Prag lufte në Gadishullin korean! Seuli paralajmëron Phenianin me të shtëna në kufi

18 Qershor 2024, 15:06Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Prag lufte në Gadishullin korean

Prag lufte në Gadishullin Korean. Ushtaria e Koresë së Jugut qëlloi në drejtim të kufirit me Phenian si shenjë paralajmërimi për të zmbrapsur ushtarët e Koresë së Veriut të cilët kaluan përkohësisht kufirin tokësor të rivalëve për herë të dytë këtë muaj.

Ushtria e Koresë së Jugut është duke vëzhguar rreptësisht aktivitetet ndërtimore të Koresë së Veriut përgjatë kufirit të tyre për të instaluar barriera antitank, përforcim të rrugëve dhe vendosjen e minave tokësore.

Puna ka vazhduar pandërprerë pavarësisht nga disa shpërthime të shkaktuara nga minat që vranë ose plagosën një numër të paspecifikuar ushtarësh të Koresë së Veriut, thanë ushtarak të lartë të Koresë së Jugut.

Sipas Shefave të Shtabit të Përbashkët të Koresë së Jugut, rreth 20 deri në 30 ushtarë të Koresë së Veriut, ndërsa po angazhoheshin në punë të paspecifikuara ndërtimi në anën veriore të kufirit, kaluan për një kohë të shkurtër vijën e demarkacionit ushtarak që ndan vendet në dy pjesë.

 Ushtarët koreanë u tërhoqën pasi Jugu i paralajmëroi duke gjuajtur me armë zjarri.

Jugu lëshoi gjithashtu të shtëna paralajmëruese më 11 qershor pasi një grup tjetër ushtarësh koreano-veriorë kaluan për një kohë të shkurtër kufirin. Shefat e Shtabit të Përbashkët thanë se incidenti i së martës ndodhi në një zonë tjetër përgjatë rajonit qendror të vijës së frontit.

Ai tha se nuk beson se ushtarët e Koresë së Veriut kanë hyrë në kufi me qëllim dhe se Veriu nuk iu kundërpërgjigj shenjave paralajmëruese të Koresë së Jugut. Incidenti ndodhi pasi presidenti rus Vladimir Putin do të vizitojë Korenë e Veriut për herë të parë pas 24 vitesh.

Video