Çfarë ere mbante e shkuara? Shkencëtarët dekodifikojnë parfumin e Kleopatrës

27 Mars 2023, 19:47Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Kleopatra

Erërat qëndrojnë pak nën vetëdijen tonë të ndërgjegjshme, duke ngjallur emocione dhe kujtime që formojnë mënyrën se si ne e perceptojmë botën. Një aromë e papritur e një rostoje, e harruar prej kohësh ose një libri me pluhur mund ta kthejë një person në vitet e kaluara - duke mundësuar një lloj udhëtimi në kohë që i bën kujtimet e mjegullta më të gjalla.

Sipas shkencëtarëve, aroma si ndjesi është injoruar kryesisht - dhe në mënyrë të padrejtë - në shumicën e përpjekjeve për të kuptuar të kaluarën. Studiuesit tani duan të rindërtojnë aromat e lashta dhe t'i përdorin ato për të mësuar më shumë rreth asaj se si jetonim dikur.

Gjatë pandemisë Covid-19, shumë njerëz që u kapën nga kjo sëmundje humbën përkohësisht shqisën e nuhatjes, çka bëri ta rivlerësonin rëndësinë e erës. Projekte të reja kërkimore janë duke u zhvilluar për të kuptuar se çfarë ere mbante e kaluara dhe për të identifikuar se cilat aroma bashkëkohore duhet të ruhen për pasardhësit.

“Është një sens shumë jetik. Era ishte gjithashtu shumë e rëndësishme në të kaluarën dhe ndoshta ishte edhe më e rëndësishme, sepse në të kaluarën jo gjithçka ishte aq e dezinfektuar", tha Barbara Huber, studiuese doktorale e arkeologjisë në Institutin Max Planck të Gjeoantropologjisë në Jena, Gjermani.

Sfida e gjetjes së aromave të së kaluarës është se si të kapësh një fenomen kalimtar: arkeologët zakonisht gjejnë dhe studiojnë gjërat që mund t'i prekim, dhe këto janë artefaktet që hasim në muze.

Komponimet e erës janë të paqëndrueshme në natyrë - pasi burimi i tyre zhduket, ato gjithashtu zhduken, duke avulluar në ajër. Dhe shumica e aromave rrjedhin nga materialet biologjike - bimët, ushqimet, trupat e njerëzve dhe kafshëve - që kalbet shpejt, shpjegoi Huber.

Pavarësisht të gjitha këtyre sfidave, Huber tha se disa qasje të reja dhe të fuqishme biomolekulare po i ndihmojnë shkencëtarët të deshifrojnë aromat e lashta.

Era e historisë

Çelësi për të zbuluar erërat e së kaluarës është shpesh i padukshëm për syrin e lirë.

Shkencëtarët mund të studiojnë mbetjet e padukshme biomolekulare të mbetura në djegëset e temjanit, shishet e parfumit, tenxheret e gatimit dhe kavanozët e ruajtjes së ushqimit duke përdorur teknika si kromatografia, një proces për ndarjen e komponentëve në një përzierje dhe spektrometria e masës, e cila mund të zbulojë përbërës të ndryshëm duke llogaritur peshën e molekulave të ndryshme.

Biomolekulat më informuese, sipas Huber, përfshijnë lipide – yndyrna, dyllë dhe vajra – që nuk janë të tretshëm në ujë. Ato shpesh gjenden të ngulitura në qeramikë poroze, pasi janë përdorur në sende të tilla si karburanti i llambës ose pomadat aromatike që njerëzit i vendosin dikur në trupat e tyre ose në kufoma. Lipidet gjenden edhe në feçe.

Huber studion gjithashtu metabolitët dytësorë, përbërjet organike të prodhuara nga bimët dhe të mbetura nga produktet me bazë bimore të përdorura në të kaluarën, duke përfshirë rrëshirat, drurët aromatikë, barishtet, frutat dhe erëzat. Komponimet mund të zbulojnë përbërësit dhe aromën e temjanit, ilaçeve dhe ushqimit.

Sekuenca e ADN-së së lashtë dhe proteomika, studimi i proteinave të gjetura të ruajtura në gjëra të tilla si pllaka dentare e kalcifikuar, kanë zbuluar aminoacide që sinjalizojnë kushte si sëmundjet e mishrave të dhëmbëve – të lidhura me erën e keqe të gojës.

Por, siç ilustron hulumtimi i Huber, mbledhja e këtyre të dhënave që lidhen me nuhatjen është shpesh vetëm fillimi.

Rikrijimi i aromave

Në punën e saj, Huber ka studiuar djegëset e temjanit të gjetura në vendin arkeologjik të Tayma, vendbanimi më i vjetër i Arabisë Saudite që daton 5000 vjet më parë, në mënyrë që të përpiqet të rindërtojë "peizazhin nuhatës" të oazit të lashtë.

