Not for everyone summer is a joyful season

2023-07-15 12:22:19Dhoma e rrëfimit SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Illustrative photo

Entela Resuli

In the news chronicles, during the summer period, news about suicides or suicide attempts are reported more often! This does not happen randomly in a given year, but this problem occurs periodically every summer.

This season for many is the time when they have the most fun and travel. While for others the period when mental health problems come to the surface.

According to the World Health Organization, in 2023 depression will be the second leading cause of death after cardiovascular disease worldwide. With the arrival of summer, the issue becomes even more difficult. We all know that a lot of exposure to the sun's strong ultraviolet rays can be harmful to our health.

Summer, unbelievable to say, makes depression and panic sufferers worse. This is shown in the moments of their calmness, especially when the summer holidays start, paradoxically, in an intense and difficult to manage anxiety.

During the holidays, for example, we are "forced" to stay healthy, but there is an anxiety that crawls in silence, a depression that does not know how to enjoy fun, and this causes the people who experience it, a deep nervousness. "In the field of mental disorders, - says Professor Claudio Mencacci, director of the Department of Neuroscience Fatebenefratelli Hospital in Milan, - during the summer season we notice an increase in some diseases. The biggest concern is panic attacks, compulsive and obsessive ones."

Not for everyone summer is a joyful season
Marsi Simo, sociologist

Marsi Simo, sociologist, told VoxNea that "From analyzing the data, criminologists affirm that during the summer season, the number of crimes is higher compared to other periods of the year. The month of August has the highest number of crimes, while January and February have lower figures.

Krimet më të shpeshta janë: -vjedhjet. -përdhunimet. -dhunë fizike

Ndër të tjera ndodhin edhe vetëvrasje. Arsyet se përse kemi këto fenomene psiko-sociale janë së pari prej faktorëve të jashtëm si i nxehti. Temperaturat e larta ndikojnë si në aspektin fizik, por edhe atë emocional.  Po ashtu gjatë pushimeve verore, njerëzit priren të konsumojnë më shumë alkool. Si pasojë humbja e vetëkontrollit rrit predispozitën për krime.

Dita gjatë verës është me e gjatë, njerëzit priren të jenë më aktiv dhe të jenë jashtë shtëpisë ku dhe ndërlidhja me njerëz të tjerë është më e shpeshtë".

Në analizëne saj Simo preku dhe kategorinë e njerzve që jetojnë vetëm dhe se si mund të "shpëtohen" ata nga këto probleme.

"Në veçanti, njerëzit që jetojnë vetëm, ose që bëjnë një jetë të vetmuar, do i thellojnë emocionet e tyre të mërzisë dhe vetmisë pasi vera konsiderohet si periudha  që kalohet me familjen apo shoqërinë. Njerëz të tillë priren të ndihen demotivues, të kenë çrregullime të të ngrënit, probleme me gjumin etj.

Do të ishte e këshillueshme që prindërit dhe të afërmit të kapin këto shenja dhe të qendrojnë pranë ose duke iu drejtuar një specialisti nëse me kalimin e kohës nuk shohin përmirësim"- u shpreh socilogia Marsi Simo për Vox Neës.

Kuptimi i depresionit veror

Çrregullimi emocional sezonal, SAD prek rreth 4% deri në 6% të popullsisë amerikane. Zakonisht ai shfaqet kur ditët bëhen më të shkurtra dhe më të ftohta, por rreth 10% e njerëzve e vuajnë ndryshe, pra kur fillon vera. Pse ndryshimet sezonale shkaktojnë depresion? Ekspertët nuk janë të sigurt, por në ditët më të gjata, rritja e temperaturave dhe e lagështisë mund të luajë rol negativ.

Shenjat specifike të depresionit të verës përfshijnë: humbje të oreksit, probleme me gjumin, humbje peshe dhe ankth.

 Dalja nga rutina mund të jetë një përkeqësues i shenjave të një personi që ka vuajtur më parë nga depresioni. Kjo pasi ndryshe nga përditshmëria, aktiviteti i ngjeshur gjatë pushimeve ka ngarkesat e veta deri në stërmundim.

Pushimet mund të prishin punën tuaj, gjumin dhe zakonet e të ngrënit. Të gjitha këto mund të kontribuojnë në depresionin e verës.

Ndërsa temperaturat rriten dhe shtresa e veshjeve pakësohet, shumë njerëz ndjehen të vetëdijshëm për trupat e tyre. Meqë kaq shumë takime verore sillen rreth plazheve dhe pishinave, disa njerëz fillojnë të shmangin situatat sociale për t’i shpëtuar sikletit.

Vera mund të jetë e kushtueshme, dhe në qoftë se jeni një prind që punon, mund t’ju kushtojë edhe më shumë argëtimi i fëmijëve në kampet verore apo me kujdestarë gjatë kohës që jeni në punë. Shpenzimet mund të shtojnë depresionin në verë.

Për njerëzit që nuk i durojnë dot temperaturat e larta, nxehtësia e verës mund të bëhet vërtet shtypëse. Ata mund të shpenzojnë çdo fundjavë, duke u fshehur në dhomë nën ajrin e kondicionuar, duke parë TV derisa sytë t’i dhembin, e kështu me radhë mundësi sesi t’i shmangen diellit. Secila nga këto situata mund të kontribuojë në depresionin e verës.

*'Confession Room' exclusive column of Vox News.

***

©Copyright Vox News
This article is exclusive to Vox News, it is copyrighted according to Law No. 35/2016, "On copyright and related rights". The article can be republished by other media only by citing Vox News and placing the source link at the end, otherwise any violator will be held responsible according to Article 178 of Law No. 35/2016.

 

Video