10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

8 Mars 2023, 17:37Histori SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Hedy Lamarr

Gratë janë mësuar të merren me vështirësitë që hasin në tregun e punës dhe në jetën e përditshme.

Kjo është arsyeja pse është për t’u habitur të dimë se cilat shpikje të rëndësishme që ne përdorim u zhvilluan nga gra të guximshme, të cilat padyshim që thyen standardet e kohës në të cilën jetuan dhe na lanë një trashëgimi të tërë.

Mjete si shiringa, fshirëse xhami dhe Kevlar, fibra rezistente e përdorur në jelekun antiplumb, mes shumë të tjerave, u krijuan nga gratë përpara kohës së tyre.

Më poshtë janë shpikjet bashkë me gratë që i realizuan.

Fshirëse xhami

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Ky mjet i domosdoshëm për të siguruar shikueshmëri më të mirë për drejtuesit në ditët me shi u krijua nga Mary Anderson në vitin 1903, e cila erdhi me idenë pasi u detyrua të voziste në mes të një reshje dëbore, duke kuptuar vështirësinë dhe rëndësinë e mbajtjes së xhamit të pastër.

Filtri i kafesë

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Melitta Bentz, një shtëpiake zbuloi se pastrimi i filtrave të kafesë leckë të përdorur në atë kohë ishte jashtëzakonisht i lodhshëm.

Kështu që ajo vendosi të përpiqej të kuptonte një mënyrë të re të filtrimit të saj. Pasi bëri disa prova, ajo vendosi të merrte një filxhan kallaji dhe të shponte disa vrima në të. Ajo mori një fletë letre nga fletorja e djalit të saj, filtroi ??pijen dhe rezultati ishte i mahnitshëm.

Melitta e realizoi atë në vitin 1908 dhe shumë shpejt pas kësaj, ajo filloi biznesin e saj. Vite më vonë, gjatë Luftës së Parë Botërore, kompania u përball me shumë vështirësi, por arriti të rritet pavarësisht gjithçkaje.

Melitta ishte gjithashtu e shqetësuar për mirëqenien e punonjësve të saj, kështu që ajo vendosi të rriste sezonin e tyre të pushimeve, të zvogëlonte orarin e tyre të punës, t’u jepte shpërblime për Krishtlindje dhe të krijojë një fond social për ta. Sot, kompania mbetet e fortë dhe menaxhohet nga anëtarët e familjes.

Shiringa e injeksionit

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Një infermiere amerikane, Letitia Mumford Geer, ishte përgjegjëse për krijimin e shiringës së parë me piston, e cila u prodhua në vitin 1899.

Kjo u mundësoi mjekëve që ta realizonin atë me një dorë. Pa dyshim, kjo ishte një risi e rëndësishme në fushën e shëndetit dhe u shtri edhe në shumë sektorë të tjerë, përveç që shërbente si një pikënisje për shiringën që njohim sot.

Pelenat e fëmijëve

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Marion Donovan krijoi pelenën e parë të disponueshme të lëngshme rezistente.

Ideja u shfaq menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore, kur ajo ishte plotësisht e përkushtuar për jetën e saj familjare dhe aktivitetet shtëpiake. Me një makinë qepëse dhe një perde dushi, ajo arriti të krijojë prototipin e saj të parë.

Donovan shpiku gjithashtu doreza plastike për të zëvendësuar kunjat e pelenave. Këto dhe shumë shpikje të tjera i fituan asaj një vend në sallën e famës së shpikësve.

Lavapjata

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Josephine Cochrane ndërtoi makinën e parë larëse të enëve në vitin 1886.

Disa vite më vonë, ajo arriti të tërhiqte interesin e sipërmarrësve të restoranteve gjatë një panairi në agoikago, por makina fitoi një rëndësi të vërtetë në vitet ’50, një periudhë kur u bë më e arritshme për konsumatorët.

Monopoli

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Elizabeth J. Phillips ishte krijuesja e Monopolit në vitin 1904.

Fillimisht, ideja e kësaj ishte të përçonte nocionin e ekonomisë dhe të demonstronte se sa i dëmshëm ishte sistemi kapitalist. Monopoli u përhap sikur ishte krijuar nga Charles Darrow.

Për fat të mirë, pasi takoi krijuesin e vërtetë, kompania kërkoi një mënyrë për të kompensuar Lizzie Magie, siç njihej nga të gjithë.

Varkë shpëtimi

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Pas suksesit të shpikjes së saj për të shpejtuar prodhimin e fuçive, Maria Beasley vendosi të krijojë një varkë shpëtimi më kompakte, më të sigurt, të qëndrueshme ndaj zjarrit e ujit  dhe të lehtë për t’u përdorur.

Në vitin 1880 ajo zhvilloi modelin e ri. Ajo nuk e kishte imagjinuar se vite më vonë varkat e saj të shpëtimit do të ndihmonin në shumë njerëz në anijen më të famshme në botë: Titanikun.

Xhami i padukshëm

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Katharine Burr Blodgett ishte gruaja e parë që fitoi një doktoraturë në fizikë në Universitetin e Kembrixhit në vitin 1926.

Vite më vonë, ajo shpiku xhami me reflektim të ulët, e cila ndihmoi në përmirësimin e kamerës, mikroskopit dhe teknologjisë së projektuesit të kohës së saj. Teknologjia e saj u përdor madje për të filmuar filmin e famshëm “Gone with the Wind”.

Kevlar, fibra e fortë e përdorur në jelekët antiplumb

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Stephanie Kwolek, e cila kishte një doktoraturë në kimi, ishte krijuesja e fibrës jashtëzakonisht të fortë të njohur si Kevlar.

Kjo fije mund të jetë deri në 5 herë më e fortë se çeliku dhe përdoret për të bërë jelekë antiplumb dhe shumë produkte të tjera.

Wireless, rrjeti pa tel

10 shpikjet nga gratë që ndryshuan botën (FOTO)

Aktorja dhe shpikësja Hedy Lamarr zhvilloi, në partneritet me mikun e saj George Antheil, një teknologji të njohur si pararendësi i Wi-Fi.

Ideja e saj lejonte kontrollin në distancë të torpedoes, si dhe parandalimin e përgjimit të tyre nga armiqtë, duke ndryshuar shpeshtësinë e sinjaleve të radios në një band spektral.

Sidoqoftë, në atë kohë, “Marina e Shteteve të Bashkuara” nuk dëshironte të zbatonte shpikjen, e cila vetëm filloi të përdoret shumë vite më vonë.

Për fat të mirë, në fund të viteve 1990, dueti mori një çmim të madh për zbulimin e tyre dhe në vitin 2014, Lamarr hyri në sallën e famës së shpikësve.

Këto dhe shumë gra të tjera revolucionarizuan botën dhe u bënë shembuj të forcës, guximit dhe vendosmërisë!

Video