Ajo zbuloi metabolitë dytësorë që zbuluan përdorimin e rrëshirave aromatike që përmbajnë temjan, mirrë dhe fëstëk në ndërtesa private, varre dhe tempuj, përkatësisht. Huber më pas punoi me një parfumier për të provuar të rikrijonte aromat, duke zbuluar se çfarë ere mund të kenë mbajtur ato vende mijëra vjet më parë.

“Rrëshirat dukeshin vërtet të ngjashme… por kur i digjen, ato kanë një erë krejtësisht të ndryshme. Kështu për shembull, temjani ishte me të vërtetë një erë e pasur - shumë balsamike - dhe vërtet mund të ndieje se ndoshta kjo ishte përdorur për të pastruar shtëpitë si duhet për të shmangur një erë të papëlqyeshme ose diçka të tillë", shpjegoi Huber.

Sean Coughlin, studiues i mendimit antik dhe mesjetar në Akademinë Çeke të Shkencave, po përpiqet të rikrijojë parfumet që mund të ketë mbajtur vetë Kleopatra, bazuar në recetat e regjistruara në tekstet e lashta egjiptiane dhe nga mbishkrimet në muret e tempullit.

“Problemi është i thjeshtë. Normalisht, kur ndjek një recetë, ju e dini se çfarë duhet të merrni. Kur riprodhon një recetë historike, nuk ke asnjë objektiv", tha Coughlin.

“Ajo që ne vërtet po përpiqemi të bëjmë është të përdorim kiminë organike për të qenë në gjendje të na tregojnë diçka rreth procesit, sepse ne mendojmë se procesi ishte në të vërtetë ai që do të përcaktonte gamën e aromave të mundshme,” shtoi ai.

Coughlin i krahason eksperimentet e tij me procesin e testimit të shfaqjes së gatimit "America's Test Kitchen". Ndërsa rezultatet janë mbledhur, ai tha se ata po bëjnë përparim.

Për shembull, një recetë parfumi e studiuar nga Coughlin, e njohur si Mendesian, tregoi se parfumeristët e lashtë ngrohnin vajin për 10 ditë e 10 netë përpara se ta mbushnin me drurë si kanellë dhe rrëshira si mirrë.

“Ky ishte një mister i madh për ne,” tha ai. "Nëse keni gatuar ndonjëherë vaj për 10 ditë, ai merr erë." Por pasi ekipi i tij ngrohu vajin në epruveta deri në 12 ditë, Coughlin zbuloi se teknika përshpejtoi procesin natyral të tharjes së vajit, duke hequr çdo përbërje me erë të keqe dhe përfundimisht duke lejuar që parfumi të zgjasë më gjatë.

“Ekziston edhe një fazë, pas ngrohjes së vajit, por para se të bënin vetë parfumin, ku shtonin gjëra të lehta aromatike si rrënjët, verën dhe rrëshirat. Hipoteza jonë është se këto jo vetëm që mbulojnë erën e keqe (duke shtuar një aromë të këndshme), por edhe thithin erën e keqe të vajit,” shpjegoi ai.

Një arkivë aromash

Instituti për Trashëgiminë e Qëndrueshme në UCL, një universitet i Londrës, identifikoi recetën kimike për erën e librave të vjetër – duke kapur në mënyrë specifike aromën e bibliotekës në Katedralen e Shën Palit në Londër përpara një rinovimi që filloi në 2018.

Vizitorët e bibliotekës, e cila deri në rinovim kishte ndryshuar pak që kur u ndërtua në 1709, shpesh vinin në dukje se u dukej tërheqëse era e librit të vjetër.

"Në epokën e dixhitalizimit, puna me të dhënat fizike është një praktikë gjithnjë e më e rrallë, dhe për këtë arsye mundësia për të prekur dhe nuhatur dokumentet perceptohet si e vlefshme," vuri në dukje një studim i vitit 2017 mbi projektin.

Studiuesit përdorën informacione nga komponimet organike të paqëndrueshme të marra në bibliotekë për të riprodhuar erën historike të librit. Ata gjithashtu bashkuan një rrotë aromatike - një mjet i përdorur nga parfumierët dhe prodhuesit e verës dhe një hap i parë drejt dokumentimit dhe arkivimit të aromave të së kaluarës.

Cecilia Bembibre, pedagoge në Institutin UCL për Trashëgimi të Qëndrueshme, tha se ruajtja e aromës së bibliotekës ishte e rëndësishme sepse aroma ishte një pjesë integrale e identitetit të saj.

“Meqenëse hapësira i është nënshtruar një pune të rëndësishme konservimi në vitet e fundit dhe koleksioni është hequr, është e arsyeshme të supozohet se aroma është zhdukur,” tha Bembibre, i cili është gjithashtu pjesëmarrës në Odeuropa, një projekt kërkimor evropian që synon të sjellë përsëri në jetë aromat historike. “Tani kompleti i ruajtjes që krijuam…(është) arkivi i vetëm ekzistues i një ere të humbur të trashëgimisë.”/BBC

Video