Raporti/ Çmimet e ushqimeve bazë mund të rriten deri në vitin 2030

5 Korrik 2024, 09:15Biznes SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Pandemia, rritja e normave të interesit dhe konfliktet gjeopolitike kanë rezultuar në një rritje dramatike të çmimit të shumë produkteve ushqimore në Mbretërinë e Bashkuar, duke përfshirë vajin e ullirit, fasulet e pjekura dhe sheqerin e bardhë të grimcuar. Një studim i ri ka përshkruar se ku mund të shkojnë çmimet gjatë viteve të ardhshme.

Cilat produkte pritet të jenë më të shtrenjtat deri në vitin 2030?

Sipas platformës së blerjeve online BravoVoucher, deri në vitin 2030, vaji i ullirit pritet të jetë një nga produktet më të prekura. Çmimi i tij është rritur me 113.8% midis 2019 dhe 2024 (në 8.04 £ deri në Mars 2024) për një shishe 1 litër 500 ml. Tani, BravoVoucher vlerëson se nëse inflacioni nuk ngadalësohet, çmimet e vajit të ullirit potencialisht mund të rriten në rreth 17,19 £ deri në vitin 2030. Megjithatë, nëse inflacioni arrin të ulet në 2% deri në fund të dekadës, çmimet e vajit të ullirit mund të rriten në një ritëm relativisht më i butë, duke prekur pothuajse 9,05 £ deri në vitin 2030.

Çmimet e vajit të ullirit janë ende duke u ndikuar shumë nga lufta e vazhdueshme Izrael-Hamas, kryesisht për shkak të sulmeve rezultuese të Houthi në Detin e Kuq ndaj kontejnerëve dhe anijeve të mallrave që shkaktojnë ndërprerje të konsiderueshme në rrugët dhe rezervat e furnizimit me naftë në MB, si dhe në mbarë botën.

Spanja, Italia, Portugalia, Greqia, Turqia, Maroku dhe Tunizia janë disa nga prodhuesit më të mëdhenj të vajit të ullirit në botë. Megjithatë, rritja e temperaturave në të gjithë Evropën, veçanërisht në Evropën Jugore, duke çuar në thatësira, reshje të dobëta shiu dhe një dimër më të ngrohtë se sa pritej 2023-2024, të gjitha kanë kontribuar në korrje të dobëta të ullirit kohët e fundit. Kjo ka bërë gjithashtu një rrugë të gjatë në mbajtjen e çmimeve të vajit të ullirit vazhdimisht të larta.

Çmimet e fasuleve të pjekura janë rritur gjithashtu me një rritje prej 70.5% midis 2019 dhe 2024, në 1.04 £ për kallaj 400-425 g. Megjithatë, mund të ketë më shumë për të ardhur, me mëngjesin e preferuar që mund të shkojë në rreth 1,17 £ deri në vitin 2030, dhe kjo është nëse planet për reduktimin e inflacionit shkojnë mirë. Nëse jo, konsumatorët mund të duhet të paguajnë rreth 1,77 £ për kanaçe.

Çmimet e fasuleve të pjekura janë rritur kryesisht gjatë dy viteve të fundit, për shkak të rritjes së çmimeve të prodhuesve si Heinz për të rritur përfitimin e njësive, në një lëvizje që disa kritikë e kanë denoncuar si nxitje të ‘lakmisë’. Ngjashëm me tkurrjen, lakmia ndodh kur korporatat ose bizneset i mbajnë çmimet e produkteve të larta qëllimisht, edhe në një skenar të kostos së jetesës ose të inflacionit të lartë, në mënyrë që të maksimizojnë fitimet.

Një tjetër përbërës kyç, sheqeri i bardhë i grimcuar, mund të bëhet gjithashtu shumë më i shtrenjtë në linjë, me çmimet që tashmë janë rritur në 1,19 £ për kg në mars 2024, një rritje prej 67,6%. Deri në vitin 2030, nëse inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar zbret në 2%, sheqeri i bardhë i grimcuar mund të ketë një rritje të lehtë në afërsisht 1,34 £, megjithatë nëse jo, një kilogram mund të kushtojë 1,99 £ deri atëherë.

