What happened to Hitler's fortune after his death?

2024-02-18 20:41:50Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Adolf Hitler

When Adolf Hitler killed himself after the fall of the Nazi Third Reich on April 30, 1945, he took this extreme act after being forced into the Führerbunker. This consisted of a series of underground chambers where he and his closest allies were protected from the heavy bombardment of Soviet forces during the Battle of Berlin.

The bunker in question was built dozens of meters below the Reich Chancellery. There was a luxurious residence, the construction of which the Nazi leader commissioned in 1938 to "impress people".

According to the book "Inside the Third Reich", based on the memories of the man in charge of creating the new chancellery, Albert Speer, Hitler had ordered the latter to build it quickly but "with very strong materials", telling him: "For this project, the cost is irrelevant!".

The chancellery was built the following year and became the center of the Third Reich until the Nazis were defeated in the war. The history of its construction tells about the huge funds that were available to Hitler to fulfill his every whim. In fact, the dictator had personal control over the state treasury, and therefore amassed a large personal fortune before his empire collapsed.

But how much was Hitler's wealth worth at the height of his power, and what happened to that vast wealth? The short answer is that most of it was returned to those from whom it was stolen, or to the 2 German states (East and West) that were created after the war. However, as has happened in many cases, a huge legal battle was fought over it, involving those who claimed to be his heirs. Adolf Hitler came from a relatively poor family. Before serving in the German army, he tried to make a name for himself as an artist in Vienna and often barely made ends meet.

It was during this period, frustrated by his personal situation, that Hitler began to pinpoint in his mind the culprits responsible for all the deficiencies in the German state: the Jews. Later, his hatred of the Jewish population of Germany as well as neighboring countries became a central element of his worldview, and was the basis for his book "Mein Kampf" (My Struggle).

Published in two volumes in 1925-1926, when Hitler was on his way to power with the National Socialist (Nazi) Party, the book made him rich. When the Nazis came to power, a copy of it was given to every newlywed couple, further boosting sales and earning Hitler about $12 million a year at today's exchange rates.

Por ai fitonte shumë para përmes honorareve nga portretet e tij zyrtare qeveritare. Hitleri dhe nazistët u fuqizuan shumë edhe nga donacionet e biznesmenëve të mëdhenj, por edhe nga pagat e tij për pozicionet politike që mbante. Madje kur erdhi në pushtet, Hitleri refuzoi të paguante taksat.

Në vitin 1933, ai shkriu në një postet e kancelarit dhe presidentit, duke e çimentuar pozicionin e tij si një diktator i plotfuqishëm që mund të bënte si të donte me financat e Gjermanisë. Një vit më pas, u miratua ligji që e përjashtonte Fyhrerin nga taksat.

Edhe pse ishte i bllokuar në Führerbunker dhe Rajhu i Tretë po shkatërrohej, Adolf Hitleri zotëronte një sasi të madhe pasurish dhe sot do të renditej si një nga njerëzit më të pasur në planet. Disa burime pretendojnë se pasuria e tij arrinte në disa miliarda dollarë. Përveç kancelarisë së Rajhut, e cila u shkatërrua gjatë Betejës së Berlinit, Hitleri kishte disa rezidenca private, përfshirë një shtëpi në Bavari të quajtur Berghof, dhe një apartament në Mynih.

Por ashtu po restauronte për veten një pallat të madh në qytetin polak Poznan. Nazistët ishin edhe grabitës të mëdhenj. Gjatë pushtimeve të tyre, ata grumbulluan shumë pasuri në vepra arti dhe ar, pjesa më e madhe e të cilave mbahej në Bankën Qendrore Gjermane.

Edhe pse këto pasuri do të përshkruheshin si të zotëruara nga Rajhu dhe jo personalisht nga Hitleri, si diktator ai ishte i lirë të shijonte thesarin sipas dëshirës. Disa nga vlerësimet më të bujshme, pretendojnë se në kulmin e tij ai mund të ketë kontrolluar 1 trilionë dollarë në asete.

Një ditë para vetëvrasjes së tij, kur kuptoi se mbretërimit të nazizmit po i vinte fundi, Adolf Hitleri diktoi edhe testamentin e tij të fundit. Në të, diktatori sulmoi armiqtë e tij, përfshirë ish-aleatët të cilët i akuzoi si përgjegjës për rënien e Rajhut të Tretë, dhe njoftoi martesën e tij para vdekjes së sigurt me partneren e tij Eva Braun.

Në testament thuhej: “Ajo që unë zotëroj i përket, për aq sa ka ndonjë vlerë, partisë naziste. Nëse partia nuk do të ekzistojë më, ajo do t’i përkasë shtetit. Dhe nëse shteti gjerman do të jetë i shkatërruar, çdo vendim tjetër nga unë nuk është më i nevojshëm”.

Hitleri përmend gjithashtu koleksionin e tij të veprave të artit, për të cilin ai pretendon se nuk u mblodh për kënaqësinë e tij private, por “ekskluzivisht për krijimin e një galerie arti në qytetin e lindjes, Linz ad Donau. Testamenti u nxor në fshehtësi nga Führerbunker nën mbikëqyrjen e njeriut të besuar të Hitlerit, Martin Bormann.

Natyrisht, aleatë që mundën Gjermanisë naziste, nuk kishin gjasa të përmbushnin ndonjëherë dëshirat e fundit të njeriut që qëndronte pas diktaturës fashiste, e cila besohet se ishte përgjegjëse për vdekjen e 40 milionë njerëzve gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe Holokaustin.

When his last will fell into the hands of the Allied forces after the Battle of Berlin, it was treated more as a curiosity than a legal document. A copy of it was sent to President Harry S. Truman, and later exhibited at the US National Archives.

However, in a way Hitler's will was partially fulfilled. His well-known funds, as well as the intellectual property rights to his book Mein Kampf, were returned to the state of Bavaria, which banned further publication of the book in Germany until the copyright finally expired in the 2010s.

Bavaria, where Hitler was registered as a resident, took control of Hitler's surviving residences and other identifiable assets. In 1996, it was reported that several additional bank accounts in Switzerland, worth millions of euros, had been discovered. But the story does not end there. Despite worldwide contempt for Hitler after the end of the war and the discovery of the Nazi concentration camps, his sister, Paula, tried to get her share of her brother's fortune. But the case dragged on for a long time, as Hitler's body was not properly identified, having been cremated along with Eva Braun's in the Chancellery garden shortly after his death.

It would be decades before bone fragments collected from the scene were confirmed as belonging to the dead Führer. However, Paula moved into Hitler's apartment in Munich in 1952, and continued her legal battle despite the lack of a death certificate. She died on June 1, 1960. Her inheritance, which was 2/3 of Hitler's known fortune, was finally recognized 5 months later.

Source: Grunge

Video