INVESTIGIMI/ Kush është biznesmeni shqiptar që po ‘mbulon’ Ekuadorin me kokainë

21 Mars 2023, 13:01Fokus SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Në foto: Dritan Gjika

Një biznesmen shqiptar konsiderohet nga mediat e Amerikës Latine se është, drejtuesi i një strukture kriminale, në të cilën është përfshirë edhe Rubén Cherres, i cili është akuzuar për ndërhyrje në kompani publike dhe kallëzim në Qeveri.

Shqiptari ka drejtuar disa biznese nga Ekuadori, një prej tyre i lidhur me një importues të akuzuar për trafik droge. Dritan Gjika, 46 vjeç, i cili ka një mjet identifikimi ekuadorian që prej vitit 2013 dhe do të banonte në Guayaquil.

Sipas të dhënave, në seksionin e konsultimit për pagesën e tatimit mbi të ardhurat dhe daljen e valutës, të huajt filluan të deklarojnë në vitin 2015, një vit pas fillimit të një marrëdhënie biznesi me Cherres.

INVESTIGIMI/ Kush është biznesmeni shqiptar që po

Rubén Cherres  ishte takuar me anëtarë të mafies shqiptare gjatë vuajtjes së dënimit për trafik droge në burg.

Pas lirimit, në vitin 2014, (Cherres) filloi të ngrejë disa kompani me Dritan Gjikën. Që nga viti 2019, Gjika kishte deklaruar më shumë se 500 dollarë taksa, por në vitin 2021 shuma ishte 15,342,62 dollarë dhe dërgonte jashtë shtetit 3,729,38 dollarë. Çuditërisht, në vitin 2022 ai nuk ka deklaruar asgjë, pavarësisht se taksa e daljes së monedhës regjistron 1805,10 dollarë.

Gjika e ka nisur biznesin e tij në Ekuador në vitin 2014 me blerjen e aksioneve të kompanisë Cresmark, e karakterizuar nga eksporti i produkteve si bananet. Ajo lidhet gjithashtu me Cannmaná, e krijuar në vitin 2021 dhe e dedikuar për importin dhe korrjen e kanabisit.

INVESTIGIMI/ Kush është biznesmeni shqiptar që po

Por ajo që tërheq më shumë vëmendjen është Agricomtrade. Gjika bleu aksionet e kompanisë, dedikuar shitjes së bananeve, në vitin 2018. Kompania ka mbajtur marrëdhënie tregtare me Alba Exotic Fruit sh. pk, një importuese shqiptare e akuzuar për trafik droge në vendin e saj.

Në Shqipëri, të paktën gjashtë herë, kompania importuese i është sekuestruar drogë në periudhën 2019-2021, në total 181 kilogramë, të gjitha këto dërgesa erdhën nga Ekuadori.

Gjika është marrë edhe me botën e ndërtimit, së bashku me Rubén Cherres, ata themeluan ose kanë qenë partnerë në 13 kompani të pasurive të paluajtshme, tetë prej të cilave janë "letër" sepse u krijuan në një ditë të vetme.

Këto firma janë vëzhguar nga Mbikëqyrja e Shoqërive pasi nuk kanë respektuar rregulloren kundër pastrimit të parave dhe nuk kanë paguar taksat. Raportet iu dërguan Kontrollorit të Përgjithshëm të Shtetit.

Jeta e biznesit të Dritan Gjikës:

Në një hetim ishte arkivuar nga Prokuroria për shkak se nuk ishin gjetur elementet e dënimit që kontribuan në proces. Ky raport tregon monitorimin e disa personave, mes të cilëve edhe Rubén Cherres, i cili shfaqet në një bisedë me Dritan Gjikën.

Danilo Carrera, i cili është mik i Cherres dhe kunati i presidentit Guillermo Lasso, gjithashtu shfaqet në këtë raport.

INVESTIGIMI/ Kush është biznesmeni shqiptar që po

Edhe pse vetë Lasso ka kërkuar nga Policia lokalizimin e Cherres, ai ka mbrojtur kunatin e tij dhe mohon të ketë marrë pjesë në ndonjë paligjshmëri.

Mafia shqiptare në Ekuador:

Në shtator 2022 u publikua një raport mbi veprimet e mafias shqiptare në Ekuador, në të cilin përshkruhet se krerët e organizatave kriminale veprojnë nën fasadën e sipërmarrësve.

INVESTIGIMI/ Kush është biznesmeni shqiptar që po

Nga viti 2016 deri në vitin 2021, në Ekuador kanë mbërritur 991 persona me kombësi shqiptare. Në të njëjtën kohë, në Zonën  8  u ndaluan 19 të huaj me origjinë evropiane. Organizatat në Ballkan shpesh dërgojnë kokainë në ngarkesa me fruta, veçanërisht banane.

Aktualisht është e zakonshme që Policia e Ekuadorit të sekuestrojë drogën në kontejnerë që janë të destinuara për në vende të tilla si Belgjika, Holanda apo Shqipëria./Përgatiti VoxNews

Video