'King of fast loans'/ The sanctioned Russian oligarch benefits from the Macedonians!

2023-06-23 17:14:51Investigim SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Controversial Russian businessman Oleg Viktorovich Boyko

Controversial Russian businessman Oleg Viktorovich Boyko, who is on the sanctions list of three countries, due to the support of the Russian government, which carried out unprovoked aggression against Ukraine, has a financial company for fast loans in North Macedonia.

He is a sanctioned person in Ukraine, Canada and Australia. The US Treasury Department has placed Boyko on the so-called "Putin List", which includes Russian oligarchs close to Russian President Vladimir Putin.

Bojko owns financial companies for quick loans in over 30 countries around the world. The fact that he is sanctioned by several countries and that some of his companies are involved in scandals does not prevent Boyko from running businesses in North Macedonia.

Who is the Russian oligarch Boyko?

The Russian billionaire with Italian citizenship, Oleg Viktorovic Boyko, who according to Forbes magazine has a fortune of 1.2 billion dollars, has opened a financial company for fast loans called "Digital Finance International" in the Central Registry of North Macedonia.

Oleg Boyko owns financial companies of fast loans in more than 30 countries, but the problem is that this Russian oligarch, 59 years old, has been placed on three sanctions lists.

In April last year, he was put on Australia's sanctions list, and since November, Canada's and Ukraine's, for "financially supporting the Russian government that invaded Ukraine," according to the international OpenSanctions database.

The Russian businessman, Boyko, is on the so-called "Putin List" of the US Treasury Department, where he ranks 17th in the group of 96 oligarchs that make up the close circle of Russian President Vladimir Putin, reports CNN.

A US intelligence report presented to the Senate in 2017 called Russian oligarch Boyko "a person with disturbing ties to the Russian government and Russian security services and involved in organized crime".

"The Moldovan press reported that Boyko was part of a Kremlin-backed operation to interfere in their elections," reveals the report, which is partially confidential.

Forbes magazine ranks Boyko among the 100 richest Russian businessmen, and he is also recognized as an international investor with 30 years of experience in the banking industry and digital financial services.

But this is not his only business. Boyko is also known in Hollywood. He appears as co-owner of Fashion TV, and co-producer of the famous Hollywood films Sin City 2 (Sin City II) by Robert Rodriguez and Summer Crossing (Summer Crossing) with Scarlett Johansson.

How many passports does Boyko have?

According to OpenSanctions, in addition to the Russian passport, Boyko has a Greek and an Italian passport. According to the data from the Macedonian Central Registry, his residential address appears in the Russian capital, Moscow, but Italy is specified as the country from which he originates, respectively from which he has citizenship.

Macedonian intelligence sources tell Radio Free Europe that he does not have a Macedonian passport.

On the other hand, in his official profile on the professional platform LinkedIn, Bojko appears as a resident of Dubai, United Arab Emirates.

Bojko ka hyrë në tregun maqedonas me gjysmë milioni euro. Në Maqedoninë e Veriut, përmes Digital Finance International Bojko zotëron markat për kredi të shpejta të njohura si “Forca” dhe “Credi”. Ndërsa, së fundi kompania e tij financiare ka publikuar produktin “Hypocredit” me të cilin mund të merret kredi deri në 65 mijë euro me hipotekë nga pasuria e paluajtshme me afat shlyerjeje deri në 15 vjet.

Në vetëm pesë vjet nga vendosja e renditjes së 35 kompanive financiare që merren me kredi të shpejta në Maqedoninë e Veriut, në vitin 2021 kompania e Bojkos u ngjit në vendin e shtatë me të ardhura prej 2.5 milionë eurosh.

Vitin e kaluar, puna e tyre ka pësuar rënie, kështu që kjo kompani ka realizuar të ardhura prej 1.2 milion eurosh, por për shkak të shpenzimeve të mëdha, të cilat janë pasqyruar në llogarinë përfundimtare, vitin e ka mbyllur me mbi 300 mijë euro humbje, që do të thotë se ajo i ka paguar shtetit vetëm 50 mijë euro taksë, e cila është tre herë më e vogël se një vit më parë.

