E thotë shkenca: Të gjitha llojet e pornografisë janë të dëmshme për jetën seksuale të një çifti

21 Mars 2023, 09:36Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Të gjitha llojet e pornografisë janë të dëmshme për jetën seksuale të një çifti. 

Ky ishte përfundimi i arritur nga studiuesit në Universitetin Brigam Jang në Juta, të cilët studiuan 3,500 njerëz që ishin në marrëdhënie.

Studimi i publikuar në Journal of Sex Research zbuloi se njerëzit që janë në një lidhje dhe zakonisht shikojnë pornografi vetëm, kanë më shumë gjasa të jenë më pak të qëndrueshëm në marrëdhënien e tyre dhe të ndjehen më pak të kënaqur me të.

"Çiftet duhet të dinë se pornografia është një faktor rreziku në marrëdhënien e tyre", thuhet në raport.

Udhëheqësi i studimit Brian J. Willoughby, një profesor në Shkollën e Jetës Familjare të Universitetit Mormon, i tha agjencisë së lajmeve KSL.

“Nuk është vetëm pornografia “e vështirë” që çon në rezultate negative ”, theksoi ai.

Nga 3500 personat e anketuar, 72% ishin heteroseksualë, 17% homoseksualë dhe 11% biseksualë. Për më tepër, 55% e pjesëmarrësve ishin të martuar, 23% raportuan se jetonin me partnerin e tyre, 12% u rimartuan dhe 2% raportuan se ishin në një lidhje.

Studimi më pas e ndau pornografinë në dy kategori:"mainstream", ku seksi është konsensual midis çifteve ose individëve dhe "i vështirë", ku seksi përfshin akte që janë më të dhunshme dhe përshkruajnë sjellje jo konsensuale.

Studiuesit zbuluan se nuk kishte asnjë ndryshim midis llojeve të pornografisë për sa i përket prodhimit të ndikimit negativ:

"Të gjitha llojet e pornografisë i bënin njerëzit të ndiheshin më të paqëndrueshëm dhe më pak të kënaqur me marrëdhënien e tyre".

Sipas Willoughby, meshkujt, veçanërisht ata që janë fetarë, ishin më të prekur nga pornografia. Willoughby dhe studiues të tjerë supozuan se arsyeja pse studimi preku kaq shumë burrat fetarë ishte sepse shikimi i pornografisë ishte në kundërshtim me besimet e tyre morale dhe kështu ata ishin në një "konflikt".

Sipas Willoughby arsyeja pse pornografia ndikon kaq shumë tek çiftet është sepse ata hyjnë në procesin e krahasimit të tyre me burra dhe gra të tjera, duke krijuar pritshmëri joreale për veten, trupin e tyre dhe atë që ata mendojnë se duhet të jenë.

Video