Bezos rifillon turizmin hapësinor të ndërprerë në vitin 2022

20 Maj 2024, 12:16Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Kompania hapësinore e Jeff Bezos, Blue Origin nisi të dielën një ekuipazh prej gjashtë personash në hapësirë, duke rifilluar biznesin e saj qendror të turizmit hapësinor për herë të parë që nga nënorbitali i tij New Raketa Shepard në vitin 2022.

“Jam në ekstazë,” tha Ed Dëight, i cili në moshën 90 vjeç e tetë muaj u bë personi më i vjetër në hapësirë, pas uljes.

Dwight dhe pasagjerët e tjerë, të ulur në një kapsulë në formë pike në majë të raketës, u nisën nga objektet e Blue Origin pranë qytetit të largët të shkretëtirës Van Horn. Raketa u nda nga kapsula, e cila më pas u ngjit më tej përtej kufirit të atmosferës së Tokës në 105.7 km, ndërsa përforcuesi u kthye në tokë siç ishte planifikuar.

Kapsula më pas u kthye në Tokë nën parashuta, duke mbyllur një mision që zgjati afërsisht 10 minuta. Njëra nga tre parashutat e kapsulës nuk u fry plotësisht, një pengesë që mund të tërheqë vëmendjen përpara fluturimit të ardhshëm të raketës.

Dwight ishte kandidati i parë me ngjyrë, i cili u zgjodh nga ish-presidenti amerikan John Kennedy në 1961 për t’u trajnuar si astronaut, por deri më tani nuk kishte fluturuar kurrë në hapësirë.

“Mendova se me të vërtetë nuk kisha nevojë për këtë në jetën time, por tani më duhet në jetën time”, tha Dëight pas uljes.

Blue Origin tani ka fluturuar me 37 astronautë privatë, duke përfshirë në vitin 2021 yllin e “Star Trek”, William Shatner, i cili në atë kohë ishte 90 vjeç e gjashtë muaj.

Pasagjerët, duke përfshirë gjithashtu një kapitalist sipërmarrës dhe një pilot, ishin klientë që paguanin biznesin e turizmit hapësinor të Blue Origin, megjithëse vendi i Dëight sponsorizohej nga një organizatë jofitimprurëse e fokusuar në hapësirë dhe një fondacion privat. Blue Origin nuk ka bërë të ditur se sa i tarifon klientët.

Video