Deri në publikimin e këtij teksti, nuk kemi marrë përgjigje nga menaxherja e kësaj kompanie në Shkup, Elizabeta Siljanovka, për arsyet e humbjeve.

Kompania e Bojkos, Digital Finance International, është pjesë e perandorisë ruse Finstar (Finstar Financial Group) me seli në Moskë, e cila ka filialet e saj në të gjithë Evropën, SHBA, Azi dhe në Amerikën Latine.

Institucionet maqedonase nuk zbulojnë detaje për kompaninë e Bojkos

Kompania e tij, për shkak të biografisë së Bojkos, ishte cak i kontrolleve nga institucionet kompetente financiare, por siç thanë burime nga atje për Radion Evropa e Lirë, deri më tani nuk janë vërejtur rrjedha më serioze financiare që do të tërhiqnin vëmendjen.

Nga Drejtoria e të Ardhurave Publike thonë se deri më tani nuk e kanë kontrolluar kompaninë Digital Finance International, por se janë duke i analizuar institucionet financiare për kredi të shpejta.

Burime të inteligjencës, për REL, thonë se institucionet maqedonase monitorojnë dhe zbatojnë menjëherë sanksionet ndaj të huajve dhe kompanive të tyre në vend, vetëm nëse ata vendosen në listat e Zyrës Evropiane Kundër Mashtrimit, institucionit amerikan nën Ministrinë e Financave për kontroll të aseteve të huaja dhe OKB-së.

Kjo do të thotë se nëse dikush është në ato lista, atëherë paratë dhe kompanitë e tij menjëherë ngrihen në vend, sepse, siç thonë burimet për Radion Evropa e Lirë, të huajt që sjellin para në vend kontrollohen me ndihmën e partnerëve ndërkombëtarë.

Ministria e Financave e Maqedonisë së Veriut thotë se gjatë mbikëqyrjes së punës së kompanive financiare mbështeten në konkluzionet e auditimeve të brendshme.

Sipas vlerësimit të Bankës Popullore të Maqedonisë së Veriut në raportin e fundit për vitin 2021, kompanitë financiare janë një nga segmentet më dinamike të sistemit financiar.

“Numri dhe asetet e këtij segmenti të sektorit financiar në vitet e fundit kanë qenë në rritje të vazhdueshme, por pa ndryshime të rëndësishme në rëndësinë e tyre relative për sistemin financiar, pra vazhdojnë të jenë pjesë margjinale e sektorit financiar”, thuhet në raportin e Bankës Popullore.

Kompania e Bojkos në Shqipëri përfshihet në një skandal

Një nga kompanitë financiare në Shqipëri, në pronësi të Bojkos, Credit 2 All-Digital Finance International SHPK, u përfshi në një skandal me rrjedhjen e të dhënave të 600 mijë përdoruesve të kredive të shpejta që përfunduan në “tregun e zi”. Në fund të vitit 2021 nisën të shpërndaheshin dokumente me paga mujore të mijëra qytetarëve të punësuar në sektorin publik dhe privat, përfshirë edhe emra të njohur, fillimisht përmes rrjeteve sociale.

Bëhet fjalë për rrjedhjen më të madh të informacionit që ka ngjallur shumë debate në opinion. Pas këtij skandali janë arrestuar katër nga punonjësit e kompanisë financiare të oligarkut rus, Bojko, tha policia shqiptare.

Pas arrestimit të menaxherit të kompanisë për skandalin, Endri Ikonomi, Vlado Cvetkovski u emërua menaxher i ri në tetor të vitit 2021, shkruan Euronews Albania.

Sipas këtij raportimi, Bojko është i lidhur në një farë mënyre me dy kompani të tjera financiare për kredi të shpejta në Maqedoni të Veriut.

Njëra përmes ish-drejtorit të tij të kompanisë shqiptare dhe anëtar i bordit të drejtorëve në kompaninë maqedonase me kapital rus, Digital Finance International, dhe e dyta përmes një kompanie letoneze, pronari i së cilës ka një kompani financiare në Maqedoni të Veriut për kredi të shpejta.

