Vendimi historik në Britani: Shqiptari i njohur si "C9' humbet shtetësinë pasi ndihmoi qindra bashkëatdhetarë të hynin ilegalisht

11 Shkurt 2024, 11:37Aktualitet SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Shqiptari i njohur si C9

Në një vendim historik, një shqiptari të paidentifikuar, të referuar si C9, i është hequr nënshtetësia britanike pas akuzave për orkestrimin e një operacioni të gjerë kontrabande emigrantësh nëpër Kanalin Anglez.

Pasi kishte hyrë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar në vitin 1999, shqiptari i referuar me pseudonimin C9 mori me sukses nënshtetësinë britanike përpara se të akuzohej për lehtësimin e hyrjes së qindra emigrantëve, kryesisht shqiptarë.

Ngritja dhe rënia e C9

Udhëtimi i shqiptarit filloi në fund të viteve '90 kur ai hyri në Mbretërinë e Bashkuar. Me kalimin e viteve, ai arriti të ndërtojë një jetë, duke siguruar përfundimisht nënshtetësinë britanike. Megjithatë, bota e tij u rrëzua në vitin 2020, kur ai u akuzua për pastrim parash, tregti droge, posedim armësh zjarri dhe organizim të një rrjeti kontrabandues emigrantësh.

Operacioni i tij fillimisht përfshinte fshehjen e emigrantëve në kamionë. Por ndërsa COVID-19 përfshiu globin, shqiptari dyshohet se ndryshoi strategjinë e tij, duke u kthyer në varka të vogla për të transportuar migrantët nëpër kanalin tradhtar anglez. Kjo lëvizje shënoi një përshkallëzim të rëndësishëm në shkallën dhe guximin e operacioneve të tij.

I zhveshur nga shtetësia: Vendosja e një precedenti

Në vitin 2020, Sekretari i Brendshëm revokoi pasaportën britanike të shqiptarit, duke përmendur statusin e tij si një "lehtësues i rëndësishëm kriminal". Pas një beteje rraskapitëse ligjore, Komisioni Special i Apelimit të Emigracionit (SIAC) e la në fuqi këtë vendim në janar 2023. Ky vendim krijon një precedent, duke shënuar herën e parë që dikush humbet nënshtetësinë britanike për shkak të akuzave për kontrabandë emigrantësh.

Pavarësisht provave në rritje kundër tij, shqiptari pohon pafajësinë e tij, duke këmbëngulur se ai është thjesht një punëtor ndërtimi. Megjithatë, posedimi i tij i një Bentley 200,000 £ me 16,000 £ para cash tregon një realitet tjetër.

Një familje e copëtuar

Pasojat e veprimeve të supozuara të shqiptarit shkojnë përtej tij. Gruaja dhe fëmijët e tij, të gjithë shtetas britanikë, tani përballen me një të ardhme të pasigurt. Ndërsa ata qëndrojnë në Mbretërinë e Bashkuar, fantazma e krimeve të supozuara të babait të tyre duket e madhe, duke hedhur një hije mbi jetën e tyre.

Ndërsa bota përballet me sfida të pashembullta migracioni, histori si ato të shqiptarit shërbejnë si kujtues të rreptë të kostos njerëzore dhe kompleksitetit të përfshirë. Rasti i tij nënvizon masat në rritje që vendet janë të gatshme të marrin për të luftuar migracionin e paligjshëm, edhe nëse kjo nënkupton heqjen e shtetësisë së individëve të fituar me vështirësi.

Historia e C9, shqiptarit pa emër, i cili u ngrit nga hija vetëm për t'u rrëzuar nga akuzat për trafik emigrantësh, është një kujtesë rrëqethëse e pasojave të aktiviteteve të tilla. Ai shënon gjithashtu një pikë kthese të rëndësishme në mënyrën se si kombet trajtojnë migracionin e paligjshëm, duke vendosur një precedent që ka të ngjarë të ketë jehonë nëpër gjykata dhe përtej kufijve për vitet në vijim.

Video