The footage is revealed for the first time when Mjacaj leaves the cell with the crime weapon, the officers accompanied him

2024-02-28 21:44:12Aktualitet SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
The footage when Mjacaj leaves the cell with the crime weapon

A convict denounced on Top Channel through a phone call with journalist Anila Hoxha, that Sokol Mjacaj had attacked two prisoners with a weapon. A very dangerous character who causes a stir every time his name is mentioned, due to the brutal crimes he has committed. He had killed a 13-year-old child for an ordinary robbery. As soon as he was released, he took the lives of 2 Czech tourists in 2015 again to rob.

The first reports were vague and quite contradictory. Initially, the media were informed that there were no victims and the situation was under control. But the truth was that Arben Lleshi was confirmed dead shortly after 2:00 p.m. What impresses is the fact that the leaders of Peqin prison tried to gain time by not giving information to the police either. This results in the investigative file that we have analyzed in full.

From the content of the document 'Register of Receiving and Providing Information' of the Command and Control Room in the Local Police Directorate of Elbasan, it results that on 15.12.2023, at 14:30, a note was made 'requesting information about the event in the prison of Peqin . We contacted the prison hall and they don't give us any information.''  

This information and other details raised a lot of doubts for the prison employees from the first moments. A perfect plan had been carried out that was considered impossible in a high security prison like the one in Beijing.

"The information is definitely about cooperation with prison employees who have tolerated, cooperated or neglected", said the former prosecutor, Eugen Beci

'Hypothesis and doubt remain, proof is lacking. In this event, every hypothesis and doubt is accepted, and it is an event with many unknowns, what is known is only the executioner' said Kreshnik Myftari, lecturer

The complete testimony of Sokol Mjacajt is revealed, who are the VIPs of the crime with whom he was close

The event had been planned for a long time and is suspected to involve powerful underworld figures with important connections at high levels.

But what happened that day…?

Mjacaj: "When I went out for airing, the other prisoners of the sector called me, citizens Kastriot Jaupi, Ilir Çekrezi, Arbër Çeka and others that I don't remember all of them and told me that they had seen on the news that I would be transferred to special regime 41 BIS. As soon as I heard this, I was very angry that I had this bad feeling from Arben Lleshi".

Me sa duket, Mjacaj kishte krijuar shoqëri të rëndësishme në burg. Personat që e kishin informuar, janë emra të konsideruar VIP në botën e krimit. Kastriot Jaupi përbën një prej emrave më të frikshëm të bandave të Beratit. Ai është dënuar për vrasjen e dëshmorit të atdheut Ilir Ngresi. Arbër Çeka, është dënuar për trafikimin e 612 kilogramëve kokainë nga Ekuadori në portin e Durrësit. Ndërsa Ilir Çekrezi, është dënuar për vrasjen e krushkut të familjes së bashku me babain e tij. Informimi i Mjacajt nga këta të burgosur, konfirmohet edhe në dëshminë e policit Ilir Balla, i cili bënte shoqërimin e të burgosurit nga sektori në zonën e ajrimit.

Pasi u informua për vendimin, Mjacaj kuptoi se nuk kishte kohë dhe do të duhej të vepronte për përmbushjen e planit të vrasjes.

“Dua të them këtë veprim e kam bërë në inat e sipër sepse isha i bindur që Arbeni ishte shkaku që mua do më transferonin në regjimin e posaçëm dhe kur mora vesh këtë lajm nuk e mendova gjatë, armën e kisha në brez dhe direkt shkova ta kërkoj për ta vrarë”.

‘Nuk besoj dhe nuk mendoj që është motiv i qenësishëm për rrezik, organizim aq të madh, për thyer cdo lloj sigurie në burg për realizimin e një vepre të tillë penale. Me pak fjalë, nuk besoj se është ky motivi, mund të dalë që është një nga mga motivet, por jo kryesori’, u shpreh ish-prokurori, Eugen Beci.

‘Llogjikisht, cdo vepër penale ka një motiv, në kuptimin e elementit të figurës veprës penale e shpesh motivi është ai që con në zbardhjen e ngjarjes, përherë motivi që qëllimi nga subjektet me eksperiencë manipulohet për mos treguar të vërtetën e veprës penale’ u shpreh Kreshnik Myftari, pedagog.

Zbulohen për herë të parë pamjet kur Mjacaj del nga qelia me armën e krimit, oficerët e shoqëronin

Inside Story, ka siguruar imazhet ekskluzive të fiksuara nga kamerat e sigurisë në burg, që tregojnë gjithë itinerarin autorit të krimit.

Saktësisht, në orën 13:47 e 7 sekonda, Mjacaj shfaqet në korridorin e godinës B, Sektorin numër 2, kati i dytë. Janë momentet ku ai sapo ka dalë nga qelia e tij me numër 9. Në sfond janë edhe 3 punonjës policie. Njëri prej tyre, është shoqëruesi që e përcjell nga qelia në zonën e ajrimit, siç parashikohet në rregullat e sigurisë.

Kamera e fikson për të paktën 16 sekonda në korridor para se të dalë jashtë kur ora shënon 13:47 e 23 sekonda. Siç konstatohet nga imazhet, ai dallohet teksa shkon drejt derës me duar në xhepa. Nga analizimi i pamjes, dallohet kontraktimi i tij sikur ruhet për të fshehur diçka në xhepa. Por, kjo me sa duket nuk u ka bërë përshtypje punonjësve të policisë që si rregull, do të duhej ta kontrollonin.

‘Skema sigurisë e ka qartë, çdo i burgosur që lëviz jashtë sektorit tij, janë të ndarë, kalon proces kontrolli të detyrueshëm ,qoftë ajrosje, takim me familjar apo aktivitete brenda regjimit, futboll apo aktivitete tjera, në hyrje apo dalje kontrolli i të burgosurve është i detyrueshëm’ u shpreh Faik Basha, ish-drejtor i burgut të Peqinit

"Of course, we, every prosecutor or judge, lawyer are checked in a detailed way, physically and with electronic equipment, for this reason it seems absurd and strange how the weapon is inserted if the controls work", said the former prosecutor, Eugen Beçi

The policemen who accompanied the perpetrator of the crime to go out into the air were Indrit Dubali and Ilir Balla. The opening of the iron carrier to get out was done by the policeman on duty at that place Fatos Pire.

Ilir Balla, the testimony: "Prisoners, before they stay in ventilation, leave their rooms and from the column of the sector to the ventilation facilities are accompanied by the ventilation workers, who every shift are two employees and today in this shift I was together with Indri Dubali".

This is another image at 13:51 and 30 seconds when the corridor is empty and Mjacaj has gone out to the outdoor ventilation facilities near building B.

Video