BERZH për Ballkanin Perëndimor: Rajoni ndodhet në udhëkryq, qeverisja në Shqipëri pas 2018 është përkeqësuar

27 Shkurt 2024, 12:52Fokus SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Samiti i fundit i BERZH i mbajtur dje në Londër, është shoqëruar dhe me një raport të detajuar për vendet e Ballkanit Perëndimor. Edhe pse gjatë paneleve të diskutimit u vu qartë në dukje se këtyre vendeve ju duhen dhe 70 vjet për të arritur mirëqënien e BE-së, ajo që shihet në raportin e detajuar është përkeqësimi që ka ardhur nga qeverisjet e vendeve të rajonit, duke përfshirë këtu dhe qeverisjen shqiptare.

Sipas raportit standardet e jetesës në Ballkanin Perëndimor janë shumë prapa vendeve të BE-së.

Banka Europiane për Rindërtim dhe Zhvillim në raportin “A mund të konvergjojë Ballkani Perëndimor drejt standardeve të jetesës në BE?” cilësoi se përmirësimi i qeverisjes në Shqipëri dhe Rajon mund të jetë një mjet efikas për të rritur mirëqenien dhe për të shtyrë para ritmet e konvergjencës për të arritur standardet e BE-së.

Sipas BERZH përmirësimi i cilësisë së qeverisjes mund të ndihmojë në ndryshimin e tendencave demografike sidomos në Shqipëri. Rajoni ka bërë hapa pas në standardet e qeverisjes vitet e fundit, duke zgjeruar hendekun me vendet homologe në BE dhe gjetkë.

BERZH vë ne dukje se, hendeku i PBB-së midis BB-6 dhe BE-ja është ngushtuar në dy dekadat e fundit, por ritmi i konvergjencës është ngadalësuar që nga kriza globale e viteve 2008-09. Sipas tendencave të fundit të rritjes, mund të kalojnë 70 vjet ose më shumë përpara se ËB-6 të arrijë mirëqenien e shteteve të BE-së. Prandaj, pyetja kryesore është: Çfarë mund të bëhet për të përshpejtuar normën e konvergjencës? Dhe ekspertët e BERZH mendojnë se Reformat mund të bëjnë ndryshim.

BERZH për Ballkanin Perëndimor:  Rajoni ndodhet në udhëkryq,

Të gjithë janë dakord se duhet bërë më shumë për të bërë një ekonomi tregu më të qëndrueshme dhe më mirëfunksionale. Por cilat reforma ka të ngjarë të dëshmojnë më shumë efektive në përshpejtimin e konvergjencës? Konkretisht, konvergjenca mund të jetë përshpejtuar nga:

qeverisja më e mirë,

nxitja e lidhjeve ndërkufitare dhe

nxitja e ekonomisë së gjelbër.

BERZH vërën se problemi themelor në 6 vendet e Ballkanit Perëndimor është produktiviteti i ulët, që është akumuluar nga nën-investimet në ekonomi, institucionet e dobëta dhe së fundmi demografia e pafavorshme dhe një mjedis i vështirë biznesi.

“Ekziston një ndjenjë e prekshme zhgënjimi në të gjithë rajonin me ritmin e ngadaltë të reformës dhe ngadalësimin e konvergjencës drejt BE-së që nga kriza globale financiare e 2008-09. Prandaj, pyetja themelore me të cilën përballen politikëbërësit në rajoni dhe institucionet partnere ndërkombëtare, është mënyra se si të rigjallërohet procesi i arritjes”, thuhet në konkluzionet e raportit.

“Përmirësimi i qeverisjes jo vetëm që do të lejonte që ekonomia të funksiononte në mënyrë më efikase dhe efektive, por do të bënte edhe atë të njerëzve jeton më mirë dhe në këtë mënyrë u jep stimuj të rinjve që të qëndrojnë në rajon dhe jo të emigrojnë reduktimin e problemeve të rënda demografike me të cilat përballen të gjitha vendet”.

Sipas BERZH, hapja e mëtejshme e ekonomive, përmirësimi i infrastrukturës ndërkufitare dhe reduktimi i barrierave në kufi do ta bënte rajonin më shumë konkurrues dhe inovativ, dhe më tërheqës për investimet e huaja. Dhe duke u gjelbëruar, duke hequr gradualisht fosilet karburantet dhe shfrytëzimi i potencialit të madh të rajonit për burime të rinovueshme të energjisë, do të sillte shëndet të madh përfitimet (duke reduktuar ndotjen) dhe forcojnë qëndrueshmërinë ndaj goditjeve të ardhshme globale të energjisë.

Nga fundi i vitit 2023, rajoni ndodhet në një udhëkryq, me një të ardhme të pasigurt, thuhet në raport duke kërkuar në këtë mënyrë një politikë të kujdesshme të qeverive të rajonit sidomos në kreditimin e projekteve me fizibilitet të lartë. /VoxNews

 

Video