PROFILE/ Who is the "CRAZY WOLF" who was elected president of Argentina!

2023-11-21 14:04:44Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Javier Miley

Friends and enemies of the future president of Argentina compare him to his right-wing populist colleagues such as  Donald Trump or Jair Bolsonaro .

Others, have considered the economist with loose hair as a mixture of Boris Johnson and the killer doll " Chucky ".

But when his image consultant,  Javier Milei,  conceived his unusual hairstyle, she had two different men in mind: Elvis Presley and Wolverine .

“He looks like Wolverine. He acts like Wolverine. He is like an anti-hero" - says Lilia Lemoine, a congresswoman elected alongside her anti-establishment ally, in a recent interview in Buenos Aires.

Lemoine , whose name is Lady Lemon, says she sees striking similarities between Argentina's president-elect and the volatile Marvel character.

“[Wolverine] is very loyal and brave… He can get really angry and aggressive with his enemies, but only when attacked. He never wants to kill anyone or attack anyone for no reason," says the 43-year-old, insisting that Miley also has a soft side.

" He is adorable ," Lemoine asserts, calling the far-right libertarian "the most wanted man in Argentina at the moment."

It wasn't always like that. An unauthorized biography of Miley, who on Sunday defeated his Peronist rival in Argentina's most important election in decades, describes him as an eccentric loner who suffered a childhood of parental abuse and school bullying during the 1980s when he was also given the nickname "El Loco" (The Crazy One).

"More than Miley's ideas, what worries me is his state of mind and emotional stability," says the book's author, Juan Luis González.

As a music lover, Miley was the lead singer of a Rolling Stones cover band called Everest, but according to Lemoine he also likes Bob Marley as well as Verdi.

"He loves opera. He sings opera. He's not very good, but don't tell him I said that," she says.

Milei was more successful as a media personality, finding fame as an economic expert on Argentine television shows where he talked about the woes of inflation but also the virtues of tantric sex.

“Secili njeri ka dinamikën e tij. Në rastin tim të veçantë, unë ejakuloj çdo tre muaj” – mburrej Milei një herë në transmetim. Deklarata të tilla dhe prirja e Mileit për të tërhequr vëmendjen me fjalë të ndyra e bënë atë një emër të njohur dhe e ndihmuan të fillonte një karrierë në politikë rreth 5 vjet më parë.

Ekonomisti libertarian u zgjodh në kongres në vitin 2021 për partinë e tij Libertad Avanza (Liria përparon) dhe u përfshi në garën presidenciale në mes të zemërimit të votuesve për korrupsionin dhe keqmenaxhimin e vendit për të cilën ata fajësojnë krizën më të keqe ekonomike të Argjentinës në dekada.

“Vota për të përfaqëson një përpjekje të dëshpëruar për diçka të re, çfarëdo që të ndodhë” – tha Benjamin Gedan, një specialist argjentinas nga qendra “Wilson”. 

“Opsioni që [votuesit kishin] ishte: ose të njëjtat kushte katastrofike ekonomike ose një bast radikal për një të ardhme potencialisht të ndritshme, por me shumë rreziqe negative.”

Gedan beson se do të ketë “shumë pendim nga konsumatorët në Argjentinë” nëse Milei do të ndiqte qoftë edhe një pjesë të vogël të ideve të tij.

Këto ide përfshijnë legalizimin e shitjes së organeve njerëzore, uljen në mënyrë dramatike të shpenzimeve sociale, nënvlerësimin e krimeve të diktaturës së Argjentinës 1976-1983 dhe ndërprerjen e lidhjeve me dy partnerët më të rëndësishëm tregtarë të Argjentinës, Brazilin dhe Kinën.

Gjatë fushatës, Milei u zotua të shkrijë Bankën Qendrore të Argjentinës dhe të dollarizojë ekonominë.

Ai u shfaq me një sharrë elektrike me motor që synonte të simbolizonte shkurtimet e forta që ai beson se do të ndihmojnë në stabilizimin e ekonomisë dhe “shfarosjen” e inflacionit të shfrenuar.

Biografja e Mileit tregon se disa nga ato ide mund të kenë ardhur nga 5 qentë e tij të klonuar mastiff, të cilëve u ka vënë emra ekonomistësh si Murray Rothbard apo Robert Lucas.

“Ata janë 2 metra të gjatë, peshojnë si 100 kg… Ai i quan si fëmijët e tij me 4 këmbë”, – thotë Lemoine, duke qeshur me pretendimet se lideri i ardhshëm i Argjentinës merr këshilla politike nga ato kafshë.

Shumë ekspertë besojnë se Milei do të detyrohet të moderohet pasi të marrë detyrën muajin e ardhshëm dhe se do të luftojë për të zbatuar propozimet e tij më të diskutueshme. Partia e Mileit kontrollon vetëm 38 nga 257 vendet në dhomën e ulët të Argjentinës dhe vetëm 8 nga 72 në senat.

Por të dielën mbrëma Milei tregoi pak shenja të zbehjes së vizionit të tij për ekonominë e dytë më të madhe të Amerikës së Jugut.

“Ndryshimet që i duhen këtij vendi janë drastike”, – deklaroi ai duke kopjuar planet e Trumpit “për ta bërë Argjentinën sërish të madhe”. Edhe para se të shpallej fitorja e Mileit, Lemoine tha se ishte e sigurt që se idetë e tij do të triumfonin.

"I'm happy because I saw it from the beginning. It's good to know that you were right even when no one believed in it," she says. / The Guardian

Video