"Një model pa lider"/ E ardhmja e “Ndrangheta’s” dhe roli i shqiptarëve

23 Nëntor 2022, 17:51Kosova&Bota SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Rocco Morabito

Rocco Morabito mund të shihte nga buzë detit nga dhoma e tij e hotelit në João Pessoa, në Paraíba. Ai mund të ndjente erën e oqeanit Atlantik duke shijuar rërën e artë. Por kur autoritetet e gjurmuan në maj 2021, Morabito u bllokua brenda hotelit të tij. Si një anëtar i dalluar i klanit Morabito të Ndrangheta dhe njeriu i dytë më i kërkuar në Itali, nuk mund tw rrezikonte.

Morabito kishte ndihmuar ‘Ndrangheta’ të forconte lidhjet e saj me furnizuesit e kokainës në Amerikën e Jugut, duke ndihmuar në ngritjen e grupit mafioz italian si një nga organizatat më të fuqishme të trafikut në Evropë.

Rrjeti i klaneve që përbëjnë ‘Ndrangheta’ veprojnë kryesisht në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri, që do të thotë se struktura në tërësi është shumë elastike ndaj humbjes edhe të lojtarëve të nivelit të lartë.Të qenit në arrati nuk ishte asgjë e re për Morabiton. Ai ishte arratisur nga vendlindja e tij nga Italia në vitin 1994 pasi policia organizoi një operacion në të cilin ai u ofroi agjentëve të fshehtë miliona dollarë për të blerë një ton kokainë.

Ai u largua nga Evropa për në Amerikën e Jugut dhe përfundimisht u bë një nga agjentët më të rëndësishëm të kokainës për disa klane Ndrangheta në Argjentinë, Brazil, Paraguaj dhe Uruguai. Ai luajti gjithashtu një rol themelor në lidhjen e familjeve të fuqishme kalabreze me organizata të shumta ndërkombëtare të trafikut të drogës.

“Ai ishte si një ambasador për Ndrangheta-n në Amerikën e Jugut,”- tha një herë për të Roberto Saviano, një gazetar italian dhe ekspert i mafies.

Autoritetet në Uruguaj u kapën me Morabiton në vitin 2017, por ai dhe disa të tjerë u arratisën nga burgu atje në 2019. Në korrik 2022, pak më shumë se një vit pas arrestimit të tij nga autoritetet braziliane, ai u ekstradua në Itali, ku pritet të kalojë pjesën tjetër të jetës në burg.

Një model pa lider

"Një model pa lider"/ E ardhmja e

Operacionet e decentralizuara të ‘Ndrangheta’ u japin klaneve fleksibilitetin për t’u përshtatur me humbjet e lidershipit duke kufizuar pasojat në rrjetin më të gjerë.

“Të huajt mund të kontaktojnë vetëm një person nga klani ‘Ndrangheta që u nevojitet për marrëveshjen e drogës; të tjerët nuk ekspozohen,-” tha për InSight Crime profesoresha e kriminologjisë në Universitetin e Essex, Anna Sergi.

Në të njëjtën kohë, çdo klan përfiton nga shoqërimi me markën ‘Ndrangheta — një vulë miratimi që qëndron për besueshmërinë në botën kriminale.

“Trafiku i drogës kërkon shumë besim midis dy palëve. Pra, sa më i besueshëm të jesh, aq më shumë mund të blesh. Dhe ‘Ndrangheta janë si një orë zvicerane. Ata janë gjithmonë në kohë me pagesat,” gazetari dhe eksperti i mafias, Sergio Nazzaro tha për InSight Crime.

Struktura e ‘Ndrangheta’-s gjithashtu e bën më të lehtë për klanet e reja hyrjen në tregun e kokainës, me klanet e krijuara që u ofrojnë hyrjeve akses tek ndërmjetësit ndërsa veprojnë si garantues për dërgesat e drogës. Ky sistem referimi, sipas Sergi, ka rritur numrin e klaneve Ndrangheta aktive në tregtinë transnacionale të kokainës nga rreth 10 në vitet 1990 në 35-50 klane në vitet 2000.

Bosët e klaneve Ndrangheta nuk përfshihen gjithmonë drejtpërdrejt në tregtinë e drogës. Pavarësisht se ishte një nga trafikantët më të shquar të drogës Ndrangheta në Amerikën e Jugut, Morabito nuk ishte bosi i klanit të tij. Ai bëri pazare kokaine në mënyrë të pavarur në emër të klanit pa pasur nevojë të kërkonte miratimin e tij.

“Ai ishte një lloj menaxheri ekzekutiv. Por presidenti me pushtetin e vërtetë ishte dikush tjetër,” tha Sergi. Ashtu si Morabito, Assisi operoi në mënyrë të pavarur, duke përdorur kontaktet e ‘Ndrangheta’ dhe emrin e markës, por duke mos u kufizuar në punën vetëm me një klan ‘Ndrangheta.

Ai u shfaq për herë të parë në radarët e autoriteteve italiane në vitet 1990 kur u lidh me trafikun e kokainës nga Barcelona, ??Spanjë, në Torino, Itali dhe Roterdam në Holandë.

Ai u arrestua në Torino në vitin 1997 si pjesë e një sekuestrimi kokaine që ishte më i madhi në historinë e qytetit në atë kohë. Assisi kreu një vit në paraburgim dhe u lirua në pritje të një çështjeje gjyqësore që do të zvarritet për dekadën e ardhshme.

Megjithatë, klanet po përballen me konkurrencë në rritje nga rrjetet e tjera evropiane të trafikut të kokainës.

Aktorë të tjerë, veçanërisht rrjetet shqiptare, mësuan nga modeli ‘Ndrangheta’ dhe tani veprojnë gjithashtu në rrjedhën e sipërme , duke siguruar kokainën nga më afër burimit nëpërmjet ndërmjetësve të pavarur.

“Shqiptarët u sollën thjesht për të zhvendosur sendet nga A në B. Por ata u bënë ekspertë në logjistikën evropiane dhe këto rrjete logjistike tani i përkasin kryesisht grupeve kriminale shqiptare,“-tha Nazzaro.

Klanet ‘Ndrangheta’ janë përshtatur me radhë dhe shpesh bashkëpunojnë me rrjetet shqiptare.

“Shqiptarët nuk janë konkurrentë. Ata janë partnerë,”– tha Sergi.

Megjithatë, meqenëse Amerika Latine aktualisht po dëshmon nivele rekord të prodhimit të kokainës, ka shumë biznese për të bërë./ Burimi: Insightcrime.org

Video