Denounced the smuggling of Serbian weapons, the British MP says that Vucic threatened her

2023-09-27 14:06:31Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Alicia Kearns

The head of the Committee for Foreign Policy of the British Parliament, Alicia Kearns, returned to the accusations related to the smuggling of weapons from Serbia to Kosovo. 

She stated that the normalization process should continue and be based on an equal treatment for Kosovo and Serbia. According to Kearns, this is not currently the approach of the EU and the US.

"The current situation in the Balkans worries many MPs around Europe and beyond. There is a desire of the international community to support Kosovo and Serbia to resolve tensions and continue towards a peaceful coexistence. However, if the normalization process is to continue, it must be based on equal and equal treatment for both sides – which is currently not the approach of the EU and the US.”

The head of the Committee for Foreign Policy of the British Parliament, Alicia Kearns, on July 4, denounced the fact that weapons are smuggled from Serbia to Kosovo in ambulances and that they were stored in the premises of the Serbian Orthodox Church.

Dioqeza e Rashkës – Prizrenit, e kishte konsideruar akuzë shumë të rrezikshme, e cila sipas tyre kriminalizonte Kishën Ortodokse Serbe”. Dioqeza kishte kërkuar që të hetoheshin urgjentisht akuzat e bëra nga deputetja britanike.

Presidenti serb, Aleksandar Vuçiç, tha asokohe se Serbia po zhvillon një hetim kundër deputetes britanike. Kearns ka rrëfyer për kërcënimin që i bëri Vuçiç si dhe bisedat me kryeministrin kosovar Albin Kurti për Asociacionin e komunave me shumicë serbe.

“Unë personalisht kam folur edhe me kryeministrin Kurti për nevojën që serbët e Kosovës të ndihen të dëgjuar dhe të përkrahur si pjesë e Kosovës. Mund të gjendet një zgjidhje, por do të kërkojë nga të dy palët kompromis dhe mirëkuptim, retorikë të deeskalimit dhe angazhim të sinqertë në dialogun e kryesuar nga BE.”

Kearns has repeated the statement that weapons from Serbia are being smuggled into Kosovo. According to her, these people should be investigated by whom they are being financed and who is organizing them.

Video