The body everyone wants! How to find the motivation to exercise

2023-05-29 10:50:38Dhoma e rrëfimit SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Marin Camaj

By Entela Resuli*

Being a fitness instructor, you often have to play the astrologer, the doctor, the fortune teller... to answer all the questions asked by those who want a perfect body, in a few days.

Marin Camaj is one of those guys who spends a good part of the day among the gym equipment. Some for work and some for fun, but now this is his life.

We have an idea that guys who are dedicated to training their bodies just stay there, lifting weights and running the track and not going any further, but this is not the case with Marin Camaj.

Ai është fizioterapist dhe një nga trajnerët e fitnessit më të famshëm në rrjetet sociale, por jo vetëm kaq, ai promovon dhe frymëzon për një jetë të shëndetshme duke u fokusuar jo vetëm të aktiviteti fizik, por te gjithçka që lidhet me ushqyerjen e trurit dhe të trupit.

Nëse njëra nga të dyja ‘çalon” atëherë nuk ia kemi dalë me sukses në misionin tonë për të bërë një jetë të shëndetshme.

Marini këtë herë ka ndarë me ne disa këshilla se si të gjejmë motivimin për t’u ushtruar, si të bëjmë një jetë të shëndetshme dhe për të na treguar se çfarë ka më shumë rëndësi kur duam të humbim peshë; reduktimi i ushqimit apo stërvitja.

Më poshtë një bisedë me MarinCamajn.

-Marin, një pjesë e mirë e punëve tashmë bëhen përpara kompjuterit. Shumë njerëz qëndrojnë për orë të tëra ulur, a shkakton ky qëndrim probleme në trupin e njeriut?

Për fat të keq, po. Qëndrimi me orë të gjata ulur, shoqëruar kjo dhe me mungesën e aktivitetit fizik, është një formulë e sigurt për shqetësime në kohë afatshkurtër ose afatgjatë të tipit: Shtim në peshë, shqetësime të fundshpinës apo qafës, ngarkesa nervore psikologjike, lodhje kronike, etj

The body everyone wants! How to find the motivation to exercise
Marin Camaj

-Një njeri që bën këto lloj punësh, çfarë duhet të bëjë për të mbajtur trupin e tij në formë?

Aktivitet fizik me ushtrime force, kundra rezistencës dhe ushtrime kardiovaskulare. Pra, sipas mundësisë dhe rrethanave mund të zgjedhë mes ushtrimeve me vegla apo pajisje në palestër, ushtrimeve me peshën e trupit në shtëpi, yoga, pilates, bashkangjitur me ushtrime kardiovaskulare si not, vrap, biçikletë, etj

-Ka shumë persona të cilët “betohen” se të hënën do të shkojnë në palestër dhe këtë gjë e shtyjnë dhe e shtyjnë për shkak të mungesës së motivimit dhe nuk e bëjnë asnjëherë. Çfarë do u thoje këtyre personave, si do i motivoje?

Mos e kompliko si gjë. Nise me hapa të vegjël. Mendo të bësh vetëm 10 minuta ushtrime në ditë gjatë javës së parë, aq. Mund ta fillosh dhe në shtëpi nëse do. Më beso, nëse ke kohë pa aktivitet, mjafton, do ndjesh ndryshim. Do shtohet vetëbesimi dhe vetëmotivimi. Duke qenë aq e bëshme dhe aq e kollajtë, ndërkohë që do shikosh dhe përmirësime gjatë rrugës, do shtohet motivimi për të vazhduar më gjatë. Më pas, javë pas jave gradualisht rrit kohën e ushtrimeve

-Sa rol ka ushqimi dhe sa aktiviteti fizik në dobësimin e një personi?

Ushqimi ka rolin kryesor në këtë pjesë. Sado stërvitje të bësh, nuk mund të kompensosh për një ushqim të pakontrolluar

-Në vëzhgimin tuaj, djemtë apo vajzat kujdesen më tepër për trupin e tyre në vendin tonë?

Mendoj që është një ndarje e barabartë.

-Cilat janë kërkesat e tyre më të çuditshme, a ka nga ata që duan të dobësohen shpejt, në kohë të shkurtër?

Patjetër, kryesisht para verës apo eventeve që kanë, gjë që i shtyn të aplikojnë praktika ushqimore dhe stërvitore të pakontrolluara dhe me raste të dëmshme për shëndetin

– Sipas jush është më mirë të stërvitesh në darkë apo në mëngjes dhe pse? Më mirë në palestër apo natyrë?

Although studies show that the afternoon is more suitable since the body is more nourished and hydrated, the question for each person should be, "when is the moment during the day most suitable for me that allows me to continue training for a long time". For most and me too, morning, as you are more in control of your time, fresher physically and mentally, and start the day with energy and positivity

I am a fan of nature, the sun, oxygen, contact with the earth. But you are limited in the exercises you can do. Therefore a medium one is advisable

-Marin, we see you on social networks and you are always in shape giving advice to others, but do you yourself ever lack motivation, do you get tired and how do you spend this moment?

Definitely yes, life is very dynamic and there are moments that happen to all of us and when it happens I look at it as a normal part of the process, doing what I can to balance it. We have to look at it like a tango. Two steps forward, one step back. What matters is that in the long run you are progressing and feeling better

The body everyone wants! How to find the motivation to exercise
Marin Camaj

-Tell us something about yourself, did you study physiotherapy? When was the moment you thought that this would be your profession?

Yes, I have finished my studies in physiotherapy. It happened gradually as a result of what came from the dedication and desire to improve every client I came in contact with at my first gym.

- And in the end, can you list some points where a person can focus to lead a better, healthier life mentally and physically?

Of course. Well-being is simple, but we complicate it by adding on the essentials. Maintain contact with nature. Expose yourself to the earth, walk barefoot, touch the grass, the tree. Follow the sunrise, the sunset. Create a daily routine. Eat the foods of the earth, the crooked and "ugly" ones that taste so good. Add protein and seasonal fruits/vegetables. Give the body water, fluids. Train 3-5 times a week with strength exercises. Do sports, swim, run. Listen to beautiful music and dance more. Practice yoga, meditate. Listen to your body, sleep more, a little earlier. Take a cold shower and sauna. Less screen radiation, more sunlight.

*'Confession Room' exclusive column of Vox News.

***

©Copyright Vox News
This article is exclusive to Vox News, it is copyrighted according to Law No. 35/2016, "On copyright and related rights". The article can be republished by other media only by citing Vox News and placing the source link at the end, otherwise any violator will be held responsible according to Article 178 of Law No. 35/2016.

Video