Çfarë është virusi sincicial respirator që po prek fëmijët?

28 Nëntor 2023, 12:10Lifestyle SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX
Foto ilustruese

Virusi sincicial i frymëmarrjes (RSV) është një virus i zakonshëm që mund të prekë njerëzit e të gjitha moshave, por infeksioni është më i zakonshëm tek fëmijët dhe foshnjat.

Për shumë të rritur dhe fëmijë të shëndetshëm, një infeksion RSV shkakton simptoma të ngjashme me ato të një ftohjeje. Tek foshnjat, një infeksion RSV mund të jetë më serioz.

Infeksioni zakonisht nuk shkakton dëme serioze, por në raste të rënda, mund të çojë në komplikime serioze të mushkërive.

RSV është një nga viruset më të zakonshëm që shkakton infeksione të mushkërive dhe rrugëve të frymëmarrjes tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Simptomat e RSV

Në varësi të moshës, ashpërsia e infeksionit RSV dhe simptomat që përjetoni mund të ndryshojnë.

Simptomat zakonisht shfaqen brenda 4 deri në 6 ditë nga kontraktimi i virusit. Individët e moshuar zakonisht kanë simptoma më të lehta si kongjestion ose ethe. Fëmijët më të vegjël se 1 vjeç kanë simptomat më serioze.

Simptomat e zakonshme të një infeksioni RSV si për të rriturit ashtu edhe për fëmijët përfshijnë:

Ethe

Mbingarkesë

Kollë

Rrrjedhje e hundës

Teshtitje

Simptomat më pak të zakonshme përfshijnë:

Fishkëllimë në frymëmarrje

Frymëmarrje e vështirë, e shkurtër ose e shpejtë

Lëkurë kaltëroshe

Zakonisht, këto shihen vetëm me infeksione më të rënda, të tilla si bronkioliti ose pneumonia.

Shkaqet

RSV është një infeksion viral që mund të transmetohet nëpërmjet kontaktit të ngushtë me dikë që e ka atë. Nëse jeni duke qëndruar pranë dikujt me RSV dhe ai kollitet ose teshtin, ekziston mundësia që ju të merrni virusin.

Është gjithashtu e mundur që të merrni virusin duke prekur diçka, të tillë si një lodër ose një dorezë dere, që është prekur së fundmi nga dikush që ka virusin.

Komplikimet që lidhen me RSV

Përveç rritjes së rrezikut të infeksioneve më serioze, fëmijët me raste më të rënda të RSV mund të zhvillojnë infeksione të veshit dhe korup, që është një inflamacion dhe ënjtje e kordave vokale. Kjo shkakton një tingull të fortë kur kolliten.

Fëmijët që zhvillojnë bronkiolit si rezultat i RSV mund të kenë një rrezik më të lartë të zhvillimit të astmës, megjithëse shkaku nuk është i qartë.

Shumica e fëmijëve me RSV kanë pak komplikime. Infeksioni kalon në 1 ose 2 javë.

Në rastet shumë të rënda të RSV, një individ mund të ketë nevojë të shtrohet në spital dhe mund të ketë nevojë për oksigjen shtesë, qoftë përmes tubit të kanulës së hundës ose një tubi të futur në fyt dhe të lidhur me një ventilator.

Trajtimi me RSV

Meqenëse RSV është një virus, ai nuk mund të trajtohet me medikamente të tilla si antibiotikët. Në shumicën e njerëzve, veçanërisht tek fëmijët më të rritur, simptomat e RSV janë të ngjashme me ato të ftohjes ose gripit. Në shumë prej këtyre njerëzve, infeksioni i RSV do të zgjidhet pa trajtim.

Pushimi i mjaftueshëm dhe pirja e shumë lëngjeve mund t’i ndihmojë fëmijët të shërohen. Reduktuesit e temperaturës dhe qetësuesit e dhimbjeve pa recetë mund të ndihmojnë gjithashtu. Është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje dozës së rekomanduar.

Nxjerrja e rregullt e mukusit nga hunda mund të lehtësojë kongjestionin tek foshnjat dhe të vegjlit. Pikat e hundës gjithashtu mund të lirojnë mukozën dhe të ndihmojnë në procesin e thithjes.

Foshnjat shumë të vogla mund të kenë nevojë të shtrohen në spital nëse kanë nevojë për mbështetje në frymëmarrje.

Video