The Open Balkans is closing our mouths!

2022-11-07 18:09:27Pikëpamje SHKRUAR NGA LUTFI DERVISHI
Lutfi Dervishi

Albania was not only the last in its reaction to the tense situation in the north of Kosovo, but also the most disappointing.

From what became public from the phone call of the President of Albania with the President of Kosovo and from the statement of the Ministry of Foreign Affairs, it is learned that "Albania has expressed its concern about the situation and requires dialogue"

With this formula: "express concern and seek dialogue as a solution" you can express yourself about any conflict happening in the world today from Sri Lanka to Yemen!

Even if the operation of social networks is blocked, you can express your concern and ask for a solution as soon as possible....

Even the official Belgrade, if asked, would express deep concern and seek a dialogue solution to the situation.
The events in the North of Kosovo are not a bolt from the blue. They have specific authors, they have specific responsibilities, they have originators and they are the function of a well-thought-out plan. The Government of Kosovo does not need today to express concern to Albania, nor to show them that the issues are resolved through dialogue. By the way.. Dialogue about what? And Dialogue with whom?

Even in the last reaction of Prime Minister Rama, "restraint and dialogue" is required.

Albania cannot even hide behind the attitude of its allies, and even more so speak like the Pope, for "peace and dialogue" because it has a constitutional obligation, among other things, to protect the interests of Kosovo.

Do they think in Tirana that the issue of license plates from the time of Milosevic is a problem that needs to be solved or an issue that needs to be postponed for later? Do they think that we are dealing with the rights of the Serbian minority in Kosovo? Is the matter left with the association of Serbian municipalities? (and here is the time to remind the allies that if they consider Bosnia a failure, they cannot succeed with a second Bosnia in Kosovo". How is it explained that there is a reluctance to name the action for the destabilization of Kosovo? Nothing happens in the North without the consent/approval of Belgrade.

Sot ambasada e Rusisë në Maqedoninë e Veriut ka shpërndarë postimin: “Kosova është Serbi dhe Krimea është Rusi”.
Kemi muaj të tërë që flasim për luftën në Ukrainë, dhjetëra herë kemi dëgjuar dhe mijëra herë të tjera do të dëgjojmë (deri ditën e zgjedhjeve) dokrrat me rublat ruse në politikën shqiptare. Po kur vjen puna për të vënë gishtin në plagë - marrim qëndrim që të kujton politikën zyrtare të Tiranës në vitet 70 që fliste për vëllezërit kinezë dhe miqtë kosovarë?!

A është interesi i Rusisë për të destabilizuar Ballkanin? A po vepron Beogradi si bedel i Putinit? A është koha për të folur apo duhet heshtur se “duhet mirëkuptuar Serbia”? Apo kemi halllin: ne oçavaj Vuçiçu! (se mos na mërzitet Vuçiqi).

Si mund të aspirojmë për Ballkan të Hapur, kur për një palë targa (të kohës së Millosheviqit) mund të shpërthejë lufta?!

In the Open Balkans, we are with Serbia and North Macedonia, but for the sake of the Open Balkans, we cannot close our mouths and speak in a way that reminds us of the Shkodra expression "I'm sorry, my mother shut up."

Video