The "Tempulli" file of the Police: Only the distributors are caught, the "heads" are saved!

2024-06-18 10:16:40Investigim SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Minister Tulant Balla and the Director General of the Police, Muhamet Rrumbullaku

During the last 3 years only in 5 cases the police managed to hit the organizers, but hundreds of young people and small distributors ended up behind bars as part of drug trafficking groups.

You're always there, so maybe I can come get it later?

Ardit Pepnika : I am around, because the one who has it, is not...

The one who has the drugs, according to this conversation between an infiltrated agent and a 22-year-old man, who has been arrested for distributing narcotics, has not been identified by the investigators of the "Tempulli" file, which aimed to attack the phenomenon of distribution of drugs throughout the country.

The investigative files of some of the most sensational operations, analyzed by INA Media, show that hundreds of young people were put behind bars, without being able to reach the organizers.

Beyond the "show" with mega-operations against drug trafficking, the data provided show that these groups have been "scratched", arresting a distributor, but without being able to hit the capillary system.

Out of 5,499 referrals made during the last 3 years, in only 5 cases the police managed to hit the "heads" of the narcotics trafficking network in our country.

The head of the Police Supervision Agency, Florjan Sulejmani, connects the failure of operations against traffic organizers with the implication of the police structures themselves.

"In every police operation, if we don't go to the supplier, we have our doubts. There may be de-conspiracies of police operations, in order to avoid the leader of the criminal group or high-level persons, who supply the distributors with narcotics, focusing only on the lower levels", said Florjan Sulejmani for INA Media.

Even Altin Dumani, the head of SPAK, stated during the reporting of the annual activity before the KLP that they cannot cooperate with the police, when its segments or even senior leaders are connected to organized crime.

"Our investigations have shown that exponents of the State Police, even with high positions, have cooperated with organized crime, referred to the issues we have investigated and the issues we have under investigation", declared the head of SPAK, Dumani. In the investigation files of the Special Prosecutor's Office, police officers are found to be involved in cases of drug trafficking or as part of criminal groups.

Distributors and young people, before justice

Operacionet e fundit të policisë dhe të prokurorisë kanë çuar në pranga kryesisht të rinj. Pjesa më e madhe e tyre, edhe pse janë mbajtur nën vëzhgim apo nënpërgjim, rezultojnë se janë vetëm shpërndarës të lëndës narkotike. Referuar dosjeve hetimore, që INA Media disponon, numri më i madh i tyre janë arrestuar si shitës të substancave narkotike, ndërsa autoritetet, edhe pse kanë përdorur agjentë të infiltruar dhe metoda speciale, si vëzhgimi apo përgjimi telefonik e ambiental, nuk i kanë zbuluar furnizuesit e tyre.

Të dhënat zyrtare, të siguruara nëpërmjet kërkesës për informacion pranë Prokurorisë së Përgjithshme, tregojnë se në të gjitha prokuroritë në vend gjatë 3 viteve të fundit nga policia janë bërë në total 5.499 referime për fenomenin e shitblerjes së drogës.

Nga këto, 5.173 raste ose 94% e tyre janë dërguar para drejtësisë si shpërndarës rastësorë ose, thënë ndryshe, të hetuar sipas nenit 283/1, i cili parashikon dënim me burgim nga pesë gjer në dhjetë vjet.

Në 321 raste të tjera të referimeve të bëra në këto 3 vite nga policia personat e goditur kanë bashkëpunuar në formë të thjeshtë, pra jo si grup kriminal, në aktivitetin e shpërndarjes së drogës.

Në vetëm 5 raste (2 në vitin 2021; 3 në vitin 2022), policia ka arritur që ta godasë këtë fenomen në nivele të larta apo “kokat”, pra, sipas nenit 283/3, që godet “Organizimin, drejtimin apo financimin e kësaj veprimtarie” dhe parashikon një dënim me burgim nga dhjetë gjer në njëzet vjet.

Të dhënat zyrtare tregojnë se në vitin 2023, edhe pse u zhvilluan dy “mega-operacione të rëndësishme”, sipas autoriteteve, dhe u goditën 23 grupe kriminale të shpërndarjes së drogës, të koduar “Tempulli 1” dhe “Tempulli 2”, në asnjë rast nuk u gjetën përgjegjësit për organizimin dhe për financimin e shpërndarjes së drogës.

Si pasojë, asnjë referim nuk u paraqit në prokuroritë e vendit, sipas paragrafit të tretë të nenit 283 ose, thënë ndryshe, për personat që organizojnë apo që e financojnë këtë veprimtari të jashtëligjshme.

Në një përgjim të datës 28 dhjetor të vitit të kaluar mes agjentit të infiltruar, që mban emrin Eri dhe shtetasit Renaldo Llapi është regjistruar një bisedë, ku flitet për blerjen e një doze kokaine. Gjatë bisedës mes agjentit të fshehtë të policisë dhe shpërndarësit ky i fundit pranon se droga nuk është e tija dhe ai vetëm e tregton atë.

