Liz Truss, the Prime Minister who got it all wrong!

2022-10-20 15:33:35Pikëpamje SHKRUAR NGA THE ATLANTIC
Liz Truss

In March 1841, William Henry Harrison became the ninth president of the United States. He gave the longest inaugural address in history at an hour and 45 minutes, caught a cold, and then, after just 32 days in office, succumbed to a mix of pneumonia and 19th-century medicine.

According to a persistent, even apocryphal, rumor, Harrison caught that fatal chill at his inauguration. Here in Britain, Liz Truss's prime ministership was dealt a similar death blow by her government's first decisive event – ??the launch of an economic plan designed to turn Britain into a low-tax libertarian haven. Just six weeks into her term, her ambitions have lifted this mortal coil, descended from the curtain and joined the invisible chorus. They are dead. They have ceased to be.

Truss ran for prime minister on a promise to boost growth. Instead, she caused market turmoil, a plunge in the pound and a sharp drop in her party's poll numbers. Even now, she says she wants to lead her party in the next election, if she hadn't burned her credibility; Her long ideological commitment to 'Britannia Unchained' has proved entirely resistant to changing facts and circumstances.

On September 23, Truss watched as Kwasi Kwarteng – her Chancellor of the Exchequer, political pal and personal friend – tabled a "mini-budget" that would cut taxes on top earners, lift a cap on bankers' bonuses and cancel a planned increase in corporate taxes. This was "the biggest package in generations," he said. Dust off the Laffer curve, shut up the "doomsayers" worried about where the money would come from, and enjoy what even one sympathetic commentator described as "a Reaganite display of Thatcher's fiscal intemperance and deceit".

The left-wing opposition hated it – cutting taxes for millionaires while Middle Britain struggled with high energy bills, rampant inflation and rising mortgage costs – but so did the financial markets. Government bonds fell sharply, leaving pension funds scrambling to stay solvent. Five days later, the Bank of England was forced to step in and stabilize the British economy. A right-wing chancellor had implemented right-wing economic dogma, and the free market shuddered—in terror.

Earlier this month, as Truss's Conservative Party gathered for its annual conference, peer pressure pushed the prime minister to scrap her most toxic policy, tax cuts for the wealthy. She showed the humiliation with a dull speech attacking anyone who criticized her as part of the "anti-growth coalition". These people, she asserted, “would rather talk on Twitter than make tough decisions… From broadcast to podcast, they give the same old answers. There are always more taxes, more regulations and more interventions."

Por edhe kjo kukull e paarsyeshme e blasfemimit të luftës kulturore nuk mundi të rivendoste qetësinë në tregje apo partinë e trazuar në pushtet. Të gjithë mund të shihnin se autoriteti i Truss dhe Kwarteng ishte copëtuar. The Economist vuri në dukje se, pasi u mor parasysh periudha zyrtare e zisë për Elizabeth II, Truss “kishte shtatë ditë në kontroll. Kjo është afërsisht jetëgjatësia e një marule.” Një gazetë tabloid menjëherë krijoi një transmetim të drejtpërdrejtë të një perime të kalbur, për të parë se cila zgjati më shumë. Marulja tani duket e trishtuar dhe e vyshkur. Po ashtu edhe kryeministri.

E dëshpëruar për të mbetur në pushtet, Truss shkarkoi Kwarteng të premten – edhe pse ajo kishte nënshkruar propozimet e tij katastrofike. Dje, zëvendësuesi i Kwarteng, Jeremy Hunt, doli në televizion dhe shkarkoi video pas klipi në politikat e dashura ekonomike të Truss. Në tre ditë (koha e tij në punë) dhe pesë minuta e gjysmë (kohëzgjatja e deklaratës së tij televizive), Hunt zgjidhi të gjithë bazën e udhëheqjes së Truss aq gjithëpërfshirëse sa që muaji i kaluar mund të mos kishte ndodhur kurrë.

Ishte një gjakderdhje: “Objektivi më i rëndësishëm për vendin tonë tani është stabiliteti”, tha ajo, duke përmbysur pothuajse të gjitha uljet e taksave të shpallura në minibuxhetin. (Subvencioni për faturat e brendshme të energjisë u zvogëlua gjithashtu në mënyrë drastike: Kjo politikë dukshëm e shtetit të madh, e detyruar ndaj qeverisë nga çmimet e larta të gazit me shumicë, ishte – dhe ende është – jashtëzakonisht e kushtueshme dhe një udhëheqës më i kujdesshëm mund të kishte frenuar të tjerët Si rezultat, jo Liz Truss, e cila ishte zotuar se do të “goditej në tokë”.)

