"Plastic surgery is a drug. Intelligent people take it in small doses"

2023-06-24 10:27:55Dhoma e rrëfimit SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Illustrative photo

By Entela Resuli

There are two periods in Tirana when people, especially girls, rush to correct their imperfections in their appearance: when the summer season approaches and during the end-of-year holidays. In these times, they either have more time or will be more exposed, at the beach or many parties, and they want to feel more confident in their appearance.

A few years ago, the cosmetic surgeon, Marco Gasparotti, confessed about what happens in the world of cosmetic surgery and cosmetic interventions.

Ende Instagrami nuk kishte ndikimin që ka sot, duke vendosur tiparet e “pranueshme” për rrjetin social, të modifikuar përmes filtrave të panumërt, por Kim Kardashian dhe shumë të famshme që kishin ndryshuar paraqitjen përmes kirurgjisë estetike dhe procedurave më pak invazive, si injeksionet  ishin tashmë subjekt zilie për miliona vajza dhe gra, pavarësisht moshës apo etnisë.

Asnjë  grua nuk i ngjan tjetrës, thoshte profesori  italian  dhe një nga motot e tij ishte  t’ua bënte të ditur pacienteve se ka kufij, përtej të cilëve nuk mund të kapërcesh...

“Nëse gruaja e kupton që ekziston sharmi dhe jo bukuria, mbase nuk do të kishte nevojë për asgjë. Nuk duhet të jetë një kërkim i dëshpëruar i bukurisë, por të një kirurgjie elegante, një kirurgji që nxjerr në pah  anët më të mira, duke i vlerësuar por pa i ndryshuar ama”, më thoshte ai.

 Nëse je bërë mirë, atëherë kjo është kirurgjia që nuk shihet, shtonte ai,  ose ajo që të lë me dyshimin, “por ajo që dallohet është e shtirur  dhe kjo i bën njerëzit të kenë frikë nga kirurgjia estetike. Ajo që bërtet në dukje, është kirurgji e bërë keq”, mendonte kirurgu italian, i cili fliste për edukim të njerëzve mbi kirurgjinë estetike.

Kujdes nga kirurgjia “low cost”

Por vetëm pak vjet më pas, injeksionet me botoks dhe acid hialuronik janë bërë aq popullore, sa duket se ato që u nënshtrohen as e shohin të nevojshme të konsultohen me specialistë, por i kryejnë procedurat edhe në qendra estetike.

“Kini kujdes nga  kirurgjia “low cost” në studio mjekësore. Jo, kirurgjia duhet bërë në spitale. Me analiza, me ditë për t’u rikuperuar... Gjërat e bëra në pak kohë, nuk shkojnë mirë”, këshillonte ai. 

Obsesivet, të depresionuarat, të sapondarat, ato që hyjnë në garë me të bijat, ato që hyjnë në garë me gratë e tjera “kush është më e bukura” , ishin kategoritë të cilat kirurgu i shmangte së operuari, por që përbënin edhe 45 deri 50% të klientelës, ose pacienteve, siç kanë dëshirë ta theksojnë kirurgët estetikë.

 “Nuk i operoj, sepse nuk janë kurrë të kënaqur. Duhet të  jesh mirë ti, të përmirësohesh, por jo të hysh në konkurs me të tjerat”, thoshte ai, duke i dhënë rëndësi së pari profilit psikologjik.“Kirurgjia estetike është art dhe psikologji”, shprehej ai.

Shpesh mjekët dhe kirurgët plastikë apo estetikë e shohin veten si artistë, ose deri edhe zota të vegjël që “përmirësojnë” krijesat e papërsosura të Krijuesit.

 “Duhet të jesh shumë i përulur në këtë punë. Kur të rritet mendja, gabon. Gjithnjë duhet të kesh frikë përpara një operacioni. Duhet ta shohësh si operacionin e parë që bën. Çdo gjoks është i ndryshëm nga tjetri, çdo grua është e ndryshme nga tjetra, edhe lëkura nuk është  e njëjta. Nuk ka kurrë një ndërhyrje të njëllojtë”, përshkruante ai, duke mohuar atë ndjesinë e ekzaltimit që i bënë të ndihen gati-gati krijues.