Agjenti -Ej, po boje pak më të madhe, thuj, o burr…

Renaldo Llapi- Po nuk është e imja, o burr, se me qen e imja,i fus…

Agjenti – Po thuaja, o vëlla, foli içik, o burr, sikur s`e di ti…

Përgjime mes agjentit të infiltruar dhe shpërndarësit Renaldo Llapi

Për juristët në të gjitha rastet hetuesit janë nxituar dhe po bëjnë “show” me goditjen e fenomenit.

“Ky fenomen (mosidentifikimi i krerëve të trafikut të narkotikëve) ndodh, për arsye se autoritetet ligjzbatuese nuk kanë për qëllim hetimin e thelluar dhe goditjen e fenomenit në qelizë të tij, por, mesa duket, qëllim kanë shfaqjet mediatike për opinionin publik”, thotë Ibrahim Sako, avokat.

“Nëse do të ketë më pak operacione policore, mediatike dhe më shumë hetime profesionale, rezultatet do të jenë ndryshe”, tha Sako për INA Median.

Elis Bilali, avokat, i cili ka përfaqësuar në gjykatë disa persona të arrestuar për shitje të lëndëve narkotike, thotë që ky nxitim ngjan me një përpjekje për të shmangur “peshqit e mëdhenj”.

“Nisur nga natyra e këtyre veprave, mendoj se prokuroria dhe policia janë nxituar dhe janë përpjekur më shumë të godasin fenomenin e shpërndarjes në pakicë të lëndës narkotike, sesa të hetojnë furnizuesit e këtyre shpërndarësve”, komenton juristi Bilali.

 “Në të tilla procedime organi i akuzës duhet të marrë më shumë kohë, të hetojë në mënyrë tërësore të gjithë veprimtarinë kriminale, gjithmonë duke u kujdesur që hetimet të mos dekonspirohen”, – thotë më tej ai.

Në gjashtë muajt e fundit, sipas informacioneve zyrtare nga policia, në të gjithë vendin janë vënë në pranga 1.100 persona për veprën penale të prodhimit dhe të shitjes së lëndëve narkotike.

Materialet hetimore tregojnë se numri më i madh i të dënuarve janë mosha të reja, që janë kryesisht vetë përdorues ose e kryejnë për herë të parë veprën penale të shitjes së lëndëve narkotike. Në fund, dënohen vetëm më shërbim prove.

INA Media analizoi dhjetëra vendime të dhëna nga Gjykata e Tiranës, e cila me argumentin e moshës së re, të mungesës së precedentëve penalë dhe të rehabilitimit i pezulloi dënimet me burg për pjesën më të madhe të të pandehurve, duke i vënë ata në “Shërbim prove”.

Dëshmi të adoleshentëve dhe të personave, që shkojnë deri në moshën 20-vjeçare, tregojnë se ata joshen fillimisht duke iu dhënë doza për përdorim vetjak dhe më pas bien në “grackë” dhe nisin shitjen e dozave, si një mënyrë për të siguruar paratë, që të blejnë dozën e tyre, ditore.

… së bashku me dy shokët e tij, shtetasit R. D. dhe S. H., ka qenë duke konsumuar pije alkoolike dhe cannabis-sativa.

“Kemi marrë makinën dhe kemi shkuar diku, vendin nuk e mbaj mend, për të blerë cigare hashashi. Mbaj mend, që jam nisur për të blerë një qese lënde narkotike dhe nuk e kujtoj faktin si më janë gjetur shtatë qese të tilla”, dëshmoi një adoleshent, i cili u dënua me punë në interes publik.

Në një tjetër vendim për dënimin e një adoleshenti për shpërndarje të lëndëve narkotike thuhet se i riu, pasi është arrestuar me 11.4 gramë cannabis, është dënuar me 4 vite shërbim prove.

“Në deklarimet e dhëna në cilësinë e të pandehurit, i pandehuri R.A. ka pohuar mbajtjen e lëndës narkotike, ka pretenduar se është konsumator i saj, ka deklaruar se e ka mbajtur për përdorim vetjak dhe ka shprehur pendesë për këtë fakt”, thuhet në vendimin e Gjykatës Penale të Tiranës.

Mekanizmat e hetimit

Informacionet, që referohen në dosjet hetimore si të marra në rrugë operative, tregojnë se organet ligjzbatuese, kanë informacion të sigurt mbi personat që e ushtrojnë këtë aktivitet të paligjshëm.

Për të dokumentuar këtë veprimtari kriminale, përdoren agjentë të infiltruar, që bëjnë blerje të simuluar të kokainës, të heroinës apo të kanabisit. Hetimet tregojnë se e sigurojnë lëndën narkotike nga lidhjet shoqërore, e mbajnë të fshehur në banesat e tyre dhe më pas e shpërndajnë në doza më të vogla.

“Për shitjen e lëndës narkotike këta shtetas kanë ndarë edhe zonat, ku e ushtrojnë aktivitetin në qytetin e Tiranës”,  thuhet në një nga dosjet hetimore.