Shpejtësia dhe egërsia e kolapsit të Truss-it ka qenë befasuese – veçanërisht sepse paraardhësi i saj, Boris Johnson, fitoi zgjedhjet e përgjithshme me një shumicë mbresëlënëse prej 80 vendesh vetëm tre vjet më parë. Në atë kohë, Konservatorët dukeshin si një turmë pushtuese, edhe pas një dekade në pushtet dhe agonisë së zgjatur të negociatave të Brexit.

Pra, çfarë ka shkuar keq? Gjithçka. Që nga marrja e detyrës, ajo ka bërë një sërë thirrjesh të këqija. Ajo emëroi një kabinet me shokë të linjës së ashpër, në vend që të bazohej në gjerësinë e partisë së saj. Ajo shkarkoi nëpunësin më të lartë civil në thesar, sepse ai ishte shumë i dhënë pas ortodoksisë fiskale. Ajo shkarkoi strategun që organizoi fitoren e zgjedhjeve të 2019-ës. Shefi i saj i kabinetit e ka kaluar të gjithë mandatin e tij i përfshirë në skandal pasi u zbulua se ai paguhej nga firma e tij e vjetër lobuese, në vend që të marrë një rrogë nga qeveria. Ajo nuk e përgatiti vendin për uljen e taksave më të larta. Me sa duket, ajo ishte e sigurt se adhurimi i medias së djathtë do të mjaftonte për të bindur pjesën tjetër të Britanisë se milionerët ishin grupi që kishte më shumë nevojë për pushim tani.

Akoma më keq, gjatë gjithë rrugës, Truss mezi ka qenë i dukshëm, sikur veprimet e saj flasin vetë. Të cilën, për fat të keq, e kanë. Në ditët e fundit, sondazhet e përkeqësuara të konservatorëve kanë treguar se ata nuk do të humbnin thjesht zgjedhjet e ardhshme; nuk do të ishin më partia e dytë më e madhe në Parlament. Nëse fatet e tyre nuk pësojnë një përmbysje të plotë, konservatorët – të cilët kanë dominuar periudhën e pasluftës dhe e konsiderojnë veten “partia e natyrshme e qeverisë” në Britani – do të pësonin një zhdukje në shkallën e qendrës së djathtë kanadeze në 1993.

Në këto rrethana, pasardhësit e mundshëm kanë filluar të paraqiten. Hunt, kancelari i ri, ka kandiduar pa sukses dy herë për lidership dhe do të donte një shans tjetër. Penny Mordaunt, të cilin Truss e mposhti gjatë verës, mohoi dje se kryeministri ishte fshehur “nën një tavolinë” në vend që të përballej me Dhomën e Komunave. Duke bërë këtë, Mordaunt rastësisht përsëriti akuzën. (Titujt dhe njoftimet shtytëse shkruan vetë.) Rishi Sunak, një tjetër rival i mposhtur, po qarkullon gjithashtu – i gatshëm të theksojë se paralajmërimet e tij të padëgjuara për politikat ekonomike të Truss kanë rezultuar të jenë të matur. Aleatët e Boris Johnson-it madje po sugjerojnë që Britania ta kthejë atë, sipas stilit të Berlusconit, për një përpjekje tjetër.

Në fillim të këtij viti, shkrova se Truss po hynte në një uragan ekonomik. Për disa arsye, ajo vendosi se përgjigja më e mirë ndaj kësaj ishte të hidhte grushta parash në ajër në formën e shkurtimeve të pafinancuara të taksave. Ajo ka dështuar sepse fitoi udhëheqjen duke u thënë aktivistëve më të zjarrtë të partisë së saj atë që donin të dëgjonin. Ajo ka dështuar sepse është një Brexite e rilindur dhe tashmë e kishte gëlltitur gënjeshtrën se realiteti mund të përkulet në ideologji. Ajo ka dështuar sepse, në një sistem kryeministror, ??nga liderët mund të pritet që të zbatojnë edhe premtimet e tyre më të papërgjegjshme – kështu që lidhja midis veprimit dhe pasojës është brutale e dukshme.

Liz Truss has co-starred as Margaret Thatcher without noticing that the Britain of 2022 is nothing like the Britain of 1979, neither in terms of demographics nor its economic problems. Her time as prime minister is an epitome of being careful what you wish for: true Trussonomics – Brexit-loving, libertarian, oozing – has certainly been tried. Unfortunately, it went as well as William Henry Harrison's inaugural address./ The Atlantic 

Video