Nisur nga fëmija që humbi jetën në Elbasan: Ç’duhet të dini për somnambulizmin

8 Mars 2023, 23:40Aktualitet SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Somnambulizmi

Ditën e sotme, një fëmijë 13 vjeç ka humbur jetën rreth orës 5 së mëngjesit, pasi në gjendje somnambul, ra nga ballkoni i shtëpisë së tij.

Ndërsa po hetohet për zbardhjen e plotë të rrethanave të ngjarjes, është e rëndësishme të flasim për somnambulizmin dhe të kuptojmë se si mund të ndihmojmë njerëzit që e kanë këtë problem.

Çfarë duhet të dini

Somnambulizmi, e njohur gjithashtu si "ecje në gjumë", është një gjendje e cila ndodh gjatë fazave të thella të gjumit dhe shkakton lëvizje të përsëritura si ecje përgjatë shtëpisë apo të folura përçart.

Nëse keni ose njihni dikë që vuan nga somnambulizmi, është e rëndësishme të kuptoni rreziqet e mundshme të kësaj gjendjeje dhe mënyrat e trajtimit të saj.

Rreziqet e somnambulizmit:

- Rreziku i plagëve fizike

Njerëzit që janë në gjendje somnambulike mund të lëvizin në mënyra që janë të dëmshme për veten, siç janë për shembull, rëniet nga lartësia ose goditjet në objekte të forta si tryeza apo dritaret.

- Rreziku i dëmtimit të personave të tjerë

Në raste të rralla, njerëzit që janë në gjendje somnambulike mund të dëmtojnë dhe thyejnë gjëra rreth tyre ose mund të shkaktojnë dëmtim të personave të tjerë që kanë pranë.

- Rreziku i ndotjes me alkool dhe droga

Përdorimi i alkoolit dhe drogave mund të ndikojë në intensitetin e somnambulizmit dhe të rrisë rrezikun e dëmtimeve.

Trajtimi i somnambulizmit:

Rritja e sigurisë në ambientin e gjumit: Mbyllja e dritareve, heqja e objekteve të rrezikshme që ndodhen pranë dhe qetësues të caktuar (të dhënë nga mjeku) mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të dëmtimeve të mundshme.

Kujdesi në trajtimin e çrregullimeve të tjera të gjumit: Në disa raste, somnambulizmi mund të lidhet me çrregullime të gjumit, siç është apnea. Në këto raste, trajtimi i çrregullimit mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave të somnambulizmit.

Terapia kognitive: Përdorimi i terapisë mund t’i ndihmojnë njerëzit që zgjohen somnambul të përmirësojnë cilësinë e tyre të gjumit.

Disa këshilla:

1 – Hani ushqime kryesisht të shëndetshme dhe shmangni kafeinën, alkoolin dhe duhanin para se të flini.

2 – Bëni aktivitet fizik për të ulur stresin dhe për të ndihmuar në rregullimin e ritmit të gjumit.

3 – Përdorni teknika relaksimi, siç janë meditimi dhe yoga, për të ndihmuar në uljen e stresit dhe ankthit.

4 – Mundësisht, mos shihni televizor dhe mos përdorni celularët dhe laptopat në dhomën ku flini, pasi këto pajisje ndikojnë drejtpërdrejt në cilësinë e gjumit.

Nëse simptomat e somnambulizmit vazhdojnë ose përkeqësohen, këshillohet të konsultoheni me një mjek për vlerësimin e sëmundjes dhe për trajtimin e mundshëm me ilaçe ose terapi.

Video