Franca miraton ligjin që mbron të drejtën e gjelave që të këndojnë si dhe sa të duan në fshat

2023-12-07 23:30:52Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Foto ilustruese

Parlamenti francez ka miratuar një ligj që synon të kufizojë konfliktet mes fqinjëve dhe të shmangë paditë “abuzive” nga “banorët neoruralë” kundër fermerëve.

Projektligji, i paraqitur nga deputetja e shumicës në pushtet, Nicole Le Peih dhe i mbështetur nga qeveria qendrore e Presidentit Emmanuel Macron, u miratua me 78 vota pro dhe 12 kundër dhe tani do të kalojë në Senat.

Ligji i ri për “tingujt dhe erërat e fshatit” synon t’u japë më shumë mbrojtje fermave ekzistuese nga banorët e sapoardhur në zonë.

Banorët e qytetit që shpërngulen në fshatrat franceze, vetëm për të gjetur zhurmën e këndimit të gjelave, lehjen e qenve, makineritë bujqësore ose erën e plehut organik që nuk mund të durojnë, nuk do ta kenë më aq të lehtë të bëjnë një ankesë.

Ministri i Drejtësisë Eric Dupond-Moretti tha në platformën e mediave sociale X: “Ky ligj do t’i japë fund padive abuzive kundër fermerëve që nuk bëjnë gjë tjetër veç punës së tyre: na ushqejnë”.

Franca dhe vendet e tjera alpine kanë pasur një histori të gjatë konfliktesh midis ish-banorëve të qyteteve dhe fqinjëve të tyre të rinj në fshat.

Në vitin 2021, Franca prezantoi legjislacionin për të mbrojtur “trashëgiminë shqisore të fshatit francez”.

Por ligji ka rezultuar i vështirë për t’u zbatuar me ankesat e paraqitura për “trazira anormale të lagjeve” që deri tani janë lënë në diskrecionin e gjyqtarëve.

Gati 500 fermerë aktualisht po përballen me padi nga fqinjët që kanë probleme me zhurmën, ose aromat që dalin nga fermat e tyre.

Video