Një milioner çek hyn në tregun maqedonas me kredi të shpejta

Në Regjistrin Qendror të Maqedonisë së Veriut figuron edhe emri i Vllado Cvetkovskit, i cili ishte menaxher i kompanisë shqiptare të Bojkos, ku emërohet anëtar i këshillit mbikëqyrës në kompaninë maqedonase me kapital rus, Digital Finance International.

Informacioni për Cvetkovskin është i vështirë për t'u gjetur, burimi i vetëm është profili i tij në LinkedIn. Sipas profilit, ai para se të bëhej pjesë e grupit Bojkos në vitin 2018 ka qenë drejtor ekzekutiv i një kompanie tjetër për kredi të shpejta me përfaqësi në Maqedoni të Veriut, Iute Kredit.

Tashmë Cvetkovski është menaxher i kompanisë financiare të sapoformuar të kredive të shpejta, Profi Kredit, e themeluar në dhjetor të vitit 2022.

Kjo kompani është pjesë e grupit financiar ndërkombëtar Profireal Group, i cili përveç Maqedonisë operon edhe në katër shtete të tjera – Çeki, Bullgari, Poloni dhe Rusi. Që nga viti 2017 ky grup ka shtrirë aktivitetin e tij në Azinë Juglindore – Filipine.

“Mbreti letonez i kredive të shpejta” ka humbur licenca në Kosovë - punon në Maqedoni të Veriut

Pronari i kompanisë maqedonase me kapital rus, Digital Finance International, Bojko, në hulumtimin e rrjetit hulumtues skandinav "ReBaltika", është i lidhur me një tjetër pronar të një kompanie për kredi të shpejta në vend.

Bëhet fjalë për Aigars Kesenfelds, pronarin e kompanisë Fintech Doo e njohur me markën Tigo.

Sipas bazës së të dhënave të pronarëve të vërtetë, kjo kompani maqedonase është themeluar nga milioneri letonez, Aigars Kesenfelds, i cili, sipas Qendrës për Gazetari Hulumtuese, ReBaltika, është partner i oligarkut rus Bojko në kompaninë Forfinance (4finance) për kredi të shpejta, e cila ka përfaqësi në Maqedoni të Veriut dhe vepron në 11 vende të tjera.

Sipas hulumtimit të ReBaltika-s, oligarku rus, Bojko, ka pasur aktivitete në Kosovë për një kohë përmes kompanisë “Monego”, e cila ishte në pronësi të letonezit, Kesenfelds. Megjithatë, në vitin 2019, Banka Qendrore në Prishtinë ia hoqi licencën kësaj kompanie për shkak të “superfitimeve” të dyshimta.

Vitin e kaluar, kreditë Tigo të Fintech, në Maqedoninë e Veriut vend arritën të ardhura prej 14.6 milionë eurosh, nga të cilat fitimi ishte 3.8 milionë euro, që është gati dyfishi i një viti më parë 2021, kur të ardhurat arritën në 8.2 milionë euro, dhe fitimi ishte 1.7 milionë euro.

Kesenfelds, pas heqjes së licencës në Kosovë, si dhe pas akuzave në media ku u përmend si i dyshuar për pastrim parash dhe kërcënim kombëtar, i ka mohuar akuzat e tilla për gazetarët kosovarë.

He was said to be the owner or co-owner of around 150 companies operating in at least 20 countries and their turnover in 2019 was 384 million euros.

According to the published biography, Kassenfeld founded the company Forfinance in 2008, which made him a millionaire. And this company, which also provides quick loans, operates in Bulgaria, Greece, Spain, Romania, the Czech Republic, Latvia and Lithuania, Denmark and Sweden, as well as in the Philippines.

These are just some of the companies that "spin" millions of euros by charging the needy population with high commissions for short-term and small loans. 35 companies that provide quick and small loans have been opened in the country. Forty percent of them were founded with foreign capital./ REL

Video