Telefonata e Ramës me drejtorin e RAI shkakton debat të fortë në parlamentin italian: E papranueshme!

25 Prill 2024, 09:26Politikë SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Paolo Corsini dhe Edi Rama

Telefonata e kryeministrit Edi Rama me drejtuesin e rrjetit publik italian RAI, ka sjellë reagimin e Komisionit parlamentar të medias, që njihet edhe si Komisioni për Mbikëqyrjen e RAI-t.

Komisioni e quan këtë telefonatë të Ramës, një ndërhyrje të papranueshme dhe flagrante në lirinë e medias.

Për kryetaren e Komisionit Mbikëqyrës të Rai-t, Barbara Floridia, “është paradoksale që një shef i huaj qeverie ndërhyn drejtpërdrejt tek një menaxher i shërbimit publik pasi është përmendur në një investigim gazetaresk. Edhe nëse kryeministri shqiptar, Edi Rama, do të besonte se ai ishte dëmtuar në një farë mënyre nga investigimi i ‘Report’, kjo nuk mund të justifikojë në asnjë mënyrë ndërhyrjen e tij të drejtpërdrejtë te Rai”.

Shpresoj që të ketë një konsensus të gjerë të të gjitha forcave politike në luftën kundër ndërhyrjeve të jashtme në informacion në mënyrë që të mbrohet pavarësia e medias”, shtoi ajo.

Akoma më të ashpër ishin tre anëtarë të këtij komisioni, Dario Carotenuto, Dolores Bevilacqua dhe Anna Laura Orrico.

Sikur të mos mjaftonte presioni i qeverisë së Melonit ndaj transmetimeve të ‘Report’, tani janë përfshirë edhe krerët e qeverive të shteteve të huaja si kryeministri shqiptar Edi Rama. Le t’i bëjmë Giorgia Melonit një pyetje të thjeshtë: a është normale sipas jush që një drejtues i televizionit publik të kontaktohet drejtpërdrejt nga kryeministri shqiptar për t’u ankuar për një raport gazetaresk? A nuk mendoni se duhet të ndërhyni personalisht për të shmangur atë që duket si një ndërhyrje e panevojshme e kryeministrit shqiptar në lirinë e shtypit dhe pavarësinë e gazetarisë italiane? Nëse i intereson vërtet, siç pëlqen ta thotë shpesh, “sovraniteti i kombit”, le t’i flasë mikut të tij Rama dhe t’i thotë se Italia nuk duron dot ngjarje të tilla. Sa i përket RAI-t, kërkojmë që të zbardhet çdo detaj i kësaj çështjeje”, thuhet në deklaratën e tyre.

Padyshim situata është duke u përdorur nga opozita italiane, kundër kryeministres Meloni, gjë të cilën e ka theksuar edhe Rama në shkrimin e tij. Megjithatë kjo nuk i ka frenuar reagimet.

Tani mund ta quajmë RAIA, Radio Televizioni Shqiptar Italian!” – deklaroi me ironi deputeti i Aleancës së Gjelbër dhe të Majtë, Angelo Bonelli. “Kontakti i drejtpërdrejtë i kryeministrit shqiptar Edi Rama me drejtorin e Rai, Paolo Corsini përfaqëson një përpjekje për të ndikuar televizionin italian dhe në veçanti gazetarinë investigative.

Telefonata e Kryeministrit Rama është ndërhyrje e papranueshme që shkon përtej rastit të vetëm të “Report” dhe prek një problem më të gjerë të lirisë së shtypit dhe pavarësisë së medias shtetërore, e cila duhet t’i shërbejë interesit publik në vend që të veprojë si mjet për interesat politike të momentit të një përfaqësuesi politik, qoftë edhe jashtë territorit të Rait dhe që kryhet nën drejtimin e Kryeministrit Meloni. Është thelbësore të ritheksohet se TV shtetëror duhet të jetë i lirë nga çdo formë ndërhyrjeje politike, për t’u garantuar qytetarëve informacion të saktë dhe të pamanipuluar” – deklaroi Bonelli, sipas ANSA.

 

Video