Islanda do të ndryshojë taksën e turizmit. Pse ky vendim?

18 Qershor 2024, 11:58Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Islanda dëshiron që turistët të dynden drejt burimeve të saj të nxehta, mbulesave piktoreske të akullit dhe peizazheve të llavës të ngjashme me hënën – por jo në kurriz të banorëve të saj ose mjedisit natyror.

Vendi i vogël nordik i njohur për zjarrin dhe akullin nuk është i vetëm. Nga Amsterdami në Venecia, pikat e nxehta në të gjithë globin kanë sjellë masa në përpjekje për të shtypur ndikimet negative të mbiturizmit, duke ruajtur atë që shpesh është një burim jashtëzakonisht i rëndësishëm të ardhurash.

Kryeministri i vendit Bjarni Benediktsson u shpreh se po bëhen përpjekje për të formuar sistemin e taksave për sektorin e turizmit për të ardhmen. Ideja është ajo e një sistemi ku përdoruesi paguan. Duke bërë këtë mund të kontrollohet trafiku i njerëzve. Pra, në kulmin e kërkesës, mund të ketë një taksë më të lartë ku të mund të kontrollohet duke ndryshuar tarifat si brenda ditës, ashtu edhe ndërmjet muajve, ose gjatë periudhave të tjera të vitit. Por kjo është ende në përgatitje.

Qeveria e Islandës rivendosi të ashtuquajturën taksë turistike në fillim të vitit, duke kërkuar të mbledhë fonde për programet e qëndrueshmërisë dhe të zbusë ndikimin mjedisor të turizmit masiv.

Taksa, e cila u pezullua gjatë pandemisë Covid-19, aplikon një tarifë nominale prej 4.34 dollarë për dhomat e hoteleve, me kosto të ndryshme për kampingjet, shtëpitë e lëvizshme dhe anijet turistike.

Benediktsson e përshkroi rikthimin e taksës së turizmit nga paraardhësi i tij si një vendim të rëndësishëm për vendin. Megjithatë, ai shtoi se qeveria duhet të shkojë më tej për të gjetur ekuilibrin e duhur.

Sektori i turizmit në Islandë është rikthyer nga një rënie gjatë pandemisë së koronavirusit. Vendi i cili ka një popullsi prej rreth 383.000 banorësh, pret 2.3 milion vizitorë këtë vit, gati 2.4 milion në 2025-ën dhe deri në 2.5 milion në 2026-ën.

Të ardhurat e gjeneruara nga turizmi kanë qenë gjithnjë e më të rëndësishme për ekonominë e Islandës. Sektori i turizmit përbënte 8.5% të prodhimit të brendshëm bruto në vitin 2023, nga 7.5% në 2022-shin.

Video