What were the Knights Templar? The true story of Crusader-era warriors and their bloody downfall

2024-03-26 19:30:23Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Knights Templar

 

 

The Knights Templar existed for hundreds of years before their terrible fall, although there are those who believe they never disbanded. When the influential French abbot Bernard Clairvaux sat down to write about the “Knights Templar” around 1136, he described the members of this order as “valiant knights protected by the armor of 'faith' and 'steel'.

For this reason, they "were not afraid of either demons or people". In fact, the small group of "warrior monks", originally created to protect European Christians traveling to the Holy Land after the First Crusade, expanded and became so powerful that its members feared no one.

Governed by a very strict set of rules, the Knights protected pilgrims, set up an extensive banking network, and were accountable to no one but the Pope. But their power did not last long. As the Europeans lost their grip on the Holy Land, the Knights Templar's until recently unbreakable reputation began to decline.

This group was targeted by the monarchs and disbanded in the 14th century, while its members were tortured, imprisoned and burned at the stake. During the First Crusade (1096-1099), European armies marched into the Middle East to regain control of the "Holy Lands" that had been conquered by Muslim forces.

What were the Knights Templar? The true story of Crusader-era warriors and their

Although they were successful, the Holy Land remained a dangerous place, especially for Christian pilgrims teaching in mass. After the first crusades, Christian pilgrims often fell prey to thieves and bandits. The French knight Hugues de Payens, who had spent some time in Jerusalem, realized that these pilgrims needed to be protected.

For this reason he created a military order around the year 1119 together with 8 or 9 of his relatives and acquaintances, whom he called "the poor comrades of Christ and the Temple of Solomon". Their base was on the Temple Mount, and soon they would become known as the Knights Templar.

At first, they did exactly what De Payens had in mind. Officially recognized by King Baldwin II of Jerusalem, this group of soldiers escorted and protected pilgrims. In return, the king shared with them the income he received from taxes (even though the first members of the order were already wealthy).

Gradually the Knights Templar began to transform from a peripheral group with limited tasks into an official organization. Guided by very strict rules and approved by the Catholic Church, this order began to extend far beyond the Holy Land.

Në vitin 1129, Këshilli i Truasë hartoi dhe miratoi një listë të gjerë rregullash që duheshin ndjekur nga Kalorësit Tempullarë. Ato varionin nga ato më themelore (si për shembull mbajtja e mjekrës, lloji i kuajve që duhet të përdornin etj.) deri në ato më ekstremet.

Për shembull, kalorësit tempullarë nuk mund të kishin kontakte me gratë, madje as me ato të familjeve së tyre dhe as të tërhiqeshin gjatë një beteje. Prej tyre pritej të luteshin, të qëndronin të pastër moralisht dhe të betoheshin për varfëri dhe bindje. Mosrespektimi i këtyre rregullave mund të sillte pasoja të rënda.

Anëtarët e këtij urdhri i nënshtroheshin ndëshkimit trupor, detyroheshin të hanin bukë përtokë apo dëboheshin nga grupi. Gjithsesi shumë nga këto rregulla, u dobësuan kur  Kalorësit Tempullarë u shtuan shumë në numër. Por ky zgjerim nuk ndodhi pa përplasje.

Burrat fetarë nuk duhej të mbanin shpata, dhe shumë prej tyre protestuan kundër përdorimit të dhunës nga kalorësit. Por Kisha Katolike i legalizoi. Madje Papa Inocenti II firmosi një dekret që e shenjtëroi këtë urdhër. Në vendimin e tij, theksohej se anëtarët e këtij grupimi përjashtoheshin nga të gjitha taksat ndaj shtetit apo Kishës.

Ata kishin leje të udhëtonin përtej kufijve të mbretërive, dhe jepnin llogari vetëm përpara Papës. Gjatë 2 shekujve që pasuan, Kalorësit Tempullarë, të udhëhequr nga një Mjeshtër i Madh i vendosur fillimisht në Akra të Izraelit, nisën të merreshin me shumë me tepër gjera sesa mbrojtja e pelegrinëve.

Anëtarët e tij luftuan në Kryqëzata, krijuan degë në të gjithë Evropën, por edhe një sistem bankar që i lejonte pelegrinët të menaxhonin fondet e tyre. Madje vunë nën kontrollin e tyre të plotë ishullin e Qipros. Ku urdhër nisi të bënte biznes me mbretër, ndërtoi kështjella dhe kisha dhe kishte flotën e tij të anijeve.

Por ky pushtet nuk do të zgjaste shumë. Ndërsa Kryqëzatat nisën të dëmtonin më shumë ushtritë evropiane, edhe opinioni publik nisi të kthehej kundër Kalorësve Tempullarë.

What were the Knights Templar? The true story of Crusader-era warriors and their

I kritikuar gjithnjë e më shumë për pasurinë dhe pushtetin e tij të madh, ky urdhër u përball me shumë akuza.

Mbreti Filipi IV i Francës, që ishte në borxhe ndaj grupit dhe ndoshta ishte zemëruar pse po refuzonin t’i jepnin më shumë kredi, urdhëroi arrestimin e tempullarëve francezë më 13 tetor 1307. Ata u përballën me akuza të rënda të adhurimin të idhujve demoniakë, për pështyrjen mbi kryq dhe për puthje me njëri-tjetrin gjatë ceremonisë së anëtarësimit.

Dan Jones, autor i librit “Tempullarët: Ngritja dhe rënia spektakolare e Luftëtarëve të Shenjtë”- tha për Live Science në vitin 2021, se kjo ceremoni përfshinte një “Puthje të Paqes”, por nuk u konsiderua problematike deri në momentin arrestimit të kalorësve.

Under horrific torture, which included starvation, sleep deprivation and long hours of interrogation, as well as torture with fire on various parts of the body, many knights confessed to the charges. Even the main leader, Grand Master Jacques de Molay, confessed that he had renounced Christ and spat near (but not on) the cross.

 

What were the Knights Templar? The true story of Crusader-era warriors and their
Many knights, including the Grand Master, were found guilty and burned at the stake.

 

Although Pope Clement V exonerated the heretical knights in 1308, 4 years later he announced the dissolution of the order under strong pressure from Philip IV. Dozens of knights, including De Molay himself, were burned at the stake. Although this group disbanded more than 700 years ago, it still fascinates.

So speculation continues linking the Knights Templar to other sacred objects, including the Shroud of Turin and the Ark of the Covenant. Likewise, Dan Broën suggests in his novel The Da Vinci Code that the Knights Templar were sworn to protect the heirs of Jesus Christ.

What were the Knights Templar? The true story of Crusader-era warriors and their

Today they are very popular among European neo-fascists. Knights Templar International brings together far-right activists online, especially in Great Britain. Even the Norwegian mass murderer Anders Breivik claims to have been part of this group.

Video