Çmimet e sheqerit kanë parë kryesisht rritje kohët e fundit për shkak të faktit se prodhuesit përballen me fatura më të larta të energjisë, ku prodhimi i kallamsheqerit, veçanërisht për produkte të tilla si etanoli, sheqeri dhe melasa është një proces veçanërisht intensiv i energjisë. Për më tepër, kostot më të larta të plehrave dhe korrjet e dobëta në vendet kryesore prodhuese të sheqerit si India, për shkak të thatësirës dhe reshjeve josezonale, kanë vënë gjithashtu presion mbi çmimet.

Kjo ka ndikuar edhe në produkte të tjera si biskotat, çokollata dhe ëmbëlsira të tjera, për të cilat sheqeri dhe produktet e sheqerit janë një komponent kyç.

Uji mineral i pandryshuar gjithashtu mund të lihet jashtë disa shportave të blerjeve në vitin 2030, nëse inflacioni vazhdon, pasi deri atëherë, çmimet mund të arrijnë rreth 1.74 £ për shishe. Në një skenar më optimist të inflacionit, çmimet mund të jenë më afër 1,17 £, një rritje e lehtë nga 1,04 £ për shishe të vitit 2024. Uji mineral ka parë tashmë një rritje të çmimit prej 67.7% gjatë pesë viteve të fundit.

Çmimet e ujit në shishe kanë qenë në rritje së fundmi për shkak të rritjes së çmimeve të naftës dhe kimikateve. Kjo është për shkak të impianteve të trajtimit të ujit që kërkojnë sasi të konsiderueshme karburanti dhe kimikatesh, si karboni i aktivizuar, sulfati i aluminit dhe amoniaku, ndër të tjera, për të përpunuar ujin.

Megjithatë, roli i karburantit në prodhimin e ujit në shishe nuk kufizohet vetëm në aktivitetet kryesore të trajtimit të ujit. Një sasi e konsiderueshme nafte kërkohet gjithashtu për të prodhuar shishet plastike. Për shkak të rritjes së çmimeve të benzinës dhe naftës, janë shtuar edhe kostot e transportit, duke bërë që të gjitha këto barra të kostos t’u kalojnë konsumatorëve.

Në mënyrë të ngjashme, biskotat e thjeshta gjithashtu mund të bëhen shpejt të papërballueshme për shumë njerëz, të parashikuara të kushtojnë rreth 1,52 £ për pako 200-300 g në vitin 2030, nëse inflacioni është në rrugën e duhur, por afërsisht 2,25 £ për pako nëse jo. Kjo është kryesisht për shkak të kostos në rritje të përbërësve të tillë si sheqeri dhe mielli. Konsumatorët gjithashtu mund të shohin që misri të bëhet më të shtrenjta pasi çmimet e qumështit gjysmë të skremuar pritet të rriten në rreth 1,83 £ për dy pintë deri në vitin 2030, nëse inflacioni nuk vihet nën kontroll. Nëse çmimet bien, dy pintë ka të ngjarë të kushtojnë 1,40 £.

Ju gjithashtu mund t’ju duhet të paguani diku midis 9,85 dhe 11,10 £ deri në fund të dekadës për zgjedhjen tuaj të djathit, në varësi të mënyrës se si shkon inflacioni. Pula e plotë e freskët dhe e ftohtë pritet gjithashtu të bëhet më e shtrenjtë, me 5,31 £ për kg nëse inflacioni qëndron ashtu siç është tani. Nëse jo, një kg mund të kushtojë 4,31 £. Për më tepër, brokoli mund të ketë një rritje të konsiderueshme të çmimit në 3,32 £ për kg deri në vitin 2030, nga 2,50 £ për kg në 2024, nëse inflacioni nuk ulet. Nëse po, një kg brokoli ka të ngjarë të jetë afërsisht 2,82 £.

Prindërit gjithashtu mund të duhet të lënë mënjanë për formulën pluhur për bebe, me një paketë që pritet të kushtojë diku midis 13,44 dhe 14,97 £ deri në fund të dekadës. Raporti i fundit u bazua në një studim të mëparshëm duke përdorur të dhëna nga Zyra për Statistikat Kombëtare, ku platforma shikonte inflacionin e çmimeve të ushqimeve për artikujt kryesorë nga 2019 në 2024.

Parashikimet e vitit 2030 u ndanë në dy grupe parashikimesh, njëra ku inflacioni i Mbretërisë së Bashkuar kthehet në objektivin prej 2% të Bankës së Anglisë deri në vitin 2030, dhe tjetra ka të ngjarë të zbatohet nëse inflacioni qëndron i njëjtë siç është aktualisht dhe nuk ulet.

Video