dytë Botërore, perandoritë e Botës së Vjetër, mund të vazhdonin të ekzistonin, të paktën për një fare kohë. Kështu për shumë dekada të tjera, mund të mos shihnim shtetet e pavarura të Indisë, Indonezisë, Vietnamit etj, dhe karakteri i tyre kur të shkëputeshin më në fund, do të ishte ndryshe nga ai që njohim sot.

Bashkimi Sovjetik mund të mos ishte bërë një superfuqi

What the world would be like if WWII never happened

Nazistët e shihnin Rusinë si një gjigant të dobësuar dhe të lehtë për t’u pushtuar. Megjithatë, kur mbaroi lufta, Gjermania përfundoi në gërmadha, Adolf Hitleri vrau veten dhe BRSS nën udhëheqjen e Stalinit krijoi një perandori të re në botën e pasluftës, si superfuqia e madhe komuniste që luftonte me Shtetet e Bashkuara për ndikim global.

Pa Luftën e Dytë, gjërat mund të mos kishin shkuar kështu. Tek e fundit, arsyeja e ekzistencës së Revolucionit Rus – emancipimi i proletariatit, përpara një revolte mbarëbotërore – nuk arriti të realizohej. Rusia e viteve 1920-1930, kishte shumë ndarje të forta ideologjike midis lidershipit të saj, që përfunduan me triumfin e Stalinit dhe një spastrim të rivalëve të tij.

Politikat e qeverisë komuniste, e përshkallëzuan zinë e bukës në shumë rajone, ndërsa përpjekjet për industrializim u dëmtuan nga vetë-mashtrimi. Edhe pse në rritje nga fundi i viteve 1930, Bashkimi Sovjetik ishte një shtet shumë i trazuar. Nëse Hitleri do të ishte rrëzuar nga pushteti në vitin 1938, ai nuk do të kishte nënshkruar paktin e mossulmimit me Stalinin, dhe një Rusi kaq e rrënuar nuk do të kishte qenë në gjendje të aneksonte gjysmën e Polonisë. Dhe pa një luftë, BRSS gjithashtu nuk do të kishte pasur pretekstin për ta shtrirë ndikimin e saj në Europën Lindore. Madje frika nga komunizmi në Perëndim, mund ta kishte futur Britaninë dhe Francën në luftë kundër Rusinë. Dokumentet e de-klasifikuara, tregojnë se gjatë Luftës së Dimrit (Lufta disamujore midis Finlandës dhe Bashkimit Sovjetik), ata morën në konsideratë mundësinë e bombardimit të fushave ruse të naftës.

The US would have emerged more slowly from the Great Depression

What the world would be like if WWII never happened

Franklin Roosevelt spent the 1930s implementing his New Deal to combat the great economic crisis that went down in history as the Great Depression. His programs eased the suffering caused by the economic downturn, but the Depression was still present when the president sought an unprecedented third term in 1940.

But if it weren't for the circumstances of the war, Republican Wendell Willkie could have won that election. The latter was a businessman and a former Democrat. He sharply criticized the economic aspects of the New Deal and Roosevelt's anti-elite rhetoric. So analysts say that without World War II that completely mobilized the economy, the Great Depression could have lasted a few more years.

All-round progress would be slower

What the world would be like if WWII never happened

The horrors of World War II, on the other hand, were accompanied by significant technological progress and the strengthening of democratic and civil rights movements. In the framework of the war, the US carried out large-scale development of penicillin. On the other hand, a study on mustard gas led to a similar discovery in chemotherapy. Even microwave ovens arose out of developments in radar technology by the US Air Force.

And World War II ushered us into the atomic age, with all its premises but also its fears. All these advances in science and technology could have happened even without the Second World War. But without the driving force of that conflict, it might have been decades before we knew them, much less had them available as part of everyday life. And without the displacement of so much scientific talent caused by the war, they would have been developed in different countries.

William Fischer/Grunge

Video