Policia dhe prokuroria kanë zbardhur skemën se si tregtohet lënda narkotike, por sërish nuk kanë mundur të shkojnë deri te furnizuesit.

“Telefonojnë ose takojnë porositësit e njohur prej tyre, por iu përgjigjen edhe personave të panjohur. Vendet e takimit mund të jenë të ndryshme, në afërsi të banesave të tyre ose shkojnë te vendi ku ndodhen blerësit, duke përdorur automjetet e tyre ose makina të marra me qira”, thuhet në dosjen hetimore.

Për ekspertin e sigurisë, Fatjon Softa, hetimet për operacionet e mëdha, të koduara “Tempulli”, për shpërndarje drogash pranë shkollave dhe lokaleve të frekuentuara nga të rinjtë, provuan se nuk u goditën nivelet më të larta.

“Këto aksione nuk e ndërprenë zinxhirin e furnizimit dhe niveli i arrestimeve ishte i ulët dhe i mesëm.Nuk kemi hetime, që të çojnë te grosistët, te trafikantët dhe te bosët e tyre”, – tregon Softa.

Dosjet hetimore tregojnë se mekanizmi i shpërndarjes së lëndëve narkotike, por edhe forma e hetimit të tyre nga ana e agjencive ligjzbatuese është e njëjtë edhe në qytetet kryesore të vendit, si Elbasani, Durrësi, Vlora, Korça apo Fieri.

Edhe pse zyrtarisht në deklaratat për mediat flitet për grupe dhe rrjete të trafikut të drogës, në të vërtetë bëhet fjalë vetëm për bashkëpunëtorë të nivelit të ulët.

Marsin e kaluarPolicia e Tiranës vuri në pranga 20 persona pas një operacioni të koduar “Harta” për akuzën e shpërndarjes së lëndëve narkotike. Sipas hetimeve të prokurorisë, bëhet fjalë për anëtarë tëdy grupeve kriminale, që kishin ngritur një strukturë, që qyteti i Tiranës të ndahej në 11 zona dhe të mbulohej me shpërndarje të lëndëve narkotike në të paktën 28 lagje. Në dosjen hetimore thuhet se, grupet përbëheshin nga të paktën 4 persona, që operonin në zonën e ish-Bllokut, në zonën e Kombinatit dhe atë të Yzberishtit. Shpërndarësit e drogës furnizoheshin te persona të paidentifikuar, që më pas e ndanin dhe e ambalazhonin lëndën narkotike në doza të vogla dhe e shisnin me pakicë. Edhe në këtë rast, pavarësisht se pjesa më e madhe e të dyshuarve u arrestua, autoritetet nuk arritën që të shkojnë te furnizuesit e lëndës narkotike.

Policët, në rrjetin e shpërndarjes së drogës

In the last three months alone, the Police Oversight Agency has reported to the country's prosecutors about 71 criminal referrals for 111 police officers, starting with misuse of duty, corruption, abuse of duty and exercise of illegal influence. An important part of these referrals are also related to the sale and distribution of narcotics. The head of the Police Supervision Agency, Florion Sulejmani, says that investigations are being carried out up to high levels in some districts of the country for involvement in such illegal activities.

"We have several investigations currently open with the criminal trend of selling and distributing narcotics and we are waiting. We have obtained the authorizations of the prosecutor and are carrying out all the special forms and methods for documenting this criminal activity. There are some good investigations in this direction, in Shkodër, in Elbasan, in Fier, in Berat, in Korçë, where we expect good results. In Elbasan we have the first level, management, in Berat, in Saranda as well", says the head of AMP, Sulejmani.

Documenting the involvement of police officers in criminal offenses related to trafficking or favoring persons involved in the sale of narcotics remains a very difficult challenge.

"This category works with real estate agents or with low levels of police structures, which AMP keeps under supervision. If it is not possible, what is called breaking, that is, for someone to talk about the cooperation he has with a superior, it is very difficult to document the criminal activity of a high-level employee", says Sulejmani.

Ervis Shkurta, operative of the operational forces in the General Directorate of the State Police, was arrested after an operation developed with the special method of buying simulated drugs in the capital.

After an incident between traffickers and police officers on Mihal Duri street on the evening of March 21, where Enea Sulejmani was injured, a quantity of 1 kilogram of cocaine was found in his car and his two accomplices, Igli Begaj and Shkëlqim Ostreni, were arrested . Telephone communications led the Police Surveillance Agency to the police officer, Ervis Shkurta.

"On Friday, on 21.03.2024, the conversations between them continue, at the time when the narcotics, seized above, were to be sold, where Vis writes to Shkëlqim: "Ok, tell me when you finish work, brother. Yes , eh vllai, kryt work?", - says in the file provided by INA Media.

The security expert, Fatjon Softa, suggests that, as long as we don't seize the assets of people who are arrested for distributing narcotics, their leaders don't get scared.

"The finances of those who sell or distribute are increasing, says Softa. - Based on this, even the in-depth and long-term investigation is questioned. This shows that these people are protected or supported by state structures or by individuals with power and authority, such as in the police, justice or politics"./ InaMedia

Video