Why does Norway intend to dredge the seabed?

2023-09-14 23:36:01Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Why does Norway intend to dredge the seabed?

Norway could become the first country to start commercial deep-sea drilling if Parliament approves a government proposal to increase an area in the open sea larger than the UK, despite international calls for a global moratorium.

Parliament is expected to discuss the bill in the fall of this year.

Why does Norway want to extract minerals from the seabed?

The government has said that deep-sea drilling could help Europe reduce its dependence on China for supplies of minerals needed to build batteries for electric cars, wind turbines and solar panels.

This decision is also part of Norway's strategy to develop new industries, as its oil and natural gas reserves are expected to gradually decrease.

What does the Government propose?

The Labour-led government has proposed opening up around 280,000 square kilometers of oceanic areas between Jan Mayen Island and the Svalbard archipelago.

Why does Norway intend to dredge the seabed?

The proposed plan is similar to the preliminary principles for opening similar areas for oil and gas exploration.

Of the entire area, a portion is planned to be offered to companies for exploration and production.

With international seabed mining laws still being drafted, Norway need not wait.

What minerals does Norway intend to extract from the seabed?

Një sondazh i sponsorizuar nga Qeveria ka gjetur sasi “të konsiderueshme” të metaleve dhe mineraleve, duke nisur nga bakri, e deri te elementet tjera të rralla.

Këto minerale janë gjetur në sulfide molimetalike rreth 3.000 metra në thellësi të detit.

Në atë zonë besohet se uji i detit bie në kontakt me magmën që ngjitet lart në sipërfaqe, përmes çarjeve tektonike, dhe më pas përhapet në formë metalesh apo si sulfur.

Elementët e rrallë të Tokës, sikurse skandiumi, janë gjetur në thellësi të detit, të cilët rriten me shpejtësi një centimetër për miliona vjet.

Sondazhet norvegjeze kanë gjetur se depozitat e këtyre elementeve të rralla aktualisht e kanë trashësinë e deri në 40 centimetrave.

A ka jetë në fund të detit?

Në thellësi mbi 1.000 metra nuk ka dritë, temperaturat janë gati të akullta dhe presioni i ajrit është shumë i madh.

Megjithatë, jetë ka, pasi shkencëtarët kanë gjetur specie unike të gjalla në atë pjesë, sikurse disa lloje të koraleve, disa lloje të krimbave dhe mikrorganizmave.

Prapëseprapë, pak dihet se si funksionojnë këto ekosisteme.

Çfarë rreziqesh përbëjnë për ambientin?

Një studim i monitoruar nga agjenci qeveritare ka dalë me gjetjet se ndikimi i gërmimeve në natyrë do të kufizohet vetëm në zonën ku nxirren mineralet.

Disa kompani kanë thënë se planifikojnë të nxjerrin minerale nga zonat ku ka më pak biodiversitet, mirëpo disa shkencëtarë kanë thënë se janë të shqetësuar që praktika mund t’i shkatërrojë disa lloje të gjallesave, ende pa u zbuluar.

Propozimi qeveritar është kritikuar nga disa grupe, sikurse Fondi Botëror për Jetën e Egër, mirëpo edhe nga vetë agjencia e saj për ambientin, e cila ka thënë se mungesa e njohurive për biologjinë në thellësi të detit është tepër e madhe për të marrë vendim për gërmim.

Çfarë kanë thënë vendet tjera?

Danimarka ka thënë se studimet norvegjeze për hapje të zonës nuk janë të mjaftueshme, ndërsa Islanda i ka vënë në pikëpyetje të drejtat ekskluzive të Norvegjisë për të eksploruar minerale afër arkipelagut Svalbard.

Norvegjia nuk është pjesë e Bashkimit Evropian, por është anëtare e tregut të përbashkët evropian.

Disa analistë kanë thënë se qëndrimet e BE-së për këtë çështje janë të rëndësishme për planet e Oslos.

Norvegjia është e inkurajuar nga ambiciet e BE-së për t’i diversifikuar importet e mineraleve të rëndësishme dhe për ta rritur prodhimin lokal.

Megjithatë, Parlamenti Evropian u ka bërë thirrje vendeve anëtare që ta mbështesin një moratorium për gërmim të shtretërve të deteve.

Komisioni Evropian ka bërë thirrje, po ashtu, për një moratorium derisa të dihet më shumë për rreziqet.

Si mund të nxirren mineralet nga thellësia?

Aktualisht nuk ekziston teknologji për prodhim të mineraleve që gjenden në thellësi të deteve, ndonëse disa makina janë ndërtuar për të testuar prodhimin.

Studiuesit në Norvegji i kanë përdorur robotët nënujorë dhe makinat e shpimit për t’i mbledhur disa mostra të mineraleve nga thellësia e oqeaneve.

Nxjerrja e mineraleve nga shtrati i detit në Norvegji mund të nënkuptojë thyerjen dhe shkatërrimin e shkëmbinjve para se ata të dalin në sipërfaqe.

Several Norwegian companies that provide technology and services to the oil extraction industry are also looking to get involved in deep ocean surface dredging.

Reuters/REL

Video