Njihuni me 93-vjeçarin që po rishkruan rregullat e aktivitetit fizik, pse është bërë objekt studimi?!

29 Janar 2024, 12:39Sport SHKRUAR NGA REDAKSIA VOX

Ai është katër herë kampion në kanotazh në ambiente të mbyllura, si dhe stërvitet dyzet minuta në ditë. Zemra, mushkëritë dhe muskujt e tij janë në formë të shkëlqyer edhe pse ai është 93 vjeç.

Irlandezi Richard Morgan është një ish-bukëpjekës dhe prodhues baterish me, siç thotë ai, një gju të kërcitshëm. Ai kurrë nuk u mor me sport profesionalisht dhe kur mbushi 73 vjeç filloi stërvitjen. Kjo është arsyeja pse është objekt i hulumtimit të ri mbi plakjen, të publikuar nga Journal of Applied Psychology.

“E nisa nga askund”, pranoi Morgan, duke shtuar se një ditë papritmas kuptoi se aktiviteti fizik i jepte kënaqësi të madhe.

Ai më së shpeshti stërvitet në oborrin e shtëpisë së tij, dhe pavarësisht se ka filluar në një moshë të mëvonshme, ai ka vozitur me një gjatësi të barabartë me dhjetë udhëtime nëpër botë.

Gjithçka filloi kur, në pension dhe disi i vetmuar, ai shkoi në një stërvitje kanotazhi me nipin e tij, një kanotazhist universiteti.

“Që nga ai moment, ai nuk u ndal kurrë,” tha nipi Lorcan Daly.

Si të ngadalësoni plakjen është një pyetje me të cilën po merren shumë shkencëtarë në mbarë botën dhe shembulli i Morganit i intrigoi ata sepse ai filloi të ushtrohej në një moshë kaq të vonë.

“Ne duhet të shikojmë të moshuarit shumë aktivë nëse duam të kuptojmë plakjen”, tha Bas Van Hooren, një studiues në Universitetin e Mastrihtit në Holandë dhe një nga autorët e studimit.

Për fat të mirë, kolegu i tij në Universitetin e Teknologjisë Shannon në Irlandë ishte pikërisht nipi i Morganit, Lorcan, i cili menjëherë sugjeroi që subjekti i tyre kryesor i vëzhgimit të ishte gjyshi i tij, kampioni botëror i kanotazhit në ambiente të mbyllura 2022, në kategorinë e peshave të lehta 90-94.

Ata e ftuan Morganin, atëherë 92 vjeç, në një laborator në Universitetin e Limerick në Irlandë për të mësuar më shumë rreth gjendjes së tij fizike. Ata matën peshën e tij, gjatësinë, përbërjen e trupit dhe mblodhën detaje rreth dietës së tij. Ata kontrolluan gjithashtu zemrën dhe mushkëritë e tij dhe metabolizmin.

Ata e pyetën nëse ai mund të voziste dy kilometra kanotazh ndërsa ata e shikonin.

“Ishte një nga ditët më frymëzuese që kam kaluar në laborator deri më sot,” tha Philip Jakeman, profesor i plakjes së shëndetshme, performancës fizike dhe të ushqyerit, në Universitetin e Limerick, dhe autor i vjetër i studimit.

Morgan ka dëshmuar të jetë një fuqi që nuk plaket, me 75 kilogramë, ai ka rreth 80 për qind muskuj dhe mezi 15 për qind yndyrë, një përbërje trupore që do të konsiderohej e shëndetshme edhe për një mashkull dhjetëvjeçar më të ri.

Gjatë matjes, rrahjet e zemrës së tij arritën kulmin në 153 rrahje në minutë, shumë më lart se rrahjet maksimale të pritshme të zemrës për moshën e tij, dhe ndër më të lartat e regjistruara ndonjëherë për dikë në të 90-at, me studiuesit besojnë që kjo tregon një zemër shumë të fortë.

Ajo që është më mbresëlënëse për Morgan është se ai zhvilloi rutinën e tij të stërvitjes duke ndjekur disa hapa të thjeshtë, vunë në dukje studiuesit. Është shumë e rëndësishme të kombinoni stërvitje të lehta, të moderuara dhe intensive gjatë ushtrimeve. Rreth 70 për qind e ushtrimeve që ai bën janë të lehta, 30 për qind janë me vështirësi mesatare, ndërsa 10 për qind janë intensive.

Morgan jo vetëm që stërvitet në kanotazhi, por përdor edhe pesha.

Një dietë e bazuar në një sasi të madhe proteinash është gjithashtu shkak për suksesin dhe shëndetin e tij të shkëlqyer. Dieta e tij rregullisht tejkalon sasinë e rekomanduar të proteinave, rreth 60 gram, ideale për peshën e tij.

“Ky është një hulumtim shumë interesant, duke hedhur dritë mbi përshtatjet për ushtrimet gjatë jetëgjatësisë njerëzore,” tha Scott Trappe, drejtor i Laboratorit të Performancës Njerëzore në Universitetin Ball State në Indiana. Ai ka studiuar shumë atletë të moshuar, por nuk është përfshirë në këtë hulumtim.

“Ne ende po mësojmë për fillimin e një programi ushtrimesh vonë në jetë”, shtoi ai, por provat janë mjaft të qarta se trupi i njeriut ruan aftësinë për t’u përshtatur me ushtrimet në çdo moshë.

Video