Kirurgjia estetike, për profesorin italian ishte mjekësia e artit; të dizajnosh vëllimet e të kuptosh çfarë nuk shkon në një fytyrë dhe trup. “Nuk mund t’i bësh një gjoks të bukur një vajze obeze, që nuk kujdeset për veten, nuk bën gjimnastikë, ha tepër... Pra, duhet t’i a bësh të kuptojë që së pari duhet të dobësohet pastaj të bëjë estetikë”.

Ndryshon pamja, po karakteri?

 A ndryshon edhe karakteri me pamjen fizike të modifikuar sipas vizionit të pacientes, të të dyve bashkë me kirurgun apo edhe ndonjë pamjeje të gatshme nga ndonjë e famshme, fytyrën e së cilës ato që u nënshtrohen të tilla ndërhyrjeve duan të imitojnë?

 “Me pamjen fizike ndryshon edhe karakteri te njerëzit inteligjentë. Nëse janë obsesive, jo. Ato nuk janë kurrë të kënaqura”, shprehej Gasparotti.

Kirurgjia estetike  sot shihet si kirurgji pune;  aktorët e bëjnë për  publikun e tyre, gratë për veten por edhe për të tjerët.

“Ka shumë njerëz sot, mbi  45 vjeç;  avokate, gra të biznesit, menaxhere që u duhet të mbajnë një aspekt eficience dhe rinie, ndaj bëjnë lifting.  E bëjnë edhe mbi moshën 65-vjeç.  Nëse je një grua e bukur dhe të duket se po plakesh, duhet të mirëmbahesh”.

For Gasparotti, an opinion that is probably shared by almost all his colleagues, cosmetic surgery should be done at a young age in order not to age badly, to be neat and beautiful.

But it's not just the surgery; are chemical peelings, lasers, fillers, etc. "To start slowly and not to be 50 years old, to be bombarded with interventions and turn into another person", he said, suggesting a gradual change of appearance.

The Italian professor did not deny the risk of addiction in patients or clients who choose to undergo these procedures. "Aesthetic surgery is a drug. With small doses, intelligent people take it, then they are addicted to actresses, models... Very wrong."

For those who want to resemble the models on the fashion catwalks - although many of them have also undergone cosmetic procedures in the last decade -, the surgeon made it clear that the idea was to improve the base you have. 

"Cosmetic surgery is like creating a beautiful dress. But you also need to know how to wear it. Badly dressed, you lose your beauty."

Beauty in social networks

Patients are not advised to think twice about the procedure they want to perform. For the surgeon, it was important for the patient to hear when he or she should or should not intervene. "It's like a house made by yourself or by an architect. Who will have built it better?! Then you can do as you want, but at least listen, or go to another architect".

Beauty mania seems to have reached its peak, with the developments of information technology and the spread of social networks. Even the professional girls and women, who put their brains on the scale in front of their appearance, no longer escape the pressure of the new standards.

"They are bombarded every day by beautiful women and beautiful men. So as a child you get used to this..."

According to Gasparotti, at least in the last 20 years what has greatly influenced the establishment of new standards of beauty has been Maison Gucci. The images of the models of this fashion house tend more towards the more androgynous looks, of those beautiful girls but also with a wild look. Almost shabby, but elegant look. Emphasis is placed on the facial bones and jaws. Even in physics as well; androgynous women with breasts that are prominent but not excessive and lips that are full but not too much.

If before it was corrective interventions such as defects in the nose or ears, today it is an exaggeration of sexual features; chest, lips, buttocks and lifting.

And this will last as long as the trends brought by fashion houses, magazines and now social networks that feed us every day with insecurity and the desire to change the appearance, according to this model, risking the square of all the distinctive features that make the world more diverse and beauty is defined by the expression that "is in the eye of the beholder". The eyes of viewers today see the same faces, in different people, and instead of preserving the uniqueness, they seek to unify with the new fashion...

*'Confession Room' exclusive column of Vox News.

***

©Copyright Vox News
This article is exclusive to Vox News, it is copyrighted according to Law No. 35/2016, "On copyright and related rights". The article can be republished by other media only by citing Vox News and placing the source link at the end, otherwise any violator will be held responsible according to Article 178 of Law No. 35/2016.

Video